MØT HANTE!
Door Volda / Idar Flo - In het voorjaar van 2021 kwam Hante Hamel vanuit de Nederlandse eredivisie naar Volda. Met een reddingspercentage van meer dan 50 % in verschillende wedstrijden maakte ze indruk op het publiek en droeg ze enorm bij aan de promotie van het team naar de Rema1000-competitie.
“We kunnen het interview in het Noors doen,” zegt Hante als we elkaar ontmoeten. Aangezien mijn Nederlands wat roestig is, ga ik graag op het aanbod in. Hante heeft namelijk het afgelopen jaar "Noors voor buitenlandse studenten" aan de universiteit gestudeerd. “Het was voor mij gemakkelijker om Noors te leren dan voor vele anderen in de klas,” zegt Hante en legt het uit met de taalkundige verwantschap tussen Noors en Nederlands.
DROOM
Toen Hante voor Volda tekende, ging een lang gekoesterde droom in vervulling. “Ik wilde al heel lang in het buitenland spelen. Toen ik van mijn zaakwaarnemer hoorde dat Volda op zoek was naar een keepster, dacht ik dat dit de kans was. Dit was tijdens het coronatijdperk, dus proefwedstrijden waren erg moeilijk te realiseren. Maar na een paar telefoontjes en een uitwisseling van video's was het contract bezegeld. Ik was net klaar met mijn opleiding, dus de timing was ook heel goed.” Hante is gediplomeerd docente speciaal onderwijs aan de Universiteit van Nijmegen, de laatste jaren in combinatie met spelen voor eredivisieclub Vlug & Lenig, in het uiterste zuiden van Nederland.
Hante Hamel is actie voor Volda, foto Jon Forberg
Hoe was de overgang van Nederlands naar Noors handbal?
“Er is een groot verschil, onder andere als het gaat om professionaliteit. Sommige teams trainen slechts 3 tot 4 keer per week, terwijl andere ploegen 8 tot 9 sessies doen. Het niveau in Volda is hoger. Ik denk dat geen enkel team van de Nederlandse eredivisieploegen het had gehaald in de Noorse topdivisie. Alleen de twee of drie beste teams hadden zich kunnen doen gelden in de Noorse eerste divisie.”
UIT EEN SCHAATSNATIE: Hante als vijfjarige: ‘Leuk om op gewone schaatsen en gewone skates te staan' - foto privé
De start van haar handbalcarrière vond plaats in haar geboorteplaats Losser, op loopafstand van de grens met Duitsland. Een stad met tweemaal zoveel inwoners als de totale gemeente Volda. “Voordat ik begon met handballen ging ik naar een kindergym. Maar toen ik acht was ging ik met een vriendin naar de handbaltraining. Ik was de langste van het team en werd p[gesteld als keepster. Ik herinner me dat we de eerste wedstrijd ruim wonnen zonder dat ik doelpunten tegen kreeg. En ik dacht: "Dit is leuk".
DEBUUT: - Keepster in mijn allereerste handbalwedstrijd. Heb nog steeds contact en ben bevriend met verschillende spelers met wie ik speelde, foto privé
Hante, geboren in 1999, speelde tot haar 17e voor de club uit haar woonplaats, Combinatie `64. In de eerste jaren was Hante zowel keepster als op andere posities op het veld. Toen ze 11 was, deed ze mee aan regionale trainingen, vanaf dat moment wilde ze alleen maar keepster worden. Steun van de familie is altijd belangrijk geweest. “Niemand anders in de familie heeft ooit zelf gespeeld of is bijzonder goed in handbal, maar dat is prima. Het feit dat mijn ouders me steunden en naar de wedstrijden keken, betekende het meest.”
Hante speelt naast handbal in Volda ook een rol voor FFO en AFO. Dat komt goed uit dat ze stilaan Noors heeft geleerd. “Ik ben blij dat ik vorig jaar Noors heb gestudeerd. In de klas zaten we met studenten uit 17 verschillende landen, het was erg leuk en het heeft me ook buiten de handbalwereld veel vrienden opgeleverd,” vertelt ze.
KEEPSTER: Als 13-jarige speelde ik om het Nederlands kampioenschap. Denk dat we toen als achtste eindigden - van de acht teams, foto privé
FAMILIE
Hante heeft ook tijd voor hobby's zoals bakken, koken en boeken lezen. Ze houdt van wandelen en is dol geworden op de natuur van Sunnmøre. Maar mist ze iets in Volda? “Natuurlijk mis ik mijn familie en vrienden. Vanuit Nederland was ik gewend dat het nogal een korte afstand is naar grotere steden en alle aanbiedingen die je daar kunt vinden. En dan mis ik Hollands eten,” vertelt Hante. Ze verklapt dat als haar vader op bezoek komt er altijd een lading verse Goudse kaas wordt meegebracht.
Hante gedijt goed in de handbalomgeving in Volda en is blij met de steun die de club krijgt van het publiek. “Het is heel fijn als er zoveel mensen op de tribune zitten, dan raak je nog gemotiveerder om het goed te doen,” weet ze inmiddels. Ze kijkt, zo vlak voor de EK-finale tussen Noorwegen en Denemarken, uit naar de rest van dit seizoen. “Ik denk dat het ons gaat lukken om in de elitereeks te blijven. We hebben wat pech gehad, hebben aan het begin van het seizoen een aantal gelijk opgaande wedstrijden verloren. Maar ik denk dat we in de toekomst genoeg punten zullen pakken om onze plaats in de elitereeks veilig te stellen,” besluit Hante met een glimlach.
COMPETITIE
Voor de EK-stop sloot Volda de competitie af met het zevende duel dat een 31-29 zege bij hekkensluiter Tertnes opleverde. De volgende kans om het puntenaantal van vier uit te breiden is in het thuisduel tegen Molde – nummer 2, met 10 uit 7 - op 30 november. Op 7 december ontmoet ze collega-keepster Annick Lipman bij het uitduel in Byasen, de ploeg die on zes duels een puntje meer op de teller heeft.
cover Hante Hamel in actie tegen CL-winnaar Vipers Kristiansand
foto Jon Forberg