Nieuws

NEDERLAND TOONT KARAKTER, DULFER ONGEKEND

Door Frits Feuler - Uiteindelijk is het toch nog goed gekomen met de Oranje-vrouwen. Waar iedereen dacht dat morgen de busreis vanuit Denemarken richting Nederland zou volgen, stelde Oranje niet teleur tegen Hongarije. Er was maar een optie: winnen! Fraai? Nee, niet altijd. Wilskracht? Meer dan genoeg.Stress? Zeker. Top? Zeker niet. De 28-24 winst klonk als muziek, als een bevrijding.

Doe 10-14 tussenstand, vier minuten voor de rust, beloofde niet veel goeds. Met een nadelige marge van twee (13-15) werden de koppen nog één keer bij elkaar gestoken. Basis van de veerkracht van dit Oranje lag in een ijzersterke defensie die in de tweede dertig minuten weinig weggaf. Ook ontpopte Kelly Dulfer zich als een ware leider van dit Oranje: aanjager, defensief oerdegelijk, aanvallend de trefzekerste met 8 treffers uit 11 pogingen. Op haar kreeg de Hongaarse defensie nauwelijks meer vat. Zo wat in haar eentje bracht ze haar ploeg weer bij 'bewustzijn'. En haar energie en fanatisme sloeg over. Verfrissend zoals Dulfer Oranje weer een smoel gaf. Bescheiden als altijd, spelend in dienst van de ploeg waar ze ook ingezet wordt. Bij haar club BVB Dortmund is ze de laatste weken bepaald geen fan meer van haar trainer Andre Fuhr. Dat kostte haar onlangs, samen met Inger Smits, een reprimande in de vorm van een schorsing voor een duel in de Champions League.

Voorbeeld

Dat goede voorbeeld sloeg onder meer over op Dione Housheer bijvoorbeeld die bij binnenkomst meteen drie keer de trekker over haalde: 21-20, 22-21 en 23-22. Larissa Nüsser, niet in de basis gestart, pompte de ballen prima door, zag haar invalbeurt bekroond met een prima treffer voor 25-23 waarna Loïs Abbingh - vreemd genoeg slechts één treffer uit vijf pogingen - voor wat meer lucht zorgde: 26-23. De Groningse zoekt wanhopig naar haar WK-vorm maar lijkt vooralsnog genoegen te moeten nemen met een 'bijrol' in Oranje.
In de resterende twee minuten kon het niet meer fout gaan. Kelly Dulfer - wie anders - tekende voor de beide slottreffers en werd terecht uitgeroepen tot 'woman of the match'. Met die twee, o zo belangrijke punten stapt Oranje donderdag de hoofdronde in waar Noorwegen, Duitsland en Roemenië de volgende lastige klanten zijn. Kroatië en Hongarije gaan mee naar die hoofdronde.
 
Hoofdronde
 
Volgens het wedstrijdschema in Kolding speelt Nederland donderdag 10 december om 20.30 uur tegen eeuwig rivaal Noorwegen. Maandag 14 december (18.15 uur) tegen Duitsland, geen oefenduel, maar om 'het echie'. Dinsdag het slotduel (16.00 uur) tegen Roemenië.
 
Of er kans is op een plek in de halve finale? De nummers een en twee van elke groep kruisen met elkaar in Herning. Zit er dan ook een medaille in? Op basis van de laatste vijf decembermaanden sinds 2015 is men geneigd die vraag met 'ja' te beantwoorden. Alleen, in dit geval is de kleur - nog - niet duidelijk.  
 
In de andere groep Frankrijk, Denemarken, Montenegro, Rusland, Zweden en Spanje. Slovenië, Tsjechië, Servië - de ploeg die Oranje op de eerste dag verraste - en Polen liggen eruit.
 
Groep 1:
1. Rusland (2-4); 2. Frankrijk (2-4); 3. Denemarken (2-2), Zweden (2-1); 5. Spanje (2-1); 6. Montenegro (2-0).
Groep 2:
1. Noorwegen (2-4); 2. Kroatië (2-4); 3. Nederland (2-2); 4. Duitsland (2-2); 5. Hongarije (2-0); 6. Roemenië (2-0)
 
Resultaten Nederland sinds 2015:
2015 WK Denemarken - 2e plaats
2016 EK Zweden 2e plaats
2017 WK Duitsland 3e plaats
2018 EK Frankrijk 3e plaats
2019 WK Japan 1e plaats
2020 EK Denemarken ?
 
Nederland: Rinka Duijndam, Tess Wester, Jessy Kramer, Laura van der Heijden (3), Debbie Bont (2),
Lois Abbingh (1), Larissa Nusser (1), Danick Snelder (3), Bo van Wetering (2), Kelly Dulfer (8), Merel
Freriks, Inger Smits, Martine Smeets, Angela Malestein (5), Nikita van der Vliet, Dione Housheer (3).

Hongarije: Melinda Szikora, Blanka Biro, Szandra Szollosi-Zacsik (4), Petra Tovizi (2), Nadine Schatzl
(1), Aniko Kovacsics (4), Greta Marton (4), Rita Lakatos, Klara Csiszar-Szekeres, Katrin Gitta Kluijber (2),
Greta Kacsor, Noemi Hafra (4), Dorottya Faluvegi, Viktoria Lukacs (3), Fanny Helembai (2), Zsuzsanna
Tomori.

Scheidsrechters: Charlotte Bonaventura (FRA) / Julie Bonaventura (FRA)

Strafminuten: 4‘- 2‘ (Bont 2’, Dulfer 2’ – Kovacsics 2‘)

Strafworpen: 2/3 – 1/2
 
cover Kelly Dulfer trok met haar prima spel Oranje over de streep
foto NHV
Deel dit bericht