Nieuws

Nederland moet Hongarije op EK U19 voor zich dulden

Nederland moet Hongarije op EK U19 voor zich dulden

Zilver met een gouden randje

Door Frits Feuler - Nederland U19 heeft, net als in 2011 in eigen land, de finale van het EK niet kunnen winnen. In die finale was het ongeslagen thuisland Hongarije in perfecte doen en zocht Oranje gedurende het grootste deel van de wedstrijd naar die vorm die de ploeg zo vaak in de groepswedstrijden en met name in de halve finale afgelopen vrijdag tegen Noorwegen toonde. Zeven duels, twee nederlagen tegen Frankrijk en Hongarije. Een mooie oogst, zonder meer. Enkele weken geleden ontmoetten beide teams elkaar op een oefentoernooi in Boedapest, toen ging de winst met 34-32 naar de Hongaarsen.

De finale, een alles of niks duel. 5400 toeschouwers in de Audi Arena, de thuishaven van eens Nycke Groot en Yvette Broch. Bij rust was het verschil echter al te ruim: 7-14. Maar wie weet, kon het tij nog gekeerd worden. Cijfermatig lukte dat want in de tweede helft hielden de ploegen elkaar in evenwicht: 13-13. Bij elkaar opgeteld echter geen Oranje-zege.

Slordigheden

Teveel slordigheden en fouten in aanvallend opzicht. De ploeg schoot zich stuk op de voortreffelijk Hongaarse keepster Lili Monika Herczeg die 15 van de 35 schoten (43%) onschadelijk wist te maken. Defensief stond de poort iets te vaak en te wijd geopend. Voor Oranje was het in die tweede helft zaak de marge binnen de perken te houden. Uiteindelijk mocht men met opgeheven hoofd de zilveren plak in ontvangst nemen.

                        

Tien dagen mooi handbal, voor de fans in de hal, voor de velen die Oranje U19 via de stream volgden. Een nieuwe generatie staat klaar om op termijn de fakkels in het grote Oranje over te nemen. Dat moet onder de streep de winst zijn voor deze ploeg die met haar enorme gedrevenheid en offensieve verdedigingstaktiek - werkte ook wel eens in het nadeel - meer dan eens lof oogstte.

Tot die tijd is het groeien, ervaring opdoen, trainen, veel trainen en stap voor stap naar de grote meiden. Deze ervaring, in deze entourage, is het eerste pakketje dat in de handbalbagage komt.

Opstelling Nederland: Krullaars 4, Sprengers 4, Van der Vliet 3, Nüsser 3, Dekker 3, Van der Baan 2. Schutrups, Ternede, Theron, Trooster, Daleman, Amsen, Winkels, Huiberts, Tutert, Van der Geest.

Larissa Nüsser en Zoë sprengers werden gekozen in het All Star Team.

De volledige lijst:

Goalkeeper - Anna Vereshchak (RUS)
Left wing - Zoe Sprengers (NED)
Left back - Greta Kacsor (HUN)
Centre back - Larissa Nüsser (NED)
Line player - Ane Cecilie Hogset (NOR)
Right back – Valeriia Maslova (RUS)
Right wing - Andra Liviana Moroianu (ROU)
Best defender - Csenge Kuczora (HUN)
Most Valuable Player - Elena Mikhaylichenko (RUS)
Top scorer with 55 goals - Joana Resende (POR)

Deel dit bericht