Nycke Groot demonteert Dortmund, Györ verrassend gelijk

Van de Redactie - In de eerste groepswedstrijd van de DELO EHF Champions League bij de vrouwen leed debutant BVB Dortmund een nederlaag bij Odense: 32-27.

Loïs Abbingh, nog gehinderde door een blessure kwam niet uit haar trainingspak. Nycke Groot schoot achtmaal raak uit tien pogingen voor de Deense ploeg. Kelly Vollebregt (6), Kelly Dulfer (4) en Inger Smits (4) waren de trefzekerste schutters bij de Duitse ploeg. Merel Freriks tekende voor drie, Delaila Amega voor een treffer. Halverwege lagen de kansen met 13-13 nog gelijk. Eenmaal een paar punten lost, was de zege in zicht.

Debutanten waren er ook: keepster Yara ten Holte en Tessa van Zijl kwamen voor het eerst op het hoogste Europese clubniveau uit.

Györ moest, op bezoek bij CSKA Moskou, verrassend genoegen nemen met een puntendeling: 27-27 (14-14). Driemaal eerder was de Hongaarse topploeg Europa’s beste clubteam. Bij Moskou was Mikhaylichenko met zeven goals succesvol, bij de Hongaarse ploeg scoorde Kristiansen even vaak.

Ferencvaros redde het thuis net niet tegen Rostov Don. Halverwege bedroeg de marge vier: 12-16. Bij 20-21 leek alles weer mogelijk maar een Russische demarage kon niet worden beantwoord. Via 22-26 werd het uiteindelijk 25-26. Angela Malestein scoorde tweemaal voor FTC.

Krim Mercator had thuis ook nipt het nakijken tegen het Noorse Kristiansand: 26-27. Het verschil bij rust was erg groot: 9-14. Toch slaagde de ploeg van Harma van Kreij – tweemaal succesvol – erin dichterbij te komen maar kwam net tekort.

Uitslagen zondag:

Bietigheim – Esbjerg 26-33; Bucuresti – Metz 31-26; Podravka – Buducnost 29-26

CSM Bucuresti, met nieuweling Martine Smeets, stuurde Metz, de ploeg van Debbie Bont en Oranje-coach Mayonnade, met een 31-26 nederlaag terug naar huis. Halverwege leidde de Roemeens ploeg al met 17-10. Christina Neague scoorde twaalf keer voor de thuisploeg. Smeets trof twee keer, Bont kwam tot één treffer.

Duitsland

Danique Boonkamp was voor Bundesliga-debutant Halle-Neustadt op schot in het gewonnen thuisduel tegen Buxtehuder: 25-23. Boonkamp scoorde zeven keer waarvan vier strafworpen.

In de Tweede Bundesliga bij de vrouwen ging Spreefüxxe Berlin op bezoek bij TSV Nord Harrislee. Na een stroeve eerste helft (8-11) was Berlin na de thee overduidelijk de betere ploeg en won met 20-28. Bo Dekker kreeg twee streepjes waarvan een pingel, Lynn Molenaar scoorde zeven keer en kroonde zich tot topschutter van de ploeg. Berlin is een van de vijf koplopers met 4 punten uit 2 duels.

Gummersbach oefende tegen TBV Lemgo en kreeg een pak op de broek: na de 11-10 voorsprong bij rust werd het uiteindelijk 19-30. Bobby Schagen scoorde tweemaal voor Lemgo, Dani Baijens kreeg geen streepje.

Denemarken

In het Deense bekertoernooi, de Santander Cup, knokten de twee ploegen uit Kopenhagen om een plekje naast Viborg, Odense en Nykobing in de kwartfinale. Bekerwedstrijden staan gelijk aan opwinding, zenuwachtigheid en intensiteit, zo leert het verleden. Ook ditmaal. Thuisploeg Ajax keek in de eerste helft tegen een hopeloze achterstand aan maar wist te milderen tot 11-15. Na rust hingen de bordjes plots gelijk: 19-19. Maar aan wereldkampioene Larissa Nüsser - zij scoorde achtmaal - was het te danken dat die opleving geen nare gevolgen voor haar ploeg had. Met een 23-30 zege stapte Kopenhagen Handbold van het veld.
Nog vier duels worden in de komende dagen in de achtste finales afgewerkt.

Hongarije

Siofok, nog zonder Laura van der Heijden, die vanwege privéomstandigheden in Nederland verblijft, pakte thuis de volle buit in het competitiduel tegenDunaujvarosi KKA: 39-25. Twee treffers van Oranje-cpatain Danick Snelder werden genoteerd. Met 6 uit 3 gaat Siofok aan kop, Györ en Ferenvaros haalden 4 uit 2. Op 23 september ontvangt Siofok regerend kampioen Györ. Die ploeg speeldt midweeks (woensdag) uit bij Szombathelyl. FTC krijgt dan Bekescsabai op bezoek.
Dinsdag ontvangt Siofok thuis Alba Fehérvar KC voordat zaterdag het uitduel in de CL wacht met Kristiansand.

Frankrijk

In de eerste ronde van het Franse bekertoernooi kwam Octeville, met Nele Antonissen en Sharon Nooitmeer, thuis niet langs eersteklasser Duijon. Na 11-13 bij rust werd het na zestig minuten 20-26.

cover De zes Europese treffers van Kelly vollebregt (links) mochten Dortmund niet baten