Nederlaag tegen Rusland valt iets te ruim uit

De Nederlandse handballers zijn het vier landen toernooi in Rusland vrijdamiddag met een nederlaag begonnen. De ploeg van de Nederlandse bondscoaches Joop Fiege en Gino Smits verloor na een 17-13 ruststand met 35-28 van Rusland.

De bondscoach hadden er voor gekozen niet veel door te wisselen meer om in de tweede helft een andere ploeg de wei in te sturen dan die in eerste helft de aan de wedstrijd was begonnen. In de eerste helft speelden voornamelijk: Gerrie Eijlers, Toon Leenders, Joris Baart, Jort Neuteboom, Tim Remer, Ivo Steins, Luc Steins, Bobby Schagen en Robin Jansen.

In de tweede helft was het dan de buurt aan Bart Ravensbergen, Arjan Haenen, Pim Augustinus, Jort Neuteboom, Patrick Miedema, Jeffery Boomhouwer, Leon van Schie, Toon Leenders

Nederland startte goed aan de wedstrijd waarin Rusland de Oranje ploeg zeker niet spaarde door met de sterkste opstelling te beginnen. In de begin fase had Nederland allen de pech dat het een aantal keer de paal trof waardoor Rusland wel gemakkelijk weg kon lopen naar 5-2. Op het moment dat Nederland ook trefzekerder wordt laten de Russen een aantal kansen liggen, waaronder twee zeven meters waardoor Nederland bij 6-6 op gelijke hoogte kon komen en bij 8-9 zelfs even op voorsprong.

Wanneer Nederland bij 9-9 verzuimd om weer de voorsprong te pakken lijkt het mis te gaan hoewel Nederland nog wel een paar keer langszij kan komen bij de Russen 10-10, 11-11 en 12-12. Als Joop Fiege dan een time-out neemt scoren de Russen daarna de 14-12. Ondanks dat de Russen in ondertal komen kunnen ze nog uitlopen. Alleen Tim Remer kan nog uit een zeven meter tegen scoren hetgeen een ruststand van 17-13 op het score bord bracht.

In de tweede helft vergroot Rusland direct de voorsprong naar zes doelpunten (19-13) Vervolgens gaat het heel lang gelijk op. Ondanks dat Rusland geregeld in ondertal staat weet Nederland daar aanvallend niet van te profiteren. Om en om scorend komt men dan uit bij 28-22 als Nederland opnieuw mist en Rusland vervolgens voor het eerst op een zeven punten voorspong kan komen: 29-22.

Opnieuw een tijdstraf aan Russische zijde bracht Nederland nu wel het voordeel. Door drie keer op rij te scoren komt men terug tot 29-25. Omdat Nederland dan weer de paal treft kan de thuisploeg de zes punten marge weer herstellen 31-25. Die blijft weer staan tot bij 34-28 in de laatste minuut, daarin kan Rusland de 35-28 eindstand op het scorebord zetten.

Scores Nederland: Tim Remer 4,  Jeffery Boomhouwer 4, Toon Leenders 3, Leon van Schie 3, ,Bobby Schagen 3, Patrick Miedema 3, Arjan Haenen 2,  Joris Baart 2, Ivo steins 1, Luc Steins 1,  Pim Augustinus 1, Jort Neuteboom 1.

Over de eerste twintig minuten was Joop Fiege het meest te spreken. “We houden de Russen in eigen hal toch tot 12-12 in bedwang Maar dan maken we in de slotfase toch een aantal fouten in overtal door te snel af te ronden waardoor zij toch kunnen uitlopen naar 17-13 en dat is eigenlijk gezien het spelbeeld te veel. In de tweede helft kan Nederland dat niet repareren en is de nederlaag eigenlijk iets te hoog uitgevallen aldus Joop Fiege die vond dat zijn ploeg te wisselvallig speelden.

Zaterdagmiddag speelt Oranje om 13:00 Nederlandse tijd tegen Wit Rusland dat vandaag met 29-28 van Argentinië verloor.