Nederland versus Frankrijk: De weg naar het succes
Woensdagavond om 20.30 uur wacht voor het Nederlands dames handbalteam de tweede grote krachtproef bij het WK handbal. Na de Aziatische kampioen Korea wacht nu vice-wereldkampioen Frankrijk.
Frankrijk een land waar Nederland in het verleden 57 keer tegen heeft gespeeld. Anders dan men zou vermoeden heeft Nederland de meeste duels gewonnen. 29 keer werd er sinds 1960 van Frankrijk gewonnen. Twee keer gelijk gespeeld en 26 keer verloren.
Tot 1986 was Frankrijk het land waar Nederland bijna altijd van wist te winnen. Van de 26 wedstrijden werden er 20 gewonnen en twee keer gelijk gespeeld. In 1987 kwam langzaam de ommekeer. Frankrijk was zes jaar eerder dan Nederland de weg ingeslagen de handbalsport verder te gaan ontwikkelen. Tussen 1986 en 1993, het jaar dat Bert Bouwer als bondscoach begon bij Oranje sloeg de balans langzaam om naar Frankrijk. 10 keer werd er tegen elkaar gespeeld met als resultaat een gelijke balans, beide landen wisten vijf keer te winnen. Vanaf 1994 sloeg de balans helemaal door naar de andere kant en ontwikkelde Frankrijk zich tot een constante factor aan de wereldtop die vijf jaar later, in 1999leidde naar de eerste zilveren WK medaille
Sinds 1994 werd er nog 21 maal tegen elkaar gespeeld en slechts vier keer stapte Nederland de afgelopen negentien jaar als winnaar van het veld. De laatste keer is alweer elf jaar geleden In 2002 tijdens een vierlanden toernooi in Zwitserland won Nederland voor het laatst met 31-23.
De laatste keer dat men Frankrijk heeft getroffen was tijdens het dramatisch verlopen EK van 2006. Een zege op Frankrijk had toen bevrijdend kunnen werken. Oranje zou daarmee toen alsnog de tweede ronde hebben bereikt en Frankrijk naar huis hebben gestuurd. Heel even leek dat wondertje in de lucht te hangen. Nederland leidde zelfs bij rust met 13-11, maar een dramatische tweede helft leidde het begin in van het einde van de generatie die onder Bert Bouwer had geprobeerd successen na te jagen. Frankrijk behaalde later in het toernooi nog het brons, dat geeft aan hoe dicht succes en langs de achter deur vertrekken bij elkaar liggen.
Nederland moest weer van onderaf beginnen want tussen de oude rotten en de aankomende talenten zat een verloren generatie. In 2007 kwam dan ook een hele jonge generatie aan de deur kloppen. Tijdens het Holland Toernooi stonden daar in eens speelsters als Jessy Kramer, Shaina van Dort, Laura van der Heijden, Roxanne Bovenberg, Nycke Groot en Willemijn Karsten. Maar ook de iets oudere Arjenne Paap en Tessa Cocx deden hun intrede bij Oranje. De laatste speelsters van de oude generatie hebben afgelopen jaar afscheid genomen maar ook de speelsters uit de tussenliggende generatie zijn inmiddels allemaal afgevallen of gestopt
Inmiddels staat er een compleet vernieuwd Nederlands team op het parket van het WK in Servië. Opnieuw gaat Nederland een gooi doen naar de mondiale top en zijn de verwachtingen vooraf hoog. Maar het gaat nog steeds met vallen en opstaan dat hebben we zondag tegen Korea weer kunnen zien. De enige die alle ups en downs heeft meegemaakt is de 34-jarige Marieke van de Wal. Zij is dan ook de nestor van de ploeg. Jamina Jankovic volgt met haar 27 jaar op respectabele afstand en dat doen ook de 25-jarige Sharina van Dort en Nycke Groot. De overige speelsters zijn net voorin de twintig behalve Kelly Dulfer. Zij is de jongste telg aan de kar van Groener met haar 19 jaar.
Dat is het verschil met Frankrijk. Frankrijk heeft sinds ze aan de mondiale top staan altijd voor voldoende aanwas kunnen zorgen waardoor ze ook een topland zijn kunnen blijven. Dat laat ook de successenreeks zien die ze behaald hebben. Sinds 1999 behaalde ze zes podium plaatsten bij EK’s of WK’s De eerste medaille die werd gehaald was in 1999 WK zilver. In 2002 volgde EK Brons en in 2003 WK Goud. 2006 was goed voor EK Brons en in 2009 en 2001 won men WK Zilver.
De afgelopen periode hebben er tijdens de voorbereiding al een weer aantal jonge speelsters hun eerste ervaringen met het Franse nationale ploeg kunnen verzamelen maar zijn ze nog niet geselecteerd voor het WK op een na, de jongste speelsters in de huidige WK selectie is dan ook de 20-jarige Grace Zaadi gevolgd door de 23-jarige Gnonsiane Niombla. Maar het grootste deel is tussen de 25 en 30 en al met veel internationale ervaring op grote toernooien met als oudste de 33-jarige Amélie Goudjo.
Bondscoach Henk Groener over de wedstrijd tegen Frankrijk
“Dat is wederom een topland. Ze hebben met Congo en de Dominicaanse Republiek twee ‘makkies’ gehad, die ze allebei zonder al te veel inspanning hebben gewonnen. Dat wordt dus weer een wedstrijd waarin we zestig minuten lang goed moeten zijn. Frankrijk is een snelle, complete ploeg met een enorm atletisch en technisch vermogen. Het is bovendien een land met veel toernooi-ervaring die, als het er op aankomt, altijd een tandje bij kan schakelen. Als wij goed voorbereid en met de juiste instelling het veld ingaan, is het vooral zaak dat we constant op ons topniveau blijven spelen. We gaan het Frankrijk zo moeilijk mogelijk maken.”