Nieuws

Nederland kan vanavond opnieuw geschiedenis schrijven

Door Frits Feuler – Nooit de huid van de beer verkopen voordat die geschoten is. Anders gezegd: niets beloven of ermee pronken voordat iets werkelijkheid is geworden. Een term uit de jacht, in deze en de komende dagen zeker van toepassing op de Nederlandse mannenploeg bij het EK 2022 in Boedapest. Na het prima debuut twee jaar geleden heeft de ploeg zich door ontwikkeld en begint stilaan de vruchten te plukken van alle opofferingen.

De euforie op donderdagavond, toen Oranje de 20.000 Hongaarse fans met bij tijd en wijle fantastisch spel het zwijgen oplegde en een 31-28 over de streep trok, is er vanavond deel 2: IJsland. Die ploeg won vrijdagavond, zij het moeizaam, van het zwaar gehavende Portugal: 28-24. Vanavond kan rond de klok van tienen de balans worden opgemaakt als de vier ploegen in groep B hun tweede van drie duels hebben afgewerkt.

Voor Oranje een duel dat bij winst het verblijf in de Hongaarse hoofdstad verlengt met nog minimaal één groepsduel en mogelijk vier duels in de hoofdronde waar twee groepen van zes gevormd worden. Na vier speeldagen wordt daarin de balans opgemaakt en is bekend welke vier ploegen - de twee beste teams van elke groep - in de halve finale tegen elkaar spelen. Of Nederland zover kan reiken? Denemarken en Frankrijk zijn zeker, Montenegro of Slovenië, Servië of Kroatië leveren de overige twee plekken voor de nieuw te vormen groep. Zeg het maar.

Verlies vanavond tegen IJsland hoeft voor Oranje niet het einde te betekenen. De twee punten uit het openingsduel zijn goud waard, zeker als Hongarije uiteindelijk ook langs Portugal en IJsland kan komen. Om zes uur wordt al een en ander duidelijk in de immense Budapest Arena waar de fans opnieuw tekeer zullen gaan als het favoriete thuisland - een medaille was het uitgangspunt - voor een 'do or die-wedstrijd' tegen Portugal. Dinsdagavond heeft Hongarije dan nog het klusje te klaren met de eilandbewoners.

Pikant

Pikant duel vanavond ook voor de IJslandse bondscoach Erlingur Richardsson: hij krijgt bij de tegenstander te maken met spelers die hij onder zijn hoede heeft of heeft gehad bij clubs plus 'familieleden'. Eerder was Richardsson (49) actief in het buitenland bij het Oostenrijkse West Wien en het Duitse Füchse Berlin. Toen de IJslandse coach in 2017 de nationale ploeg van Nederland overnam, was hij schoolhoofd in Heimaey op de Vestmannaeyjar, en eilandengroep in het zuidwesten met een plaatsje van 4300 inwoners waar ook zijn collega Heimir Hallgrimsson, coach van de nationale voetbalploeg als tandarts werkt. Voor de klusjes met Nederland heeft hij wel toestemming nodig van de plaatselijke burgemeester om vrijaf te krijgen.

Teamwork staat met hoofdletters geschreven in de werkwijze van de sympathieke bondscoach die een studie sportwetenschappen afrondde. Daarbij liet de voormalig cirkelspeler meermaals optekenen dat ‘het niet uitmaakt wie je bent of wat je doet, samenwerken en discipline vormen de basis voor succes.’ Uit zijn actieve periode blijkt dat hij in het centrum van de defensie een vechter was. “Ik was niet populair, maar wel eerlijk.” Samir Benghanem en Robin Schoenaker vertonen nagenoeg dezelfde eigenschappen in het hart van de Oranje-dekking.

En successen behaalde hij inmiddels zeker met de mannenploeg. Spelers stappen de nationale ploeg binnen vanuit de verschillende competities. Ze zijn er groot geworden. Geïnvesteerd in hun handbalontwikkeling. Stap voor stap omhoog, twee jaar geleden voor het eerst aanwezig op het EK in Noorwegen. Beetje onwennig nog, maar in ieder geval kwam Oranje ‘in beeld bij de grote ploegen’. Kay Smits profiteerde met een tussentijdse transfer naar Mageburg, ook andere internationals werden door buitenlandse scouts bespied.

Richardsson wil het beste uit zijn spelersgroep knijpen. Daar hoort een stukje vrijheid bij om zich te kunnen ontwikkelen. Teamspirit, het woord valt meermaals. En juist die belangrijke eigenschap binnen de ploeg bracht Oranje donderdagavond te berde. Op het goede moment, op de juiste plek. Voor het oog van de camera's, voor miljoenen fans voor de buis. ‘Oranje is hot!’ De vrouwen doen, zo merkte een Nederlandse fan op, even niet mee qua aandacht.

Het duel van Oranje tegen IJsland is vanavond te volgen via Ziggo Sport kanaal 13. Dinsdagvond (20:30) het slotduel tegen Portugal. Dan is definitief bekend of en met hoeveel punten Oranje doorgaat naar die o, zo gedroomde hoofdronde. De arbitrage tegen IJsland is in Oostenrijkse handen: Radojko Brkic en Andrei Jusufhodzic.

Weetjes:
Driemaal eerder, sinds 2012, ontmoetten Nederland en IJsland elkaar.
In 2012 voor twee kwalificatieduels: in IJsland verloor Oranje op 10 juni met 41-27, zes dagen later lukte het in de return in Nederland ook niet: 24-32.
In aanloop naar het EK 2019 oefende Oranje in IJsland: het leverde op 6 januari een acceptabele 27-23 nederlaag op. Kort daarna startte Oranje op het eerste EK ooit in Trondheim.

 

Topscorers:
  1. Mikkel Hansen (DE) - 18
  2. Cvetan Kuzmanoski (MKD) - 13
  3. Aidenas Malasinskas (LTU) - 13
  4. o.a. Kay Smits (NED) - 11
Hardste schot:
  1. Aleh Astrashapkin (WRU) - 139 km/u
  2. Stanislav Kaspach (TSJ) - 139 km/u
  3. Dimitri Santalov (RUS) - 139 km/u
Aantal passes:
  1. Ante Gadza (KRO) – 231
  2. Rui Silva Sousa Martins (POR) – 229
  3. Luc Steins (NED) - 216
IJSLAND is vanaf 2000 elk EK erbij geweest. Met eenmaal een medaille, in 2012. In 1994, 1996 en 1998 kwalificiceerde de ploeg zich niet.
2000: 11e; 2002: 4e; 2004: 13e; 2006: 7e; 2008: 11e; 2010: BRONS; 2012: 10e; 2014: 5e; 2016: 13e; 2018: 13e; 2020: 11e.
 

 cover Good luck, Holland against Iceland!

foto archief HSP / foto Reza

Deel dit bericht