Nieuws

Oranje U19 redt het niet tegen Noorwegen

Een inhaalrace die kracht kostte

Door Frits Feuler – De kopjes gingen meteen omlaag bij de Oranje U19-speelsters na de verloren partij in de hoofdronde tegen het eveneens puntloze Noorwegen: 29-32. Nederland blijft door die nederlaag op plek vier in de groep en heeft morgen een, op papier zeker, nog zwaardere kluif aan de Russinnen (19.00 uur). Spelen om plek 5 en 6 zal komend weekeinde het beoogde doel zijn en is zeker in verhouding.

Teleurstelling, ja dat wel. Maar geen reden tot paniek. Want wedstrijden op dit niveau tegen gelijkwaardige tegenstanders worden op details beslist: nipt genoeg voor een minimale zege, nipt genoeg voor een kleine nederlaag. In dat proces moet de U19-groep nog wat aansterken want gedurende het duel waren er kansen voldoende om meer rendement te behalen.

Oranje-coach Robert Nijdam startte met een aardige tactische vondst en speelde met twee cirkelspeelsters dicht bij elkaar. De Noorsen hadden een minuut of tien nodig om zich die tactiek eigen te maken en adequaat te kunnen reageren. Eenmaal alles op een rij bleek al vlug dat in dit duel details en een portie geluk zeker tot het gereedschap zouden gaan behoren om het duel winnend af te sluiten. 

Tot 11-11 gaven de ploegen elkaar geen duimbreed toe. Dione Housheer, topscoorster tot dan van het EK, kreeg wat extra aandacht van de Noorse defensie maar dat liet onverlet dat Merel Freriks aan de cirkel zich nog nadrukkelijker in de kijker speelde. Bijna alles wat ze aangespeeld kreeg verdween onberispelijk achter de Noorse doelvrouwe. Maar ook Larissa Nusser vestigde met prima acties en passes de aandacht op zich. Een paar slordigheden aan Nederlandse kant buitte Noorwegen geniepig uit. Met name opbouwspeelster Intelhus op rechts en de stevige Reistad op links drukten zwaar op de Nederlandse defensie. De dubbelhandige Ellitsen bracht met haar passes en passeerbewegingen Oranje meermaals in verlegenheid. Met de nodige portie inzet kon Oranje halverwege de ‘schade’ tot 16-18 beperken.

Housheer werd bij aanvang van de tweede helft op de rechterflank geposteerd, want de Noorse coach had voor haar ‘een aangepaste defensieve tactiek’ in petto. De VOC-speelster wist zich daar nauwelijks raad mee en verpieterde feitelijk in die tweede dertig minuten een beetje. Nusser en Freriks namen haar scorende rol echter prima over. Het inbrengen van Lynn Molenaar was geen succes, de VOC-speelster oogde nerveus, kwam niet in het ritme en mocht na een tiental minuten, bij 18-21, wisselen ten faveure van Amy Oostveen. Haar eerste actie was meteen een voltreffer: 19-21. Het daaropvolgende schot spatte op de lat uiteen. 

De druk in de opbouw bleef goed, Noorwegen moest vol aan de bak, zeker om Freriks aan de cirkel aan banden te leggen. Dat lukte bijna niet en dat gegeven buitte Nederland vrij aardig uit. 

10 minuten had Noorwegen nodig om een aantal onvolkomenheden aan Oranje-kant ferm af te straffen: 20-25. Een debacle dreigde voor het ambitieuze Nederland. Geen nood! Met de nodige restjes extra energie lukt het om binnen acht minuten de stand gelijk te trekken: 25-25. Sensatie! Zat er meer in? Ja zeker….26-25 zelfs door Freriks! 26-26 en 26-27. Keepster Jesse van de Polder hield tot tweemaal toe de Noorsen van een ruimere marge af.  

Die inhaalrace had, achteraf gezien, enorm veel kracht gekost. Maar Oranje gaf zich niet zomaar gewonnen, een prima instelling waar je als coach iets mee kunt. 27-27 was de laatst gemeten gelijke tussenstand, op acht minuten van het einde. Kansen werden aan beide kanten om zeep geholpen. 

Bij 28-29, vier minuten voor affluiten, zag Freriks, tot haar eigen ontzetting en die van haar ploeggenoten, een break gestopt. Was dat dan het beslissende moment? Vijftien tellen later was het aan de overkant pats boem: 28-30. De teleurstelling droop van de gezichten. Nijdam moedigde zijn meiden nog maar eens aan. Housheer legde al haar frustraties op de rechterhoek in een knal in de bovenhoek: 29-30. Drie minuten leken uren te duren. Noorwegen haalde Oranje uit het ritme, speelde het slim. Een afspeelfout werd Oranje feitelijk fataal: waar iedereen zich bij 29-31 opmaakte voor de ‘Anschlusstreffer’ ontbrak die finesse om koelbloedig af te ronden. De Noorse coach pakte een halve minuut voor tijd zijn laatste time out voor de finishing-touch. Die kwam er in de vorm van een strafworp: 29-32.

Merel Freriks werd tot beste Oranje-speelster gekozen.

Topscorers Nederland: Merel Freriks 10, Larissa Nusser 6, Dione Housheer 5, Bo van Wetering 4, Amy Oostveen 2, Mariël Beugels 1, Iva van der Linden 1. 

Topscorers Noorwegen: Reistad 11, Ellertsen 8, Strengenes 4, Intelhus 3, Dahl 2, Lundemo 2, Bergum 1, Gabrielsen 1, Hovland 1, Lund 1, Olsen 1.

Scheidsrechters:Marija Ilieva/Silvana Karbeska (Macedonië). 

Deel dit bericht