Nieuws

OLYMPISCHE SPELEN 2024 VAN START IN PARIJS; ORANJE ONTMOET KAMPIOEN FRANKRIJK

24 nationale ploegen – 12 bij de mannen, 12 bij de vrouwen – komen vanaf 25 juli tot en met 11 augustus in Parijs in actie bij de 15e (mannen) en 13e (vrouwen) Olympische Spelen waarbij handbal op het programma staat. 14 spelers/speelsters per team, in totaal 336 handballers op de vloer. De eerste wedstrijddag bij de vrouwen is één dag eerder dan de officiële opening op 26 juli. De voorrondes (tot en met 4 augustus) worden gespeeld in een van de evenementenhallen op de Paris Expo Porte de Versailles - de Paris Sud 6 Arena in het 15e arrondissement in het zuidwesten van Parijs – waar plaats is voor 7300 tot 7800 fans. De finales (vanaf 6 augustus) in het Stade Pierre-Mauroy in Lille/Rijssel. Frankrijk, als gastland, levert zowel bij de mannen als de vrouwen.

ALLE DUELS ORANJE LIVE BIJ NOS EN NOS LIVESTREAM OF EUROSPORT. NOG BETER: NEEM EEN ABONNEMENT OP HBO MAX.

Een toernooi ook waar afscheid genomen wordt van een aantal topspelers en speelsters. Mikkel Hansen (Denemarken) en Nikola Karabatic (Frankrijk) trekken voor de laatste keer hun nationale shirt aan, ook Stine Oftedal (Noorwegen) stopt na Parijs met actief handbal. Ploeggenote Katrine Lunde twijfelt nog: stoppen of doorgaan. Voor de Deense doelman Niklas Landin komt er na de Spelen in Parijs geen vervolg meer in de nationale ploeg, hij blijft wel actief voor zijn club Aalborg.

Niet erbij: de Fransman Kentin Mahé. Hij maakte in de voorbije weken de overstap van Veszprem naar zijn oude club VfL Gummersbach. Mahé stond op de lijst van invallers omdat niet zeker was of spelers als Nedim Remili en Dika Mem het eerste duel in Parijs vanwege blessures konden halen. Het tweetal sluit alsnog aan waardoor Mahé thuis kan blijven.

Ook bij Duitsland lichte paniek: kort voor vertrek haakte linkspoot Franz Semper af met een schouderblessure, hij miste de beide laatste oefenduels. Routinier Kai Häfner werd zijn vervanger.

Noorwegen reisde vandaag af richting Parijs waar Argentinië de eerste tegenstander is. Zonder Sander Sagosen, Sebastian Barthold, Magnus Søndenå en Simen Lyse, zij kampen met maagklachten en bleven achter.

Egypte kan geen gebruik maken van Ahmed Seesa (26), de waarschijnlijk beste Afrtikaanse linkerflank-speler van zijn nieuwe ploeg RK Vojvodina  heeft een spierblessure opgelopen en komt niet in actie. Hij wordt vervangen door Omar El Wakil-Bakkar.

In 1936 stond handbal – toen nog elf-handbal en in de buitenlucht - voor het eerst op het Olympisch programma, meteen ook voor lange tijd de laatste keer. Pas in 1972 werd handbal definitief een Olympische sport. Tenminste, voor de mannen. Vier jaar later kwamen ook de vrouwen op het programma. Bij de vrouwen is Denemarken het meest succesvolle land met drie gouden medailles, bij de mannen pakte Frankrijk eveneens driemaal goud. De Nederlandse handbalmannen speelden afgelopen januari, bij het EK in Duitsland, nog om een minimale kans op een Olympisch ticket. Maar de vele blessures gooiden ineens roet in het eten en was het zo gedroomde OKT – Olympisch Kwalificatie Toernooi – meteen uit het zicht. Bij de drie OKT’s kwamen 12 ploegen in actie, 6 teams mochten uiteindelijk het ticket naar Parijs boeken.

De Nederlandse handbalvrouwen, via drie zeges op het OKT in Spanje geplaatst, nemen voor de derde keer deel aan de Spelen. Zoë Sprengers (24) zag haar Olympisch debuut in rook op gaan: na het oefenduel tegen Zuid-Korea - twee treffers - bleek dat de hoekspeelster een spierblessure heeft opgelopen waardoor spelen in Parijs uitgesloten is. Judith van der Helm, van origine opbouwspeelster, vult de plek van Sprengers in.

                                            

Na hun debuut in 2016 via het OKT in Metz – Tunesië, Japan en Frankrijk werden verslagen – eindigde de ploeg, toen onder leiding van Henk Groener en Peter Portengen als vierde in Brazilië. In het duel om het brons was Noorwegen met 26-36 het sterkste. In de halve finale verloor Nederland van Frankrijk, die ploeg moest in de Olympische finale buigen voor Rusland: 19-22. Vier jaar later – 2020 werd 2021 in Japan vanwege corona – kwalificeerde Nederland zich als Wereldkampioen 2019 rechtstreeks voor het eindtoernooi. In de groepsfase verloor men opnieuw van ‘Angstgegner’ Noorwegen (27-29) om vervolgens in de kwartfinale te stranden tegen een ontketende Franse ploeg: 22-32. Frankrijk pakte goud na een 30-25 zege op Rusland, Noorwegen het brons na een ruime zege op Zweden: 36-19. Bij hun derde deelname stuit de ploeg van coach Per Johansson in de groepsfase achtereenvolgens op Angola, Frankrijk, Spanje, Brazilië en Hongarije. De nummers een tot en met vier gaan door naar de knock-out fase, de kwartfinale. Via de halve finale komen twee ploegen in de finale. Bij de vrouwen wordt dat op 10 augustus (15:00 uur), bij de mannen op 11 augustus om 13:30 uur.

TEN HOLTE EERSTE KEUS ONDER DE LAT

Ook voor keepster Yara ten Holte kan het toernooi eindelijk beginnen, vertelt ze aan Omroep Flevohof. "Tijd dat we gaan oogsten!" opent ze het gesprek. Voor Yara ten Holte (Almere) die ooit wilde gaan voetballen, kan het niet snel genoeg gaan. Ze is de eerste handbaldoelvrouw van Oranje nadat Tess Lieder-Wester jarenlang de onbetwiste nummer één was. Donderdag 25 juli opent Ten Holte met de nationale ploeg de eerste van vijf groepswedstrijden tegen Angola op de Spelen in Parijs. De afgelopen week werden op Papendal de puntjes op de i gezet, daarvoor was de ploeg actief in Spanje en speelde in Zweden tweemaal tegen het thuisland. De uitzwaaiwedstrijd in Rotterdam tegen Zuid-Korea was het laatste optreden op Nederlandse bodem voordat er zondagochtend per bus richting Parijs koers werd gezet. "Dan gaat het echt beginnen. Dan hebben we nog drie volledige dagen in het olympisch dorp zodat we kunnen trainen en de omgeving kunnen verkennen. En dan kijken we uit naar die eerste wedstrijd!."

DERDE DEELNAME ORANJE

De handbaldames hebben twee keer eerder meegedaan aan de Spelen. In 2016 werd er net naast een bronzen medaille gegrepen. In 2021 was de kwartfinale het eindstation. Van die generatie uit 2016 zijn Angela Malestein, Lois Abbingh, Laura van der Heijden, Kelly Dulfer en Estavana Polman nog over. Deze vijf speelsters waren er ook bij toen Nederland de wereldtitel in 2019 in Japan pakte. "Zij vertellen veel over hun deelname aan de Spelen. Ze zeggen hoe groot de Spelen zijn en welke dingen erbij komen kijken. Zij spreken écht vanuit ervaring en het is heel fijn om in voorbereiding naar de Spelen die ervaring te horen." Voor Ten Holte worden het de tweede spelen, in Tokio was zij nog reserve. Deze keer is ze eerste keus onder de lat. En de ambities in Parijs zijn hoog. "We nemen geen genoegen met een kwartfinale. Het wordt tijd dat we weer een medaille gaan halen. Iedereen is daar erg op gefocust en heeft dat doel ook voor ogen. Het wordt tijd dat we weer gaan oogsten."

LOÏS ABBINGH VLAGGENDRAAGSTER
Bij de opening van de Olympische Spelen zijn handbalster Loïs Abbingh en 3x3 basketballer Worthy de Jong komende vrijdag de vlaggendragers namens de Nederlandse afvaardiging. Op de Spelen in Tokio was het voor het eerst dat Nederland twee vlaggendragers 'leverde': atleet Churandy Martina en skateborder Keet Oldenbeuving.
Deze keer wordt de vlag niet een Olympisch stadion ingedragen, maar spelen de festiviteiten zich af op en rondom de Seine.
"Een enrome eer dat ik de vlag mag dragen voor Nederland bij deze Spelen," aldus Abbingh. "Ik denk dat het voor het handbal in Nederland ontzettend veel betekent. En voor mij persoonlijk vind ik het mooi dat ik tijdens mijn derde Spelen voorop mag in de strijd. Ik kan niet wachten," aldus Abbingh die een dag eerder met Oranje in het eerste groepsduel in actie komt tegen Angola.
SELECTIE NEDERLAND OLYMPISCHE DEELNAMES:
2016: Jankovic, Wester; Luciano, Van der Heijden, Kramer, Groot, Polman, Broch, Snelder, Smeets, Goos, Malestein, Dulfer, Van Olphen, Abbingh. Reserves: Van der Wal, Bont, Knippenborg, Schop, Jongenelen, Hoekstra. Coach: Henk Groener, assistent: Peter Portengen
2021: Abbingh, Bont, Duijndam, Dulfer, Freriks, Groot, Van der Heijden, Housheer, Malestein, Smeets, Smits, Snelder, Wester, Van Wetering. Reserves: Nüsser, Ten Hilte, Vollebregt. Coach: Emmanuel Mayonnade, assistent Andryushina
2024: Ten Holte, Duijndam; Malestein, Housheer, Van der Heijden, Dulfer, Abbingh, Polman, Nüsser, Van Wetering, Van der Vliet, Haggerty, Van der Helm, Molenaar. Reserves: Schanssema, Henrikse. Coach: Joahsson, assistent: Clarijs
OVERZICHT OLYMPISCH KAMPIOENEN:
1976: SOVJET-UNIE
1980: SOVJET-UNIE
1984: JOEGOSLAVIË
1988: ZUID-KOREA
1992: ZUID-KOREA
1996: DENEMARKEN
2000: DENEMARKEN
2004: DENEMARKEN
2008: NOORWEGEN
2012: NOORWEGEN
2016: RUSLAND
2020: FRANKRIJK

                                                    

MANNEN

Bij de mannen is Frankrijk de titelverdediger. In 2021 (Japan) won de ervaren ploeg met 25-23 in de finale van Denemarken, het brons was voor Spanje na een 33-31 overwinning op Egypte.

OVERZICHT OLYMPISCH KAMPIOENEN:
1936: DUITSLAND
1972: JOEGOSLAVIË
1976: SOVJET-UNIE
1980: DDR
1984: JOEGOSLAVIË
1988: SOVJET-UNIE
1992: GEZAMENLIJK TEAM SOVJET-REPUBLIEKEN
1996: KROATIË
2000: RUSLAND
2004: KROATIË
2008: FRANKRIJK
2012: FRANKRIJK
2016: DENEMARKEN
2020: FRANRKIJK

TOPSCORERS OLYMPISCHE SPELEN, MANNEN ....illustere namen...

2024:❓
2020 (2021): M. Hansen🇩🇰
2016: Bielecki🇵🇱 
2012: Ekberg🇸🇪
2008: Garcia🇪🇸
2004: Balic🇭🇷
2000: Lövgren🇸🇪
1996: Cavar🇭🇷
1992: Dujshebaev🇷🇺
1988: Kang🇰🇷
1984: Jilsén🇸🇪
1980: Klempel🇵🇱
1976: Birtalan🇷🇴/Larsen🇩🇰
1972: Gruia🇷🇴
1936: Theilig🇩🇪pagina Olympische Spelen 2024:                         

foto 1 Vreugde bij Frankrijk na de gewonnen Olympische finale 2021, foto archief HSP / IHF

foto 2 Nikola Karabatic speelt in Parijs zijn laatste wedstrijden als handballer, foto archief HSP / IHF

foto 3 Spelmoment uit het met 43-36 gewonnen duel Nederland-Zuid-Korea, Spelen 2021, foto archief HSP / IHF

Deel dit bericht