Nieuws

MIKKEL HANSEN HOOPT OP AFSCHEID MET EERSTE CL-TITEL

Bron: EHF - Als voormalig winnaar van de Champions League en superster bij THW Kiel in het bijzonder, weet Filip Jicha waar hij het over heeft als het om handbal gaat. “Het is een bijzonder jaar waarin Mikkel Hansen en Nikola Karabatic hun carrières beëindigen en Niclas Ekberg sluit bij ons dit weekend af.  Voor handbalfans is het tot nu toe een trieste zomer”, zegt de Tsjechische coach van Kiel.

Hoewel Karabatic geen laatste kans heeft om de trofee te winnen, omdat PSG zich in de kwartfinales de weg naar Keulen versperd zag door Barcelona, krijgt Hansen dit weekend de kans om met Aalborg zijn allereerste Champions League-titel te winnen. Deze poging wordt zijn achtste. Aalborg is de vierde club waarmee Hansen gaat proberen die Champions League-trofee te winnen, na Parijs, Barça en AG Kobenhavn. Hij speelde twee keer eerder de Champions League-finale: in 2010 met Barça en 2017 met Parijs. Maar hij heeft de trofee nog nooit in zijn handen mogen houden. Wat men zich van Hansen als handballer zal herinneren, is in de eerste plaats dat hij een fantastische aanvallende speler was. Voorafgaand aan zijn laatste FINAL4 scoorde Hansen 1.125 doelpunten in alle seizoenen waarmee hij tot nu toe de vierde topscorer in de Champions League is.

“Mikkel is een van de grootste aanvallers ooit. Vooral in zeven tegen zes neemt hij perfecte beslissingen. Hij kan oplossingen vinden in elke situatie, zelfs de meest gecompliceerde. Hij is een van die spelers die het best mogelijke afscheid verdient”, zegt Barça-coach Carlos Ortega.

Hansen blijft de speler die de meeste doelpunten heeft gescoord in één Champions League-seizoen: hij scoorde 141 keer in 2015/16. Dat jaar was de tweede keer dat hij de prijs voor topscorer won na 2012, toen hij 98 keer scoorde voor Kopenhagen. Dit seizoen – zijn 16e in deze competitie – was Hansen opnieuw een belangrijke speler voor zijn team, want alleen al in de Champions League scoorde hij 68 keer.

“Hij is dezelfde als altijd: nooit tevreden, altijd veeleisend ten opzichte van zijn teamgenoten, en iedereen altijd aansporend om beter te worden. Ook al hebben de jonge spelers dit seizoen meer gespeeld, blijft Mikkel nog steeds een belangrijk onderdeel van ons team”, zegt zijn teamgenoot bij zowel de club als het nationale team Henrik Møllgaard.

Maar volgens de linkeropbouwer uit Aalborg heeft de zoektocht naar de trofee niets specifieks met Hansen te maken. “Het zou leuk zijn als hij die met ons zou winnen, want het zou veel voor hem betekenen. Maar niemand gaat vrijdagavond naar bed met de gedachte dat Mikkel Hansen de Champions League wint”, zegt Møllgaard. Ik weet zeker dat iedereen de prijs wil winnen, voor de club en voor het team."

Zijn tegenstander op zaterdagmiddag, SC Magdeburg, geeft ronduit toe dat Hansen “een fantastische speler” is geweest, maar als Hansen zondagavond de trofee in de wacht wil slepen, zal de Duitse ploeg – de regerend CL-kampioen - zaterdag in de halve finale moeten worden uitgeschakeld. Niemand aan Duitse zijde wil graag dat dit gebeurt. Magdeburg-coach Bennet Wiegert vat het allemaal samen: “Ik vond Mikkel Hansen zo leuk als handballer en ik ben zo trots dat ik de kans heb om nog een keer tegen hem te spelen. Maar we willen de trofee en het is niet ons probleem of het zijn laatste kans is of niet, sorry.”

Maar ondanks dat de coach van SC Magdeburg begrijpelijkerwijs niet wil dat de Aalborg-superster op een hoogtepunt vertrekt, zijn alle FINAL4-deelnemers het in ieder geval over twee dingen eens: dat Hansen een grote stempel op het handbal zal drukken, en ook dat hij afscheid gaat nemen van clubcompetities. in zo’n setting voelt het als het perfecte afscheid. Zoals Jicha zegt: “Het is op de een of andere manier een sprookje dat hij zijn clubcarrière hier in de LANXESS Arena mag beëindigen.”

Ook succescoach Stefan Madsen (47) sluit een periode van tien jaar af bij Aalborg. Hij wordt na de zomer opgevolgd door Maik Machulla, ex-coach van SG Flensburg-Handewitt. Grote vraag: is doelman Niklas Landin (35) erbij? De Deense sluitpost raakte begin mei gebleseerd, miste de oefeninterlands met Denemarkten: hij kreeg in het duel met Bjerringbro een bal op zijn gezicht waardoor er eeb bloeding in het rechter oog ontstond. 

MAGDEBURG MET VIJF EX-SPELERS AALBORG
"Deze vijf spelers konden we destijds niet behouden voor de club omdat we niet de financiële middelen hadden. Maar de laatste jaren hebben we een sprong voorwaarts gemaakt, kijk maar naar de komst van Mikkel Hansen en Niklas Landin," aldus Jan Larsen, voorzitter van Aalborg. "Heb nu al bij aankomst tegen coach Bennet Wiegert gezegd dart hij moet stoppen om spelers bij ons te kopen," grapt Larsen aan de vooravond van de FINAL4. Veel spelers uit de Deense competitie willen graag in de Bundesliga spelen. Vijf spelers in de selectie van Magdeburg speelden tot nu toe samen 22 seizoenen in Magdeburg: Magnus Saugstrup en doelman Mikael Aggefors die afgelopen zomder zijn carrière beëindigde, trokken ieder al zeven jaar het groen/witte shirt aan. Aggefors keerde onlangs terug om de club uit de nood te helpen vanwege de dopingzaak tegen de Zwitserse doelman Nikola Portner. Samen met huidig eerste doelman Sergey Hernandez neemt hij plaats onder de lat. Drie andere spelers hebben ook een verleden in Aalborg: Felix Claar (2020-2023 Aalborg), Omar Ingi Magnusson (2018-2020 Aalborg) en Janus Smarosason (2017-2020 Aalborg) die afgelopen zomer bij de club aan de Elbe aansloot. Nieuwe oogappels staan ook op het verlanglijstje van de Duitse kampioen: Mads Hoxer, Thomas Arnoldsen.

cover Lukt het Mikkel Hansen dit weekeinde zijn eerste CL-troffe ooit mee te nemen uit de Lanxess Arena?

foto EHF

Deel dit bericht