Nieuws

ORANJE U18 SLAAT IN TWEEDE HELFT GENADELOOS TOE

ORANJE U18 SLAAT IN TWEEDE HELFT GENADELOOS TOE

Met een meer dan verdiende 31-25 (14-13) zege op Duitsland heeft Oranje U18 bij de meisjes een flinke sprong gemaakt richting de kwartfinales op het WK in Skopje. Vrijdag speelt Oranje om 14:30 uur het laatste duel in de hoofdronde tegen Zuid-Korea. Duitsland gaat na het duel tegen Roemenië verder voor plek 9 tot en met 16, Oranje staat met drie punten met één been in de kwartfinale maar is wel afhankelijk van Roemenië dat met niet al te grote cijfers van Duitsland mag winnen.

In de eerste helft was het nog aftasten geblazen bij beide ploegen: Oranje dat één punt uit de groepsfase meeneemt, had optisch een voordeel op de Duitse leeftijdsgenoten waar Gino Smits de coach is. Zijn ploeg begon in de hoofdronde met nul punten, dus lag er alles aan gelegen om de volle buit te pakken.

De 0-1 zette Oranje al snel om naar 4-1. Bij 5-5 hingen beide ploegen weer naast elkaar, iets dat in die eerste dertig minuten nog zes keer zou voorkomen. Tussendoor had Duitsland, bij 8-9, voor de laatste keer de leiding in het duel, zo zou achteraf blijken. Halfweg was het verschil minimaal: 14-13.

Bliksem

Hoe anders de tweede helft: Oranje schoot als de bliksem uit de startblokken - met Luchies en Bakker in scorende hoofdrollen - en perste er een 3-0-run uit. Duitsland moest in de achtervolging. Dat lukte niet voor de Duitse meiden: negen minuten later wezen de bordjes al 21-15, waarbij Bakker, Loy en Van Maurik streepjes achter hun naam zagen verschijnen en Nikki van der Vorst met een aantal knappe reddingen belangrijk werd voor de Nederlandse ploeg. Loy (7) en Luchies (5) bleven de grote plaag voor de Duitse defensie, Schanssema hield de boel achterin op slot.

Halverwege die tweede helft wist Duitsland de achterstand nog twee keer te milderen tot vijf (24-19 en 25-20), dichterbij liet Oranje de opponent niet komen. Via Jalisha Loy en Romée Maarschalkerweerd werd er orde op zaken gesteld. Alderden liet nog maar eens zien over een vlammend afstandsschot te beschikken en knalde de bal twee keer hard tegen de touwen: 29-22. Duitsland kon ondanks goede reddingen van Nikki van der Vorst twee keer scoren. Loïs van Vliet maakte vanuit de linkerhoek het dertigste doelpunt voor Oranje. De tegenstander benutte nog een penalty, de laatste treffer kwam op naam van Minke van Katwijk: 31-25.

Nederlandse scores kwamen van:

Bianca Schanssema (0/0), Nikki van der Vorst (0/0); Loïs van Vliet (2/4), Veerle Steijns (0/1), Daphne Luchies (5/10), Lynn Holtman (0/1), Jalisha Loy (7/9), Rozemarijn Alderden  (4/4), Judith van der Helm (1/2), Minke van Katwijk (1/1), Nomi in de Braekt (0/0), Alieke van Maurik (3/7), Donna Bakker (3/5), Romy Stadens (0/0), Romee Maarschalkerweerd (5/7), Roos Knijn (0/0).

Jalisha Loy werd verkozen tot 'speelster van de wedstrijd'.

Scheidsrechters: Burgos Ruben (ARG) - Delgado Gonzalo (ARG)

cover Jalisha Loy, topscoorster Oranje U18 en 'speelster van de wedstrijd' tegen Duitsland

foto IHF

Deel dit bericht