Nieuws

ORANJE U20 STELT IN TWEEDE HELFT TEGEN BRAZILIË HOOFDRONDE VEILIG

Na de het opwarmuurtje tegen Iran (34-11 winst) was het tegen Brazilië, de nummer twee van Zuid-Amerika, andere koek. Winst betekende dat Oranje U20 (meisjes) een plek in de hoofdronde binnen had. Na een wat ongemakkelijke start zetten de Nederlandse talenten in deel twee de verhoudingen binnen de lijnen in het juiste format: 32-19 (13-8).

 Oranje startte furieus (3-0), zag Julia Rodrigues eerst nog de eerste Braziliaanse treffer aantekenen om Van Vliet vanaf de streep weer de marge naar drie te zien uitbreiden: 4-1. Brazilië oogde wat chaotisch, Rodrigues knalde de strafworp langs Schanssema: 4-2. Het centrum van de Nederlandse defensie hield overzicht, wist Schanssema als slot op de deur. Na de misser van Maarschalkerweerd was het Bakker vanaf rechts met haar tweede: 5-3. Maar Brazilië wist ook van wanten en strafte wat slordigheden aan Nederlandse kant af: 5-5. Coach Clarijs had genoeg gezien en riep de ploeg na dertien minuten naar de kant. Zijn lichaamstaal verraadde veel. De Brazlilaanse keepster Marcela Bacelar kreeg meer zicht op de schoten van de Hollandse aanvalsters, met name op die van Van Maurik. Maar die bleef stoïcijns. Haar ploeg bleef een aantal minuten zonder treffers. Schanssema moest handelend optreden om een strafworp van Rodrigues onschadelijk te maken.

Bij 6-7 kwam Brazilië voor het eerst op kop, Maarschalkerweerd zette de stand gelijk. Inmiddels had Schanssema plaats gemaakt voor Van der Vorst, maar het aantal verkeerde passes en gemiste ballen liep snel op. Van Maurik met haar derde treffer voor 8-7. Nee, het zou geen walk over worden gelet op het spel tot dat moment. Maarschalkerweerd speelde in de dekking op het randje, maar kwam er mee weg. Internationaal gelden andere wetten dan in de eredivisie, wordt vaker geopperd. Brazilië gooide een strafworp naast het doel van de vandaag 18 geworden Van der Vorst.

LOY TERUG

Jalisha Loy die veel blessureleed heeft gekend, kwam binnen de lijnen. In overtal kwam Oranje niet goed uit de verf in een opstelling waar Clarijs inmiddels aan het wisselen was geslagen. De 9-7 van Horvers betekende een beetje lucht, aanvallend was het nog niet smaakvol. Loy met haar eerste WK-treffer voor 11-8, defensief zat het wel snor. Muilenburg verving Maarschalkerweerd aan de lijn, kreeg meteen een paar tikken en zag Van Maurik haar vierde uit acht pogingen scoren.

Clarijs ijsbeerde heen en weer voor de bank, was nog niet echt zeker. Toen Muilenburg opnieuw het doelwit van een grove verdedigingsactie was, ging de tweede tegenstander naar de kant. Oranje had moeite om die extra ruimte te benutten, iets wat de ploeg zichzelf mag aanrekenen. 11 missers in 24 pogingen is niet bevorderlijk voor de eigen gemoedsrust. Loy was sterk in de een-tegen-een, goed voor 13-8. Brazilië ontbeerde kracht om de stevige Nederlandse defensie uit te spelen. Tijd voor een kopje thee.

DEFENSIEF STERK CENTRUM

Bij het begin van deel twee opende Muilenburg vanaf de lijn, Brazilië antwoordde en Luchies mocht even ‘brommen’.  Van Maurik bedacht zich niet lang, tekende voor 15-10. Alderden mikte op de paal, Horvers benutte de rebound: 16-10. Maar het bleef oppassen. Alderden en Muilenburg hielden het centrum goed gesloten. Horvers miste, Alderden knalde op Bacelar maar Van Vliet benutte de rebound: 17-10. En Van Maurik met haar zesde, Luchies voor 19-10. Brazilië vluchtte in een time out: op de 6-2 run van Oranje viel niks af te dingen. Hölscher bracht de marge voor het eerst in de dubbele cijfers met haar eerste: 20-10, na bijna veertig minuten.

Oliveira met haar tweede, onnodige tijdstraf, de Drentse Luchies met 21-11. Een cadeautje dat Oranje maar al te graag uitpakte met de zevende en achtste van Van Maurik: 23-12. Wedstrijd grotendeels in de knip. Weg angst, weg spanning. Van Maurik wordt bedankt voor haar bijdrage, Paris Scholten neemt haar positie over: nauwelijks een minuut later kogelde de linkspoot van Kwiek keihard nummer 25 binnen. Haar tweede schotpoging belandde ook achter de Brazilaanse keepster Bacelar. Die kreeg kort daarna een bal van Van Diepen vol in haar gezicht, waardoor de Nederlandse flankspeelster naar de kant moest.  

CONTROLE

Nu was het zaak de wedstrijd gecontroleerd uit te spelen. Schanssema terug onder de lat, Hölscher met veel ruimte (27-15) en tijdstraf voor Muilenburg, die de bijbehorende pingel door Rodrigues omgezet zag worden tot 27-16. Scholten nog maar eens met een vuurpijl voor 28-16. Ferreira in de break, maar Schanssema had de juiste tegenzet en voorkwam de treffer. De kwaliteit van het spel was inmiddels behoorlijk gedaald, om niet te zeggen: matig. Maar Oranje zou dat een zorg zijn: winnen was het enige doel. Het plukje Oranje-fans liet nog even van zich horen. De dertigste van Lynn Holtman, de opponent doet nog iets terug. Het doel van Oranje werd bereikt met een uiteindelijke 32-19 eindstand: door naar de volgende ronde. MVP van de wedstrijd werd Romee Maarchalkerweerd.

Vrijdag rustdag, zaterdag wacht de laatste groepswedstrijd tegen Roemenië. Belangrijk omdat die ploeg met Nederland doorgaat en de punten uit dat duel meegenomen worden naar de volgende ronde. In de hoofdronde zijn Egypte en Zwitserland de hordes richting de kwartfinales.

 Scores Nederland:  Alderden (0/5), Bakker (2/2), Van Diepen (1/2), Hölscher (3/4), Van der Helm (1/2), Holtman (1/2), Horvers (2/5), Loy (2/3), Luchies (3/4), Maarschalkerweerd (3/5), Van Maurik (8/13), Muilenburg (1/1), Scholten (3/4), Van Vliet (2/2), Schanssema (7 stops /19), Van der Vorst (6 stops /13).
PROGRAMMA, UITSLAGEN EN STANDEN WK U20 SKOPJE:

cover Na lang blessureleed terug binnen de lijnen: Jalisha Loy tekende tegen Brazilië voor twee treffers

foto IHF

Deel dit bericht