Nieuws

Oranje op kruispunt: naar huis of een weekje extra?

Oranje op kruispunt: naar huis of een weekje extra?

Door Frits Feuler – Vanavond staan de Oranje handballers op het 15e EK voor het alles beslissend duel met Portugal, dat na twee duels nog zonder punten is. Twee ploegen in groep B moeten het strijdtoneel verlaten. Dat lot kan Nederland ook treffen nadat de ploeg donderdagavond een evenzo historische als verrassende zege boekte op favoriet Hongarije. Nauwelijks bekomen van de euforie ging het zondag nipt mis tegen IJsland.

Die ploeg heeft, met vier punten, de beste papieren, staat in principe al bij de laatste twaalf, maar kan Nederland nog van dienst zijn door ruim drie uur eerder ook Hongarije in het onderlinge duel een of twee punten af te snoepen. Nederland zelf gaat niet rekenen, vertelt Kay Smits. “Daar doe ik niet aan mee, als we winnen zijn we door en daarvoor zijn we hier,” aldus de topschutter uit Geleen. Ook hij baalde enorm na die nipte 28-29 nederlaag, net als de rest van de ploeg. Kritisch was Smits ook: “Geen superwedstrijd, maar teleurstellend was het eindresultaat zeker. Het had beter gemoeten.”

De ploeg is duidelijk gegroeid, heeft flink wat stappen gezet. Sterk collectief, alle neuzen in dezelfde richting. Omkijken is niet meer aan de orde, vooruitkijken naar Portugal wel. Portugal had, zo vlak voor de start van het EK, nogal wat last van blessures en corona-gevallen in de ploeg. Tegen IJsland een draak van een wedstrijd, tegen Hongarije verrassend sterk spel. Twee nederlagen, maar de ploeg van coach Paulo Pereira wil niet met nul punten het vliegtuig instappen. Op het spel staat dus die plek bij de beste twaalf Europese ploegen van dit moment. Waar de vrouwenploeg van Oranje een jaar of zeven, acht geleden de opmars beetje bij beetje inzette, is het nu de beurt aan de mannen. In Europa wordt dit Nederland voor serieus genomen, voor vol aangezien. Buitenlandse media stromen toe, scouts zijn ‘on the road’. Oranje is ‘hot’.  

Collectief

De IJslandse bondscoach Erlingur Richardsson is de rust zelve, hij is er sinds 2017 in geslaagd een sterk collectief te smeden met de vele toppers die grotendeels in de buitenlandse competities actief zijn. Twee jaar geleden, bij het EK-debuut in Noorwegen, was Oranje nog een relatief groentje met een paar opvallende uitschieters in de uitslagen achter zijn naam. Toen de pech dat Duitsland en Spanje het pad kruisten. Heette het twee jaar geleden nog ‘internationale ervaring opdoen’ nu wordt hardop gesproken van ‘een plaats in de hoofdronde halen is het minimale doel.’ Oranje kent inmiddels het klappen van de internationale zweep, sparde het afgelopen jaar tegen toplanden als Noorwegen, Zweden, Tunesië, Japan, Denemarken en Polen. Resultaten niet als prioriteit, die lag er wel in de kwalificatiereeks richting Hongarije. Met Turkije, Polen en Slovenië werd gestreden om twee tickets: de vier zeges, het ene gelijke spel en een jammerloijke nederlaag - nota bene thuis tegen Slovenië (23-34) – maakten van die route een feest dat in Boedapest bekroond moet worden met dat o, zo belangrijke plekje in de hoofdronde.

                             

                          Luc Steins geeft twee Hongaarse reuzen het nakijken, foto EHF

Daar, in die nieuwe hypermoderne Arena Budapest worden 23 duels gespeeld. Nederland heeft er al twee op zitten, komt morgen voor de derde keer ‘in de ring’ en wil nog vier keer op dit Europese podium zijn kunsten laten zien. Tegen Hongarije – elf keer Smits – legde Nederland de twintigduizend Hongaarse, tot afgrijzen en grote teleurstelling, het zwijgen op. Zondag tegen IJsland iets minder jolijt, ondanks opnieuw 12 streepjes voor Smits die in Luc Steins, zijn ex-maatje in 2014 bij LIONS, de ideale aangever heeft. Topkoppel. Twee handen op een buik: blindelings vinden ze elkaar, is het niet met een normale pass, dan gaat de bal ‘per vliegertje’ door de lucht. Die beelden gaan viraal.

20.000 toeschouwers

Steins droomde een jaar geleden nog om voor bijna 20.000 fans met zijn club PSG in de Lanxess Arena in Keulen te spelen. PSG speelde wel, werd derde voor nog geen 800 toeschouwers. Mogelijk krijgt de Limburgse spelverdeler in juni een herkansing. Ook Smits, met SC Magdeburg begin oktober gekroond tot beste clubteam van de wereld in Jeddah (Saoedi Arabië) na 33-28 winst in de finale op Barcelona, wilde ooit voor zo’n gigantisch aantal toeschouwers spelen. En ze ook nog stil krijgen ook in de MVM Dome! De passie van de beide Limburgers was op dat historische moment, donderdag 13 januari, meer dan geslaagd te noemen.

Mocht Oranje zich kwalificeren voor de hoofdronde, dan gaat het toernooi donderdag, zaterdag, maandag en woensdag verder. Komt de ploeg niet door, dan volgt woensdag de thuisreis

Het duel (20:30 uur, ZIGGO Sport kanaal 13) staat onder Noorse leiding: Lars Jorum en Havard Kleven hanteren de fluit.

Geplaatst voor hoofdronde:

Denemarken, Montenegro (A), Frankrijk, Kroatië (C), Spanje, Zweden (E), Rusland, Noorwegen (F) / Polen en Duitsland spelen dinsdagavond om de groepswinst én de punten in groep D.

Mede-organisator van het EK, Slowakije, ligt eruit: 2 punten uit 3 duels; Noorwegen en Rusland gaan door.

Spoorboekje groep B:

Resterende duels in groep B: ISL vs HUN en NED vs POR

  • IJsland – door naar hoofdronde als ze met niet meer dan één doelpunt verschil verliezen van Hongarije
  • Nederland verslaat Portugal niet

Nederland - door naar de hoofdronde als ze winnen van Portugal

  • Ze niet verliezen van Portugal én Hongarije wint niet van IJsland
  • Nederland verliest met niet meer dan één doelpunt van Portugal én Hongarije verliest van IJsland

Hongarije - door naar de hoofdronde als ze van IJsland winnen met meer dan twee verschil

  • Winnen van IJsland met één doelpunt én Nederland wint NIET van Portugal
  • Hongarije verliest niet van IJsland én Nederland verlies van Portugal

Portugal - door naar de hoofdronde als IJsland Hongarije verslaat en Portugal zelf van Nederland wint

cover Juichen! Kan Nederland vanavond opnieuw stunten tegen Portugal?

foto Reza

Deel dit bericht