Nieuws

Nederland demonteert Servië, hoofdronde nu een feit

Door Frits Feuler – Met veel machtsvertoon heeft Nederland het vierde groepsduel tegen het gevreesde Servië op alle fronten dik verdiend gewonnen: 36-23. Op alle onderdelen van het spel demonteerde Oranje de ploeg die twee jaar geleden op het WK in Duitsland nog een 27-27 gelijkspel uit het vuur sleepte. In 2015 lagen de verhoudingen anders toen Oranje in de achtste finale Servië met een 36-20 nederlaag opzij zette.

Met het duel tegen koploper Noorwegen op vrijdagmiddag nog voor de boeg heeft Oranje zelfs nog kans om bij winst met vier punten in de hoofdronde te stappen.

In het vorige duel had de fysiek sterke Servische ploeg titelfavoriet Noorwegen lang tegenstand geboden, uiteindelijk viel de score in Noors voordeel uit: 28-25.

Oranje startte als een komeet, gooide alles in de strijd om die nare smaak van die mogelijk dure nederlaag in het openingsduel tegen Slovenië (26-32) weg te spoelen. Potjes tegen Angola en Cuba werden zoals te verwachten viel gewonnen. Ditmaal geen mitsen en maren. Met een fabuleuze Laura van der Heijden en Estavana Polman  in dit duel in scorende hoofdrollen ging het via 3-0 vlotjes naar 5-1. Een eerste time out van de Servische coach na amper zeven minuten moest het ritme bij Nederland breken.

Maar Oranje pakte snel de draad weer op, vloog weer als vanouds over het veld en stond defensief als een granieten blok. Kelly Dulfer, terug van twee duels aan de kant na een knieblessure én MRI-scan en Danick Snelder gaven weinig weg, links en rechts kreeg het tweetal steun van Van der Heijden en Abbingh. Kwam er al eens een bal langs, dan was er altijd nog Tess Wester die de boel repareerde.

Fouten

Nederland dwong Servië tot fouten, kinderlijk eenvoudig soms, met veel balverlies en zwakke afrondingen tot gevolg. Bewonderenswaardig de inzet en de gedrevenheid aan Nederlandse kant. Loïs Abbingh (6 uit 10) stuurde de aanval, kogelde een aantal pingels binnen en was een van de belangrijkste afstandsschutters bij Oranje. Handig en dankbaar gebruik makend van de ruimte die de Servische defensie steeds opnieuw moest weggeven door het beweegelijke aanvalsspel van de tegenstander. Steeds een stapje te laat, steeds weer verrast. Ook Estavana Polman had zichtbaar plezier, dolde de Servische defensie keer op keer en mocht acht keer juichen bij elf pogingen. De aanval liep als aan een snoertje: degelijk, geconcentreerd, soms zelfs met speels gemak. Over de flanken oogde Oranje scorend wat bleekjes maar het kan niet elk duel feest zijn in de beide hoeken.

                       

                        Estavana Polman, foto NHV

Was dit het Servië waar in de aanloop voor gevreesd werd? Nee dus, want de 20-10 voorsprong op één minuut van de rust deed iedereen even met de ogen knipperen. Maar het was echt waar! Twee onnodige treffers moest Oranje dat met de gedachten blijkbaar al in de kleedkamer zat, nog toestaan: 20-12.

Middenblok

De Servische coach had het bij het begin van de tweede helft zichtbaar moeilijk en probeerde zijn gram te halen op de Franse zusjes Bonaventura die de partij soeverein leidden. Een tijdstraf was het gevolg. Angela Malestein benutte tweemaal een open kans niet in de meer-situatie. Haar derde poging was wel raak: zonder poespas verdween de bal achter de kansloze Servische keepster: 22-12. Servië probeerde het nog met zeven tegen zes, pure zelfmoord. Het Nederlandse middenblok gaf geen krimp. Danick Snelder toonde opnieuw haar onverzettelijkheid door bij een verdedigende actie het shirt van de Servische cirkelspeelster Sladana Pop-Lazic aan flarden te scheuren!

Met nog een kwartier op de klok (26-14) leek Oranje op weg naar een monsterscore. Kelly Dulfer bekroonde haar heroptreden met liefst zes treffers uit negen pogingen en werd uitgeroepen tot ‘woman-of-the-match’. Ook Larissa Nüsser viel sterk in en kreeg drie streepjes achter haar naam.

Nederland dus onvoorspelbaar, Servië van de ene in de andere verbazing. Het deerde Oranje niet, want via 31-21 ging het in de laatste tien minuten naar een mooie zege die veel perspectief biedt voor het duel met ‘Angstgegner’ Noorwegen: 36-23.

Nog maar bijna een week geleden, na het openingsduel, lagen de kaarten heel anders.

Doelpunten Nederland: Estavana Polman 8, Laura van der Heijden 6, Kelly Dulfer 6, Loïs Abbingh 6, Danick Snelder 3, Larissa Nüsser 3, Angela Malestein 2, Bo van Wetering 1, Dione Housheer 1.

Bij Servië kwamen Liscevic (6/9) en Trifunovic (6/9) tot de meeste treffers.

Deel dit bericht