Met het mes op de keel, maar Oranje pakt Zwitserland in de slotfase

De Nederlandse handballers hebben woensdagavond de hoge verwachtingen waar gemaakt al speelde men af en toe met het mes op de keel. Zoals Joop Fiege al voorspelde werd het een zware wedstrijd  maar na een 14-13 ruststand won Oranje met 21-24 het eerste van de twee WK kwalificatiewedstrijden van Zwitserland. Karakter toonde Oranje maar met een geweldige Gerrie Eijlers in het doel, die terecht werd uitgeroepen tot man off the match, kon Oranje diep in de tweede helft pas naast Zwitserland komen.

Het was een op en neer golvende wedstrijd waarin Nederland in de eerste 45 minuten maar niet langszij kon komen en Zwitserland een paar keer kon uitlopen naar een voorsprong van vier punten: 12-8 (20’) en 17-13 (38’). Maar net als in de eerste helft toen Oranje terug kwam tot op een punt (14-13) bij rust kwam men in de tweede helft ook terug al ging het in eerste instantie moeizaam.

Bij een stand van 19-17 verloor Zwitserland de controle over het spel. Via Augustinus en Van Olpen kwam Oranje in de 50e minuut op gelijke hoogte 19-19 Daarna zakte het Zwitsers team als een kaartenhuis in elkaar en kon Oranje bijna ongehinderd uitlopen naar 19-23. Zwitserland kon nog een keer tegenprikken maar Luc Steins bepaalde de eindstand op 21-24.

Scores: Joris Baart 5, Jeffery Boomhouwer 4, Luc Steins 4, Fabian van Olphen 3, Ivo Steins 2, Tim Remer 1, Bobby Schagen 1, Jasper Adams 1,

Andy Schimd, de topspeler van Rhein Neckar Lowen was bij Zwitserland met 7 treffers de beste schutter gevolgd door Thomas Hoffstertter.

Zondagmiddag om 14:00 staat de return in Fitland Xl in Sittard op het programma. Het is zeker nog geen gelopen race maar Oranje heeft een flinke stap gezet richting Play-offs