Nieuws

Nipt verlies Nederland tegen IJsland; duel tegen Portugal cruciaal

Nipt verlies Nederland tegen IJsland; duel tegen Portugal cruciaal

Door Frits Feuler – De Nederlandse mannenploeg is er niet in geslaagd het goede optreden van donderdagavond tegen Hongarije (31-28 winst) een vervolg te geven tegen IJsland. In Boedapest, voor ruim 14.000 toeschouwers, wezen de bordjes na zestig minuten 29-28 aan. Bij rust keek de ploeg van coach Erlingur Richardsson tegen een 15-13 achterstand aan. Dinsdagavond sluit Oranje de groepsfase af tegen het nog puntloze Portugal. Bijna drie uur eerder komen Hongarije en IJsland in actie.

De eerste twee doelpunten van de wedstrijd werden gemaakt door IJsland. Kay Smits gooide na ruim drie minuten voor het eerst raak namens Nederland. De tegenstander wist ook opnieuw het net te vinden. Via Dani Baijens en Bobby Schagen kwam Oranje op gelijke hoogte: 3-3. IJsland scoorde snel, maar het was Nederland dat daarna het heft in handen nam. Rutger ten Velde reageerde attent en rondde een rebound af. Vervolgens was het Luc Steins die de ploeg in de tiende minuut voor het eerst op voorsprong zette: 4-5.

Een fase waarin het spel op en neer ging brak aan. Er werd om en om gescoord, waarbij Oranje telkens op voorsprong kwam. Aan beide kanten vielen verschillende tijdstraffen die niet optimaal benut werden. Namens Nederland scoorden Kay Smits (2x), Dani Baijens (2x) en Bobby Schagen.

Na twintig minuten (10-10) werd Nederland wat slordiger waardoor IJsland het tij kon keren: 12-10. In de aanval maakten de Oranjeheren fouten en was het lastig om een gat in de strakke dekking te vinden. Kay Smits wist drie keer te scoren in de laatste minuten waardoor hij zijn ploeg in het spoor van de IJslanders hield: 15-13.

IJsland schoot na rust uit de startblokken. Het verschil werd snel op drie doelpunten gezet. Ondanks treffers van Dani Baijens en Kay Smits kon de tegenstander de voorsprong uitbreiden. Een tijdstraf voor Iso Sluijters werd afgestraft en een stand van 20-15 stond snel op het scorebord. IJsland maakte veel gebruik van de ruimte die in de Nederlandse dekking ontstond en hield het verschil van vijf vast.

Tijdstraffen

Na tien minuten spelen stond het 22-17. Nederland maakte gebruik van een tijdstraf voor Elvar Jónsson. Luc Steins schoot raak en Bobby Schagen verkleinde de achterstand tot drie doelpunten. Samir Benghanem en Iso Sluijters liepen vrijwel tegelijk tegen een tijdstraf aan waardoor Oranje met twee man minder in het veld stond. Dit zorgde niet voor te veel problemen doordat de ploeg zelf ook bleef scoren. Kay Smits vond het net vanaf 7-meter.

Halverwege de tweede helft stond het 24-20 in het voordeel van IJsland. Een goede fase brak aan voor Nederland brak aan met vier opeenvolgende treffers. Bobby Schagen rondde op rechts een vliegertje succesvol af en Samir Benghanem scoorde prachtig achter zijn rug langs vanaf de cirkel. Kay Smits maakte alweer zijn tiende treffer van de avond. Samir Benghanem schoot de gelijkmaker binnen: 24-24.

Met nog tien minuten te spelen was nog alles mogelijk. Doelpunten volgden elkaar snel op. IJsland kwam weer op voorsprong, maar ook Dani Baijens vond het net. Waarna opnieuw IJsland de bal achter Bart Ravensbergen schoot. Kay Smits verzilverde opnieuw een penalty en zette Nederland weer naast IJsland: 26-26. Twee doelpunten van rechterhoek Sigvaldi Bjørn Gudjonsson zorgden voor een lastige opgave voor Nederland met nog vier minuten te spelen. Het was wederom Kay Smits die afrondde en de aansluitingstreffer scoorde. Aan de andere kant was het weer de tegenstander die raak schoot: 29-27. De zesde penalty van de avond werd ook gescoord door Kay Smits. Dit was niet genoeg voor de overwinning.

Met een minimaal verschil verloor Nederland de tweede poulewedstrijd op het EK met 29-28. Dinsdag 18 januari wacht de laatste tegenstander in de poule: Portugal.

Stand in poule B:

1. IJsland 4; 2. Nederland 2; 3. Hongarije 2; 4. Portugal 0.

IJsland: Björgvin Pall Gustavsson, Janus Dadi Smarason, Aron Palmarsson (6), Viggo Kristjánsson (2), Bjarki Mar Elisson (1), Elvar Jónsson (1), Gisli Thorgeir Kristjansson (4), Ýmir Gíslason (1), Olafur Andres Gudmundsson, Ómar Ingi Magnusson (4), Viktor Hallgrímsson, Elliði Viðarsson (2), Arnar Freyr Arnarsson, Sigvaldi Bjørn Gudjonsson (8), Kristján Örn Kristjánsson, Orri Freyr Þorkelsson.

Nederland: Bart Ravensbergen, Ivar Stavast, Rutger ten Velde (1), Robin Schoenaker, Iso Sluijters, Luc Steins (2), Samir Benghanem (2), Bobby Schagen (4), Ivo Steins, Jasper Adams, Jeffrey Boomhouwer, Dennis Schellekens, Alec Smit, Kay Smits (13), Tom Jansen, Dani Baijens (6).

Scheidsrechters: Radojko Brkic (AUT) / Andrei Jusufhodzic (AUT)

Strafminuten: 14’ – 12’ ( Magnusson 4’, Jónsson 4’, Viðarsson 2’, Palmarsson 2’, Smarason 2’ – Ten Velde, 2’, Schoenaker 2’, Stavast 2’, Sluijters 4’, Benghanem 2’)

Strafworpen: 3/3 – 7/7

Stemmen na afloop:

Iso Sluijters zag het als een pijnlijke nederlaag. “Ik had de laatste vijf minuten nog een goed gevoel, een gevoel dat we het alsnog zouden halen. Zat er helaas niet in. We begonnen inderdaad stroef, tweede helft hetzelfde. De dekking werd gaandeweg beter, keepers pakten een paar extra ballen waardoor we gelijk komen,” doelt de linkspoot op de 24-24 tussenstand. “Maar dan speelt IJsland het iets beter uit, valt een aantal beslissingen niet in ons voordeel. Niets verloren, dinsdag gewoon winnen en we zijn door.”

Luc Steins zwoegde als vanouds maar had een paar stevige IJslandse reuzen tegenover zich die de bewegingen van de spelverdeler goed in de smiezen hadden. Niet altijd op een correcte manier, de IJslandse coach Gudmundur Gudmundsson – een behoorlijk opgewonden standje – schreeuwde zijn manschappen tot de orde: concentratie en een flinke portie inzet. “Teleurgesteld, ja,” keek Steins terug op het verlies. “We waren zo dichtbij en konden punten pakken, het zat erin. Toen IJsland in de slotfase de leiding terug pakte voelde ik dat het over was. We zijn blijven knokken, IJsland heeft iets meer ervaring op dit podium. Daarnaast waren wij ook wel wat te slordig, dat kunnen we dinsdagavond tegen Portugal niet gebruiken.”

Jeffrey Boomhouwer keek een beetje sip: "Persoonlijk had ik die twee ballen erin kunnen gooien! Balen! Ik denk dat we daar de wedstrijd verliezen," trok hij een fors boetekleed aan. "We hadden het moment aan onze kant, ik laat er twee liggen. Ik ben 33, heb genoeg meegemaakt, dat hoort erbij bij sport. Natuurlijk had ik het liever anders gezien, kunnen er niks meer aan doen. Dingen analyseren en beter doen en tegen Portugal er weer staan. Dezelfde ploeg als Hongarije, dat zal ons beter liggen. Zolang ik het gevoel heb dat ik een bijdrage aan de ploeg kan leveren, ga ik lekker door."

Verdedigingsspecialist Jasper Adams was in de tweede helft broodnodig in de Nederlandse defensie. “We hebben na de rust de dekking wat omgegooid, hadden vooraf ook op een 5:1-defensie getraind waarbij ik in de punt ging spelen. Moesten de grip op de wedstrijd terug krijgen, uitlokken van fouten ook. Uiteindelijk was het allemaal net niet genoeg. Hun defensie, met keeper erbij, stond ook stevig, waarbij ook nog wel wat kansen lieten liggen. Eigenlijk hebben we de hele wedstrijd achter de feiten aan gelopen. Voor mezelf ben ik tevreden met mijn prestatie, maar in dit geval telt de teamprestatie. Op naar dinsdagavond,” klonk het ook strijdvaardig uit zijn mond.

cover Bart Ravensbergen en Kay Smits, ongeloof over de nipte nederlaag tegen IJsland

fotom Reza

Deel dit bericht