Nieuws

Opbouwer Tom Jansen opgeroepen voor Oranje

Door Hans Schets -Afgelopen donderdag stond er voor Tom Jansen, opbouwer bij het Duitse HG Oftersheim/Schwetzingen, een lange vliegreis op het programma: richting Zuid-Korea, om precies te zijn naar de hoofdstad Seoul waar van 16 tot en met 25 juni een toptoernooi voor nationale teams plaatsvindt. Daar zal Tom, als alles goed verloopt, zijn eerste wedstrijd in het shirt van het grote Oranje spelen.

Twee wedstrijden in de B-ploeg heeft de jonge speler van Oftersheim al meegedaan, toen hij in april bij een toernooi in Houten erbij was. Bij de 25-28 nederlaag tegen IJsland scoorde Jansen viermaal. Ook veel doelpunten voor hem in het gewonnen duel tegen Japan (36-34).

Begin dit jaar was Jansen wiens ouders de Nederlandse nationaliteit hebben, voor het eerst actief bij een stage van de U 21. Naar verluidt maakte de opbouwer een goede indruk bij de Nederlandse trainers zodat kort daarna al de uitnodiging voor de Oranje B volgde. De deelname van Tom aan het toernooi in Zuid-Korea met het ‘grote Oranje’ is voor Tom geen garantie voor een toekomstige carrière in de nationale ploeg. “Ik ben er nu bij omdat andere spelers na de  WK-kwalificatieduels tegen Zweden toe waren aan een pauze,” klinkt het bescheiden. “Maar ik ben natuurlijk ontzettend blij dat ik mee mag vliegen naar Seoul!”   

Voor Jansen is allereerst het EK met de U-20 in Macedonië en Montenegro het belangrijkste. Bij dit toernooi met ploegen uit de zogenaamde tweede groep speelt Nederland tegen Tsjechië, Oostenrijk, Moldavië, Kosovo en Bulgarije. Bijna gelijktijdig speelt bijvoorbeeld Duitsland in Slovenië om de Europese titel.

Dat Tom op deze manier slechts een korte zomerstop heeft, ondervindt hij niet als een probleem. “Dit is een ‘coole’ groep en ik leer bij elke training en wedstrijd wel iets bij.” In overleg met clubtrainer Holger Löhr heeft hij begin augustus nog een paar extra dagen vrij en begint pas op 6 augustus met de voorbereiding bij zijn club. Löhr is verheugd over de ontwikkeling van zijn pupil sinds de overgang naar Oftersheim in november vorig jaar. “Ik denk dat hij nu ook in de Oranje-ploeg veel ervaring kan opdoen waardoor hij zich weer verder kan ontwikkelen,” weet Löhr.

Voor het nieuwe seizoen in de oostelijke groep van de derde Liga hebben Tom en zijn ploeg Oftersheim (in de buurt van Heidelberg) duidelijke doelen gesteld. “Het is ontzettend leuk om hier te spelen, vertelt hij. “We gaan nog veel interessante wedstrijden spelen.”  

Deel dit bericht