HISTORISCH BRONS ORANJE U20 OP WK
Zes duels is Oranje U20 meisjes op het WK in Slovenië al ongeslagen. In de poule was er tweemaal winst (India en Japan), alleen Slowakije kon Nederland op 27-27 houden. In de hoofdronde opnieuw tweemaal gejuich: Tunesië was niet in staat de Nederlandse ploeg te bedreigen en mocht met een 41-25 nederlaag van het veld. Zweden was een tikkeltje spannender: bij rust hingen de bordjes nog ‘verkeerd’: 10-12. In het slotkwartier ging Nederland er via 17-14 en 22-19 vandoor maar zag de Scandinavische ploeg nog akelig dichtbij komen: 23-22.
In de kwartfinale werd voor de zesde keer gejuicht: Angola werd, na een 17-9 voorsprong halverwege. Tien minuten voor tijd bracht Vlug het verschil in de dubbele cijfers: 26-16. Met 29-21 werd ook Angola ook aan de kant gezet. Nederland werkte aan 64% af: 29 van de 45 ballen verdwenen achter de Afrikaanse keepster. Daleman (5/8), Molenaar (9/12), Van Vliet (4/5), Van de Ruit (2/2), Vlug (1/2), Steverink (3/4), Kuipers (2/8), Verbraeken (1/1) en Wolfs (2/2) zorgden voor de Nederlandse treffers.
In de halve finale wachtte Noorwegen dat Zwitserland met 37-20 duidelijk in de hoek zette. Nederland kwam er niet aan te pas: 23-33. De andere halve finale gaat tussen de winnaars van de duels tussen Duitsland en Zweden en Hongarije en Denemarken: het werd Zweden tegen Hongarije. Zondag zijn de duels om de medailles. Nederland speelt om het brons tegen Zweden. De finale staat tussen Noorwegen en Hongarije.
Historisch brons
Oranje U20 (dames) heeft een historische bronzen medaille veroverd op het wereldkampioenschap in Slovenië. Het is de beste prestatie ooit voor een Nederlands jeugdteam in deze leeftijdscategorie. De ploeg van bondscoach Ricardo Clarijs won na een goede wedstrijd ruim van Zweden: 31-20.
Nederland begon scherp aan de wedstrijd. Roos Daleman verraste de Zweedse keepster met een schot waar veel effect aan zat. Pipy Wolfs vond het net vanaf de cirkel. Kim Molenaar passeerde haar tegenstandster en Romé Steverink wist de bal in de kruising te plaatsen vanaf de hoek. Dankzij goede reddingen van keepster Senna van Galen kwam Nederland 4-1 voor. Tijd voor de Zweedse coach om een vroege time-out te nemen.
Zweden maakte een treffer en zag twee penalty’s op het houtwerk belanden. Kim Molenaar was na een goed lopende aanval het eindstation op de rechteropbouw. Lynn Kuipers had de ruimte en schoot de bal in de korte hoek. Kim Molenaar kon rechtdoor lopen na goede druk van haar teamgenoten en Pipy Wolfs vergrootte de Nederlandse voorsprong naar 8-2.
De verdediging had hun zaken uitstekend op orde. Er werd tijdig ingegrepen waardoor Zweden moeilijk tot scoren kwam. Dat zag de Zweedse coach ook. Hij riep zijn team voor de tweede keer naar de kant. Zweden scoorde drie keer op rij, nadat de schoten van Lynn Kuipers en Kim Molenaar uiteenspatte op de paal.
Pipy Wolfs werd gevloerd op de cirkel. Kim Molenaar herstelde de marge van vier doelpunten na een benutte penalty: 9-5. Zweden ging beter spelen en verkleinde de achterstand naar twee goals. Lange tijd bleef het verschil op het scorebord gelijk: 13-11. Aan Nederlandse kant waren Jette van Ingen, Roos Daleman en Kim Molenaar verantwoordelijk voor de treffers.
Roos Daleman kreeg een tijdstraf, maar Oranje liep geen schade op. Kim Molenaar en Jalisha Loy passeerden hun tegenstanders en tilden de stand weer omhoog: 15-11. Zweden wist te scoren. De laatste goal voor het rustsignaal kwam op naam van Pipy Wolfs. In de slotseconden van de eerste helft bepaalde zij de ruststand op 16-12.
Sterke fase
Nederland kwam goed uit de kleedkamer. Jessie van de Ruit werd te hardhandig verdedigd en veroverde een zevenmeter die binnen werd geschoten door Kim Molenaar. Britt Maarschalkerweerd ging er als een speer van door in de snelle tegenaanval en vanaf een hele kleine hoek wist Lois van Vliet het net te vinden: 19-13. Zweden liet het er niet bij zitten en wist keepster Senna van Galen twee keer te passeren. Maar de Nederlandse doelvrouw was niet van de wijs te brengen en hield haar doel vervolgens knap schoon. Open kansen werden door haar gestopt. Jessie van de Ruit had een waanzinnige passeerbeweging in huis en zorgde voor een 20-15 tussenstand.
Fem Boeters werd prachtig aangespeeld op de cirkel en rondde knap af. Na een redding zag keepster Senna van Galen dat het doel aan de overkant leeg was en gooide de bal over het hele veld tegen de touwen. Zweden deed wat terug: 22-17. Nederland zat op rozen. Minutenlang werd Zweden van scoren afgehouden door een uitmuntend keepende Senna van Galen en een sterke dekking.
Ondertussen was de Nederlandse aanvalsmachine op stoom en zetten de Dames U20 een 5-0 run neer. Fem Boeters, Lynn Kuipers, Lois van Vliet, Jessie van de Ruit en Kim Molenaar kregen een extra streepje achter hun naam. De voorsprong werd uitgebouwd naar 27-17. Het was genieten voor de meegereisde supporters. In de slotfase kreeg Jessie van de Ruit het op haar heupen. Ze scoorde drie goals in korte tijd.
De overwinning was al vroeg in de tweede helft veiliggesteld door een uitstekend spelend Nederlands team. De eindstand werd door Zweden bepaald op: 31-20.
Keepster Senna van Galen werd zeer terecht gekozen tot Speelster van de wedstrijd.
Ontwikkeling
Nederland heeft een behoorlijk verbazingwekkende staat van dienst op het gebied van het ontwikkelen van jonge speelsters sinds de oprichting van de HandbalAcademie in Papendal in 2006. In minder dan 15 jaar is het Nederlandse vrouwenhandbal van een opkomende natie uitgegroeid tot zelfs de wereldkampioen in 2019, wat nog maar eens onderstreept hoe belangrijk het is om een doordacht plan te ontwikkelen en uit te voeren.
Dat succes deed Nederland, dat de komende decennia zijn status als Europese grootmacht wil behouden, niet het zwijgen opleggen. Dat betekent doorgaan met het ontwikkelen van jong talent, aangezien ze zich zowel in de juniorencategorie voortdurend hebben verbeterd door als achtste, negende en vijfde te eindigen in de afgelopen drie edities van het WK U20. Zonder ook maar één wedstrijd te laten vallen in Slovenië 2022, zijn ze door naar de halve finale. Een verbetering met minimaal één plek als de ploeg als vierde mocht eindigen in het komend weekeinde.
Handbal is natuurlijk een teamsport. Een speelster alleen zal niet de resultaten alleen bepalen, maar iemand als linker opbouw Kim Molenaar heeft Nederland tot nu toe zeker geholpen in Slovenië 2022. De 20-jarige verkeert in uitstekende vorm, scoorde 47 goals met een schotpercentage van liefst 68%, genoeg voor de vierde plaats in dit topscorersklassement.
“Ik zou liegen als ik zou vertellen dat we bij de start van het WK aan medailles dachten. Maar ik denk dat dit team bijzonder is. We spelen erg goed, snel handbal en we zijn tevreden met wat we tot nu toe hebben bereikt. Ik mag dan wel de topscorer van het team zijn, ik heb dat allemaal te danken aan mijn teamgenoten, die me altijd in een goede positie op het veld hebben gebracht.”
Nog twee duels
“Er liggen een twee moeilijke wedstrijden waarvan de halve finale tegen Noorwegen, in het verschiet. Ik denk dat we nog steeds de underdog zijn in dit toernooi, zeker als je ziet dat Duitsland, Zweden, Denemarken en Hongarije nog in de race zijn voor de halve finale. Na de overwinning op Zweden, in de laatste wedstrijd van de hoofdronde, zijn we heel blij met ons traject”, zegt Molenaar.
Kim Molenaar, foto IHF
Haar opkomst in de afgelopen jaren was ronduit fantastisch. Dit seizoen uitgeroepen tot MVP van de Nederlandse competitie, nadat ze met haar club VOC Amsterdam als tweede eindigde achter kampioen Handbal Venlo, heeft Molenaar in 2022 ook haar debuut gemaakt in het grote Oranje waarmee ze nog maar eens haar potentieel onderstreept.
Maar het begon allemaal een tijdje terug met een moeilijke beslissing. Toen ze nog maar 16 jaar oud was, werd ze uitgenodigd om zich in te schrijven voor de HandbalAcademie, wat inhield dat ze vijf dagen per week van huis moest.
“Mijn zus, die er ook was, vertrok naar Noorwegen, waardoor er een kamer vrijkwam op de HandbalAcademie. Ze accepteerden alleen spelers die 17 jaar oud waren, dus ik was een beetje een uitzondering. Ik heb lang nagedacht, maar uiteindelijk geaccepteerd, omdat het een goede manier was om me te ontwikkelen, zowel als speler en als mens", vult de 20-jarige Noord-Hollandse aan.
Focus op handbal
Vanaf dat moment werd handbal volledig de focus van Molenaar, aangezien ze het publiek zowel op clubniveau als bij de lagere leeftijdsklassen van Oranje constant wist te imponeren. Haar prestaties bleven niet onopgemerkt, daarom was de volgende logische stap om het traject te volgen dat andere Nederlandse speelsters in het verleden hadden ingeslagen: naar een sterkere competitie, meestal Denemarken of Duitsland.
Molenaar koos voor het eerste land en tekende een driejarig contract met København Håndbold, een team dat in het verleden ook Nederlandse speelsters als Kelly Dulfer, Larissa Nüsser en Debbie Bont heeft helpen ontwikkelen.
“Ik denk dat het een goede manier is om mezelf te verbeteren. Misschien zal ik in het eerste seizoen niet zoveel spelen, omdat ik me nog moet aanpassen. Maar het is een goede manier om beter te worden, om contact te maken met een van de beste competities ter wereld en om te zien hoe handbal is in deze setting,” zegt Molenaar.
Geschiedenis
Nederland heeft een uitstekende geschiedenis als het gaat om het creëren van een van de beste opbouwspeelsters in het vrouwenhandbal. Denk aan Lois Abbingh, topscorer van het WK 2019, hetzelfde toernooi waar Estavana Polman tot MVP werd gekozen. Samen met de overige Oranje-speelsters mochten ze de gouden medaille in ontvangst nemen.
Omdat Abbingh zwanger is en Oranje wat nieuw bloed nodig heeft, werd Molenaar in april opgeroepen door de nieuwe coach Per Johansson – hij nam de taken over van interim-Ricardo Clarijs en zit nu als assistent bij Oranje U20 - opgeroepen voor twee vriendschappelijke wedstrijden.
“Het is echt een zegen om zulke speelsters als rolmodel te hebben, omdat ze in hun carrière bijna hetzelfde pad hebben bewandeld als ik wil gaan doen. Dus het is een enorme motivatie. Nu Lois zwanger is, kreeg ik de kans om mijn debuut te maken. Dat was een enorm moment. Ik hoop gewoon net zo goed te worden als anderen in het verleden”, besluit Molenaar.
Tot dat moment heeft Nederland nog twee duels voor de boeg in Slovenië 2022. De kwartfinale tegen Angola ging vrij makkelijk over de bühne, vrijdag wacht het sterke Noorwegen dat ook vijf van de zes duels wist te winnen: alleen Frankrijk slaagde erin de Noorsen op 34-34 te houden in de groepsfase.
Bijzonder is verder dat Nederland niet present was op het EK U19 in 2021 en via een Europees kwalificatietraject een ticket voor Slovenië 2022 moest verdienen. Dat lukte. Daarom maakt zo'n sterk optreden in dit titeltoernooi het succes nog zoeter. Nu moet iedereen genieten van dit toernooi. In het slotweekeinde kan de ploeg de kers op de taart zetten met een medaille.
Tevreden gezichten bij Oranje U20: halve finale bereikt op WK, foto IHF
cover Kim Molenaar, smaakmaakster en topscoorster voor Oranje U20 bij WK
foto IHF