Nieuws

Oranje U17 knokt maar niet beloond met punt, Molenaar mogelijk gebroken pink

Door Frits Feuler – In het openingsduel tegen regerend Europees kampioen Duitsland heeft Oranje U17 nipt de duimen moeten leggen: 21-22. In de eerste helft was Oranje nog aan de positieve kant van de score: 11-10. Eerder nog, tijdens een pefentoernooi in Lübeck, ging Oranje nog fors onderuit: 19-28.

In vergelijking met het EYOF-toernooi in Baku, eind juli, had coach Ricardo Clarijs voor zijn EK-selectie vijf andere speelsters opgeroepen. Niet van de partij in Celje zijn De Borst, Korsten, Froeling, Uitslag en Vlug.

                    

                                      HOLLAND LASKO HOUSE, verzamelpunt voor de Oranje-supporters

Het eerste kwartier was nerveus, het was aftasten geblazen bij beide ploegen die moeilijk tot scoren kwamen: 4-4 na een kwartier. Veel ballen op het aluminium, of naast of over. Of een prooi voor een van beide keepsters.

Degelijk spel

Plots kreeg Oranje de geest en liep met degelijk spel uit naar 7-10. Een marge die op dat moment de verhoudingen goed weergaf. Met name aan de rechterkant was de aalvlugge Romé Steverink met drie prima doelpunten goed op dreef. Toch slaagde de opponent erin om te milderen tot 10-11 bij rust.

Vlak voor de pauze raakte Kim Molenaar geblesseerd en moest tijdens de rust al richting ziekenhuis. Diagnose: pink uit de kom, dan kan er getaped worden. Pink gebroken: gips om haar werphand.

                                  

Binnen een paar minuten na de hervatting had de ploeg van Clarijs de marge weer ‘in ere’ hersteld: 10-13. Een paar onoplettenheden, na de blessurebehandeling van Pipy Wolfs, boden de tegenstander weer wat mogelijkheden. Duitsland sloeg keihard toe en tikte naar 17-15 (16’).

Maar de veerkracht van dit Oranje was lovenswaardig. 19-16 (19’) en 20-17 (24’) leken de genadeslag te zijn, maar niets was minder waar. Verdedigend ging met nu heel offensief te werk, de tegenstander kreeg maar moeilijk vat op die veranderde taktiek. De sterk spelende Esma Staal (7 uit 7) nam het voortouw en dwong de Duitse defensie tot uiterste krachtsinspanningen.

Betwiste pingel

Bij 20-20 nam de spanning alleen maar toe. Een betwiste strafworp, wat al te makkelijk gegeven door de arbitrage – coach Clarijs moest door teammanager Carla van Dijk even ‘in toom’ worden gehouden – betekende tegen de verhouding in opnieuw een voorsprong voor de oosterburen. Eentje uiteindelijk wel met gevolgen. Het werd nu ook een race tegen de klok. Een gelijkspel dan maar, moet er gedacht zij tijdens de laatste time out. Ondanks de gelijkmaker van Staal viel twintig seconden voor affluiten dat ene kleine gaatje aan de cirkel.

                   

                                                Ouders doen de was namens het NHV....graag gedaan!

Opstelling Nederland: Fem Boeters, Roos Daleman 1, Eva Jansma, Lynn Kuipers, Britt Maarschalkerweerd 3, Jaimy Mens, Kim Molenaar 2, Esma Staal 7, Romé Steverink 3, Jessie van de Ruit 2, Asne van Echtelt, Senna van Galen, Jette van Ingen, Rianne van Rijnsoever, Amber Verbraeken 1, Pipy Wolfs 2.

Uitslagen:

Groep A: Noorwegen-Zweden 19-31; Spanje – Kroatië 25-25; Kroatië-Noorwegen 27-39; Zweden - Spanje 32-24;

Groep B: Hongarije-Slowakije 31-18; Roemenië-Oostenrijk 24-26; Oostenrijk - Hongarije 23-33; Slowakije - Roemenië 31-30;

Groep C: Duitsland-NEDERLAND 22-21; Denemarken-Portugal 21-24; Portugal - Duitsland 25-34; NEDERLAND - Denemarken 30-30;

Groep D: Frankrijk-Montenegro 30-15;  Rusland-Slovenië 33-20; Montenegro - Rusland 19-23; Slovenië - Frankrijk 13-17;

   

Programma groep C:

2 augustus:

NEDERLAND-Denemarken (15 uur); Portugal – Duitsland

4 augustus:

Duitsland – Denemarken; NEDERLAND-Portugal (15 uur)

Alle wedstrijden zijn te volgen via livestream op http://www.ehftv.com

 

Deel dit bericht