Nieuws

Nederlandse inbreng WK-symposium start samenwerking met Japan op

Door Frits Feuler - De International Handball Federation (IHF) organiseert rond WK’s altijd een symposium voor trainers en technisch verantwoordelijken bij clubs en bonden. Dit jaar in samenwerking met de Japanse handbalbond in Kumamoto.

Zaterdag 30 november mocht Paul Landuré voor ongeveer  100 coaches uit Azië het spits afbijten. De IHF-lecture en voormalig bondscoach van diverse Franse selecties presenteerde de lange-termijn-visie van de Franse handbalbond. Het land met 600.000 handballers en heel veel geld kan daar een zeer professionele organisatie neerzetten waar toptalenten regionaal trainen bij de aan de topclubs gekoppelde opleidingscentra. In de aansluitende praktijksessie gaf Landuré inzicht in de Franse verdedigingssystemen.

                                                     Dietrich Späte

Zondag presenteerde Dietrich Späte, de voormalige Duitse bondscoach en nu lid van de IHF-organisatie de statistieken over de handbalontwikkelingen. Hij ging o.a. wat dieper in op het effect van het spelen met 7 tegen 6, zonder keeper dus. Van enig positief effect bleek geen sprake te zijn!

Voormalig coach van de Japanse dames, Masamichi Kuriyama toonde in zijn praktijkdeel de gedachten achter de open verdedigingswijze van het Japanse handbal. Maandag was het de beurt aan Oh Seong Ok. De Koreaanse bondscoach schonk aandacht aan de vaardigheden bij een 1-op-1 verdediging.

                                                    Henny Nijboer

Dit jaar was er ook een Nederlandse bijdrage: Henny Nijboer was uitgenodigd om “De weg van het NHV-talent” te presenteren. Nijboer was van 2012 tot 2017 binnen het NHV o.a. coördinator handbalscholen en leverde daarbij bijdragen aan de verduidelijking wat de kansen zijn voor handbaltalenten in Nederland. Vanuit zijn contacten in Japan kwam het verzoek de Nederlandse situatie toe te lichten. In Japan is handbal een kleine sport met ruim 80.000 handballers. Daarnaast zijn er zeer beperkte mogelijkheden om trainers op te leiden.

Nederland

De Nederlandse structuur achter talentontwikkeling mag vergeleken worden met Frankrijk. Het grootste verschil is geld: de Franse overheid stopt miljoenen in talentontwikkeling. Daarom kijken de Japanners graag naar Nederland: met een visie een en beperkte middelen, creativiteit en veel vrijwilligers de kansen vinden. Na afloop werden veel vagen gesteld en er zijn al eerste afspraken gemaakt over een mogelijk toekomstige samenwerking: Japan heeft serieuze belangstelling voor het Nederlandse model.

                                                   Gino Smits

In de aansluitende praktijksessie onder leiding van een gepassioneerde Gino Smits kregen 24 Japanse kinderen tussen 9 en 12 jaar een training gebaseerd op bewegen, leren spelen en vooral veel plezier. Dat laatste hebben de kinderen zeker gehad! Want na afloop mochten de kinderen aan het publiek vertellen wat zij er van vonden. Een aantal kinderen zei dat ze graag altijd zo willen trainen. De aanwezige Japanse bestuurders raakten nog meer enthousiast en er kwamen nadrukkelijk nog meer vragen om ondersteuning. Nijboer en Smits waren een paar dagen eerder naar Japan vertrokken omdat zij op verzoek van de Japanse bond op een grote basisschool in Kumamoto een bijeenkomst hadden met eerste een grote groep schoolkinderen en de volgende dag met de leraren van de school. Wat een enthousiasme!

                       

Gino Smits was in grootse vorm en liet de kinderen spelen op een wijze die volkomen nieuw was. De leraren, aangevuld met studenten die straks ook op scholen willen gaan werken, waren zeer geïnspireerd, waarbij één van de leraren zelf ook al een les gaf, gebaseerd op wat hij gezien had. Een zeer waardevolle Nederlandse bijdrage die ongetwijfeld een vervolg krijgt.

Nijboer en Smits zijn met zeer veel waardering begeleid. Vanaf de eerste dag voelden zijn zich zeer welkom. Zijn werden uitgenodigd voor uitgebreide Japanse diners met zowel bestuurders van de Japanse handbalbond als de organisatie van het WK. Bij alle wedstrijden in alle hallen kregen zij een VIP-behandeling. Een fantastische ervaring waarbij men zich echt gewaardeerd voelde.

                      

Gino Smits gaf op de slotdag van het Symposium aan het Japanse topteam Omron, zonder de internationals van dit team een training. Die training was gebaseerd op trainingen zoals die op de HandbalAcademie worden gegeven. Het Omron-team was behoorlijk verrast, in positieve zin en ook de aanwezige Aziatische trainers lieten zich imponeren. Er was zowel van de speelsters als de deelnemers veel lof voor Gino en de trainingsmethodiek.

Zaterdag reizen Smits en Nijboer weer terug, in de hoop dat Oranje zich plaatst voor het hoofdtoernooi en het vervolg van de wedstrijden in huiselijke kring kan worden gevolgd.

Deel dit bericht