Nieuws

ORANJE GRIJPT TICKET VOOR WK 2025

De nationale mannenploeg heeft zich geplaatst voor het 29e WK in 2025 in Kroatië, Denemarken en Noorwegen. Afgelopen woensdag verloor Nederland het eerste WK play-off duel van Griekenland. Om een WK-ticket te bemachtigen moest de ploeg van bondscoach Staffan Olsson in eigen huis met minstens vijf doelpunten verschil winnen. In het Indoor-Sportcentrum Eindhoven was Nederland na een spannend begin heer en meester. Bij rust was het benodigde gat al geslagen: 16-10. Een half uur later konden de handen in de lucht: 31-25.

Matthias Dorgelo – die afgelopen woensdag zijn debuut maakte voor Oranje – stopte het eerste Griekse schot. Bobby Schagen tekende voor de openingstreffer en Niels Versteijnen was van afstand twee keer op rij trefzeker. Griekenland deed direct wat terug en de teams hielden elkaar in de beginfase in evenwicht. Robin Schoenaker liep al vroeg tegen een tijdstraf aan. De Griekse ploeg maakte slim gebruik van de overtalsituatie en pakte voor het eerst een voorsprong: 5-6. Een sterke fase van Oranje volgde. Rutger ten Velde bracht Nederland vanaf de penaltystreep langszij. In de dekking werd voor elke meter hard gewerkt en dankzij knap keeperswerk van Matthias Dorgelo kon Nederland de voorsprong uitbouwen. Het was Oranje dat effectiever met de kansen omging. Dankzij goals van Bobby Schagen, Lars Kooij, Niels Versteijnen en Dani Baijens werd de voorsprong uitgebouwd. De Griek Toskas deed wat terug, maar via Bobby Schagen sloeg Oranje opnieuw toe: 11-7.

BLESSURE STEINS

Het was schrikken toen Luc Steins een elleboog in zijn gezicht kreeg van Papadionysiou. De Griek mocht met een rode kaart naar de tribune vertrekken. Oranje liet zich niet van de wijs brengen door het gemis van de spelbepaler. Rutger ten Velde gooide raak in een leeg doel en voor het eerst stond er het belangrijke verschil van vijf doelpunten op het scorebord. Tijd voor de Griekse bondscoach om zijn ploeg naar de kant te halen. Dit had niet gewenste effect, want het was weer Rutger ten Velde die twee keer op rij de Griekse keeper wist te verschalken en het gat bij rust vergrootte naar zes: 16-10.

Aan het begin van de tweede helft stond Luc Steins gelukkig weer op het veld om de lijnen uit te zetten. Het bleef ontzettend spannend in Eindhoven. De Grieken gaven zich niet zomaar gewonnen. Beide ploegen scoorden om en om. Bobby Schagen maakte met een prachtige veegbal zijn vijfde van de middag en Matthias Dorgelo zette zichzelf in zijn tweede interland ook op het scoreformulier: 21-13.

Met nog twintig minuten op de klok kwam Kaj Geenen in het veld en liet met twee goals op rij zien waarom hij zo’n groot talent is op de linkerhoek. Oranje speelde met lef en passie en vierde elke redding en elk doelpunt uitbundig. Een fase volgde waarin het beide landen niet lukten om te scoren. Luc Steins en Dani Baijens brachten daar verandering in door kort achter elkaar te scoren. Dat was ook te danken aan Matthias Dorgelo, die met knappe reddingen uitblonk in het Nederlandse doel: 26-16. Nederland was hard op weg naar die begeerde plek op het volgende WK, maar moesten gefocust blijven handballen. Via doelpunten van Dani Baijens, Rutger ten Velde en Luc Steins bleef de voorsprong van acht doelpunten in tact.

Met nog vijf minuten op de klok bracht Griekenland het verschil terug naar zeven. Bobby Schagen maakte aan alle twijfel een einde. De sterk spelende aanvoerder werd vrijgespeeld op de rechterhoek en faalde niet: 30-22. Het was alles of niets voor de Grieken, maar tegen beter weten in. Na een matige wedstrijd in Griekenland stelde Oranje orde op zaken. Daar konden een verwoestend schot van Panagiotou en doelpunten van Kandylas en Liapis niks meer aan veranderen. Het publiek in Eindhoven stond op de banken en het feest barstte los. Het felbegeerde WK-ticket was dankzij een 31-25 overwinning op Griekenland binnen.

Nederland: Dani Baijens (5), Niko Blaauw, Matthias Dorgelo (1), Kaj Geenen (2), Martijn Kleijkers, Lars Kooij (1), Bobby Schagen (6), Robin Schoenaker, Alec Smit, Jorn Smits, Ivar Stavast, Rutger ten Velde (7), Arjan Versteijnen, Niels Versteijnen (6), Luc Steins (3), Jannik van Zundert.
Griekenland: Dimitrios Panagiotou (5), Theodoros Boskos (1), Nikolaos Liapis (8), Charalampos Mallios, Eletherios Papazoglou, Stefanos Michailidis (1), Nikolaos Passias (1), Achilleas Toskas (3), Petros Boukovinas, Georgios Papavasilis (1), Dimitrios Tziras, Petros Kandylas (1), Anastasios Papadionysiou, Evangelos Aramptazis, Saffas Savvas (4), Christos Kederis
Scheidsrechters: Horacek/Novotny (Tsjechië).
Tijdstraffen: 8’ – 6’ (Baijens 2’, Schoenaker 4’, Schagen 2’ - Boskos 2’, Papadionysiou 2’, Arampatzis 2’)
Rode kaart: Papadionysiou
Strafworpen: 3/5 – 0/0
GEPLAATST VOOR WK 2025 (14 januari t/m 2 februari) in Kroatië (Zagreb, Varazdin, Porec) Denemarken (Herning), Noorwegen (Oslo) als organiserende landen
- Frankrijk, Zweden, Duitsland, Egypte, Noorwegen, Qatar, Brazilië, Argentinië, Japan, Algerije, Bahrein, Tunesië, Chili, Koeweit, Kaap Verdië, Guinea, Verenigde Staten (wildcard)
- Europese kwalificatie: IJsland, NEDERLAND, Oostenrijk, Slovenië, Tsjechië, Portugal, Spanje, Hongarije, Italië, Polen en Noord-Macedonië
- een wildcard wordt nog toegekend bij de loting, op 29 mei a.s. in Kroatië. Kandidaten daarvoor zijn Zwitserland, Servië en Montenegro.

cover foto 1 Uitblinker Matthias Rex Dorgelo schreeuwt het uit na de winst op de Grieken: WK-deelname in de knip, foto NHV

foto 2 Vriendenploeg Oranje gaat op weg naar het WK 2025, foto Karin van den Hoogen / Geknipt by Karin

Deel dit bericht