Nieuws

Oranje eindelijk van Noorse juk verlost, historische zege op WK

Door Frits Feuler – Met een historische 30-28 zege op Noorwegen sluit Nederland de groepfase van het 24e WK in Japan af met het maximale aantal van vier punten die mee gaan naar de hoofdronde. Daar speelt Oranje zondag, maandag en woensdag tegen Zuid-Korea, Duitsland en Denemarken. Verrassend genoeg ligt regerend wereldkampioen Frankrijk eruit: Denemarken gaf, met een 20-18 zege, de ploeg van coach Olivier Krumholz het laatste zetje naar de troostronde om plaats 13 tot en met 16, met Angola, Hongarije en Argentinië.

                                     foto IHF

Na de zeperd in het openingsduel tegen Slovenië maakte Oranje vervolgens tegen Angola en Cuba geen fout en speelde zich prima in het ritme voor het cruciale duel met Servië. Waar iedereen vreesde voor het fysieke overwicht van de opponent, dolde Oranje de tegenstander in alle opzichten: 36-23.

Het laatste duel, de absolute apotheose van de groepsfase, kwam Noorwegen op visite. Ruim twintig jaar was de Scandinavische ploeg de sterkste in de onderlinge duels, waar dan ook. 4 december 1999 won de ploeg van Bert Bouwer tijdens het WK in Noorwegen/Denemarken voor het laatst, met 24-18. Nederland vloog er toen tegen Roemenië in de achtste finales uit, Noorwegen kroonde zich enkele dagen later tot wereldkampioen na winst in de finale op Frankrijk.

foto IHF

Verleden jaar, tijdens het EK in het Franse Nancy, kreeg Nederland een oorwassing van de Noorsen: 16-29. De enige opleving! Nederland pakte brons, Noorwegen zakte door het ijs en werd vijfde.

Kansen

Hoe anders vandaag in Kumamoto! Oranje startte, bijna als vanouds, met het missen van legio kansen. Defensief kreeg men geen vat op de beweeglijke en slim spelende Noorse aanvalsmachine die de druk op Oranje behoorlijk hoog hield. Nederland kende een korte opleving toen het van 8-13 tot 13-14 terug kwam. Estavana Polman bleef, hoe uitzonderlijk, in die eerste dertig minuten zonder treffer! Was ze spelverdeelster of schutter? Het was niet helemaal duidelijk, leek het. Pas bij de 21e treffer van Nederland (21-23) werd de naam van Polman door de wedstrijdspeaker omgeroepen.

        

                                           Estavana Polman kwam laat op schot tegen Noorwegen, foto IHF

Dan dus een fase met alles erop en eraan! Wester kreeg twee ballen in het gezicht, wist niet van wijken, gaf geen krimp. Staalhard! Niet opgeven! Goede instelling. Maar het slotwoord was weer aan de verbouwereerde Noorsen die even naar de versnelling zochten en die net voor het rustsignaal hadden gevonden: 14-18.

Die slordigheden en missers beloofden niet veel goeds. Martine Smeets kende op de linksvoor positie in de defensie nogal wat problemen met haar Noorse opponenten. Aan de andere kant en aan de cirkel lag de druk eveneens hoog. Camilla Herrem op links was trefzeker, keepster Solberg had haar zaakjes tot dan (18-21 en 20-23) goed voor elkaar. Oranje zocht met alle middelen naar ruimte in de Noorse defensie die er niet altijd was.

                        foto IHF

Maar Oranje drukte en drukte. Oogde sterker, zelfverzekerder ook. Noorwegen bleek verrast door de plotse power bij de tegenstander waarin Kelly Dulfer niet alleen verdedigend maar ook aanvallend haar waarde bewees. Jessy Kramer had inmiddels geruime tijd aan het Nederlandse spel deelgenomen en kweet zich behoorlijk van haar taak. Aanvoerster Danick Snelder had het zwaar aan de cirkel, ploeterde, rakkerde, duwde, testte shirtjes, zocht en vond ruimte, kortom: baas! Haar vijf treffers waren een beloning voor haar persoonlijke inspanningen want ook centraal in de defensie moest de speelster van Ferencvaros vol aan de bak.

                   

                  Kelly Dulfer, foto IHF

Snelder trok Oranje bij 23-23 naast de titelfavoriet. Oeps! Dat was even schrikken. Ook Polman kwam nu meer en meer in het stuk voor en bemoeide zich nadrukkelijker met de doelpuntenproductie. Smeets kogelde een break binnen: 25-25. Defensief gaf Oranje geen centimeter meer toe, de wil om te winnen werd per minuut groter! Abbingh zette haar ploeg tien minuten voor tijd voor het eerst aan de positieve kant van de score: 26-25. En ‘Holland’ denderde door, zat in de flow. Polman wist nu waar het doel stond: 27-25. Oftedal antwoordde met de ‘Anschlusstreffer’. Opnieuw nummer 79 voor Nederland, 28-26. De spanning nam per seconde toe, geen fouten meer maken, soeverein spelen en geduldig in aanval. Dat was de boodschap voor de laatste zeven minuten.

Tess Wester, woman-of-the-match, foto IHF

Oftedal wilde van geen wijken weten (28-27), Snelder werd gezocht én gevonden op de cirkel: 29-27. Zou het dan toch? Ja? Nee? Polman knalde, hoog boven iedereen uit, de bal langs de verbouwereerde Solberg: pats! 30-27. Wester organiseerde de Oranje-muur, geen doorkomen meer aan. Noorwegen probeerde het nog met zeven veldspeelsters, weinig kans. Handbalgeschiedenis kwam steeds dichterbij. De seconden verliepen traag, zo leek het. Langzaam kreeg Oranje het besef dat het echt ging gebeuren: winnen van die lastige ploeg waar in het verleden alleen maar treurnis tegen behaald werd. De laatste Noorse treffer was voor de statistiek: 30-28. Het feestje was al in gang gezet. Vreugde, omhelzingen, polonaise, kusjes, knuffels! “We gaan nog niet naar huis!” Kortom: dik en dik verdiend. Op 6 december pakte Oranje haar eigen cadeautje uit.                     

De ontlading! foto IHF

Een dag rust, genieten van de verdiende groepswinst. Verzorgen, lichte training. Vanaf zondag liggen Duitsland, Zuid-Korea en Denemarken op de loer.

Nederland: Rinka Duijndam, Tess Wester, Jessy Kramer (4), Laura van der Heijden (3), Debbie Bont (2), Lois Abbingh (6), Larissa Nüsser, Danick Snelder (5), Bo van Wetering, Kelly Dulfer (2), Merel Freriks (1), Inger Smits, Martine Smeets (1), Angela Malestein (1), Dione Housheer, Estavana Polman (5).

Noorwegen: Silje Margaretha Solberg, Andrea Austmo Pedersen, Emilie Hegh Arntzen (2), Heidi Loke (1), Stine Skogrand, Silje Katrine Waade (3), Stine Bredal Oftedal (9), Malin Larsen Aune (2), Kari Skaar Brattset (4), Helene Gigstad Fauske, Moa Hogdahl, Marit Rosberg Jacobsen (3), Ingvild Kristiansen Bakkerud (1), Camilla Herrem (1), Sanna Charlotte Solberg (1), Marta Tomac (1).

Scheidsrechters: Ignacia Garcia / Andreu Marin (SPA)

Strafminuten: 2’ – 4’ (Snelder 2’- Brattset 4’)

Strafworpen: 1/2 – 1/1

Hoofdronde 2:

Nederland – 4punten

Duitsland – 3 punten

Noorwegen – 2 punten

Zuid Korea – 2 punten

Denemarken – 1 punt

Servië – 0 punten

Wedstrijdschema:

- 8 december Nederland – Duitsland, tijd volgt

- 9 december Denemarken – Nederland, tijd volgt

- 11 december Nederland – Zuid-Korea, tijd volgt

Hoofdronde 1:

  1. Rusland – 4 punten
  2. Spanje – 4 punten
  3. Montenegro – 2 punten
  4. Zweden – 2 punten
  5. Roemenië – 0 punten
  6. Japan – 0 punten
Deel dit bericht