Nieuws

NA BEKERWINST AAST ROBIN SAHALESSI OOK OP KAMPIOENSSCHAAL

Bron: AD Tilburg / Johan van der Putten - Ze probeerde talloze sporten uit van kickboksen tot turnen, maar dankzij een buurmeisje ging Robin Sahalessi op handbal. Het bleek een perfecte match voor de in Tilburg geboren tiener. Nog geen zes jaar later staat ze met de beker in handen.

Juichend maakten de speelsters van VOC Amsterdam een kringetje op het veld. Ze dansten en sprongen van blijdschap. Even eerder wonnen de handbalsters de beker. In een spannende finale keken ze regelmatig tegen een achterstand aan, maar in de slotfase trok de ploeg van de in Tilburg geboren Robin Sahalessi het duel met Cabooter Group/Groot Venlo naar zich toe: 22-25.

‘BELANGRIJK ZIJN VOOR VOC’

Pas zes jaar geleden begon Sahalessi (19) met handballen, ze was toen dertien. Daarvoor deed ze talloze andere dingen, zoals kickboksen, softbal en turnen. “Ik ging een keer meetrainen met een buurmeisje”, legt de 19-jarige uit hoe ze bij het handbal terechtkwam. “Alles kwam er in terug, rennen, gooien, fysiek. Het was het totale spelletje dat me aansprak.” De tiener begon bij Legmeervogels in Uithoorn, een dorp in Noord-Holland waar ze inmiddels woont, maar nog tijdens haar eerste seizoen maakte ze de overstap naar Handbal Aalsmeer. “Ik wilde eerst kijken hoe ik het vond. Het was me bij Legmeervogels te recreatief. Ik ben heel fanatiek en wilde wel worden uitgedaagd.” In Aalsmeer zat ze beter op haar plek. Al maakte ze na vier seizoenen de overstap naar VOC. Bij de club uit Amsterdam is ze bezig aan haar tweede seizoen.

KAPPERSOPLEIDING

Ze traint daar vijf keer in de week en volgt in de hoofdstad ook een kappersopleiding. “Dat is heel iets anders, maar wel goed te combineren met handbal. Al is het soms ook wel taai als je heel de dag hebt gestaan en dan daarna nog moet trainen.” Maar dat houdt haar niet tegen. In korte tijd heeft de 19-jarige zich goed ontwikkeld. Ze heeft er nog geen zes volledige seizoenen opzitten en won nu dus de nationale beker. “Dit was mijn eerste bekerfinale. Een finale geeft extra spanning. Het gaf vertrouwen dat we in de competitie al twee keer van ze hadden gewonnen, maar het blijft spannend. Vannacht heb ik goed geslapen, maar in de ochtend voelde ik wel zenuwen. Het is geweldig dat we hebben gewonnen.”

Daar zag het gedurende de wedstrijd niet altijd naar uit. In de eerste helft keek VOC tegen een achterstand aan van vijf punten en ook in de tweede helft sloeg de ploeg uit Limburg een klein gaatje. “We waren te gehaast en moesten rustig blijven.” Dat deed het team uit de hoofdstad. In de slotfase stond dan weer de één, dan weer de ander op voorsprong, maar in de laatste tweeënhalve minuut trok VOC het duel en de beker naar zich toe.

ECHTE BASISSPELER  

Als het aan Sahalessi ligt, blijft het daar niet bij. “Nu wil ik ook die schaal.” Want ook om die prijs is VOC nog in de race. Komend seizoen wil ze de beker en als het aan haar ligt ook de landstitel verdedigen met VOC. “Ik blijf bij de club. Mijn doel is een echte basisspeler te worden. Wie weet volgt daarna het buitenland, dat is mijn droom. Ik heb geen specifieke voorkeur, er zijn zoveel mooie clubs, maar eerst wil ik belangrijk zijn voor VOC. Je moet eerst opvallen in de eredivisie, voordat je naar het buitenland gaat.”

cover Robin Sahalessi: 'Het is soms ook wel taai als je heel de dag hebt gestaan en dan daarna nog moet trainen'

foto Reza

Deel dit bericht