Nieuws

Oranjefans: met Karin Baijens, de moeder van…

Oranjefans: met Karin Baijens, de moeder van…

Door Frits Feuler – Ruim honderd Oranjefans zijn al sinds woensdagavond in Boedapest. Velen hebben na het EK in Noorwegen de smaak te pakken en zijn via de speciale groepsapp weer ‘met elkaar verbonden’. Oude en nieuwe fans, samen ‘on tour’ in Boedapest. Hoofdactiviteiten: handbal kijken en Oranje aanmoedigen. Daarnaast: plezier hebben.

Samen naar hun handballende zoon kijken. Vader, moeder, vriendin, overige familie en kennissen. Was Remco Kensen in Noorwegen nog de grote animator van de groep, de kersverse vader had ditmaal gegronde redenen om niet mee te gaan. “Maar hij heeft alle schminkattributen meegegeven, iemand anders geeft ons nou dat special kleurtje al is daar door dat mondkapje vaak niet echt veel van te zien,” opent Karin Baijens, ja de moeder van Dani, het gesprek namens de fangroep. “Bob Schagen, de vader van Bobby, Danny Baijens, mijn man, het onafschedelijke tweetal Willy en Reza zijn de aanjagers van onze fangroep, regelen veel. Iedereen vindt het keigezellig om erbij te kunnen horen en samen veel plezier te hebben. Afspraak is dat iedereen een oranje mondkapje draagt en zoveel mogelijk in het oranje verschijnt. Nou, je kunt zien waar dat toe leidt.”

Karin Baijens, op en top voor Oranje

Het liedje van Snollebollekes - naar links, naar rechts - dreunt door de hal, Hongaren kijken wat verrast. Een enkeling deint mee. Voor de Oranje-fans voelt het even als een thuiswedstrijd, te midden van die enorme massa Hongaarse supporters. “De meesten van ons hebben voor een week geboekt,” merkt Karin op. “Er moet vanaf donderdag ook weer gewerkt worden. Nee, eerlijk gezegd rekenden we niet op een vervolg. Het is vanavond (tegen IJsland, dinsdag tegen Portugal, FF) afwachten hoe alles verder verloopt. Sommigen zullen wel bijboeken, het merendeel volgt dan het toernooi, hopelijk mét Oranje, noodgedwongen voor de buis.” Met genoegen kijkt de schare fans terug op die gedenkwaardige donderdagavond. “Verzamelen in een groot café, dan een half uurtje door de vrieskou naar die immense hal. Zelf was ik door het dolle heen, begon een halve minuut voor tijd te filmen en miste daardoor het laatste doelpunt van Dani. Heb het inmiddels wel al een paar keer terug gezien,” lacht ze. Naast vreugde is het af en toe ook flink afzien bij de aanhang, zeker wanneer 'een van hun' weer eens gemangeld wordt door een uit de kluiten gewassen Hongaar en klappen incassert. Maar de Oranje-leeuwen later zich er niet onder krijgen, opstaan en verder. Niet piepen.

Wat de fans echt waarderen in deze spelersgroep? “Ze kwamen na afloop in de richting van ons vak gelopen, maakten een rondje, klapten, bedankten voor de steun. En wij maar juichen! Zoals Dani al aangaf: ‘we hebben jullie op de vloer best wel gehoord’. De Hongaarse fans keken beteuterd, maar gaven wel een duimpje voor de prestatie van onze jongens. Zoiets voelt goed,” aldus de moeder van ook van de twee jaar oudere Volendam-handballer Jordy (25). Heel vaak reizen pa en ma Baijens de handballende zonen achterna. “Soms op zaterdag in Volendam, een dag later in de hal in Lemgo of, zoals nu, Hamm-Westfalen. Je wilt er toch zoveel mogelijk bij zijn! Het zijn tenslotte je kinderen!”

Rustdagen

De twee rustdagen hebben de fans op geheel eigen wijze ingevuld. Nooit alleen, altijd samen in groepjes. “De groepsapp bij dit soort activiteiten onmisbaar. Samen een hapje eten, een mini cruise maken, even naar een barretje of drankje in de lobby van het hotel.” Vrienden houden van vrienden, met één gemeenschappelijk doel: hopen dat Nederland op dit EK zover mogelijk reikt in het toernooi. Klein nadeel: de fans zitten niet allemaal bij elkaar op de tribune. “Erg hoog, verdeeld over veel vakken. NHV kon niet aan de juiste hoeveelheid kaarten komen. Sommige ouders wisten pas laat dat hun zoon mee ging, dus die kregen dan weer andere plaatsen toegewezen. Maar de groep redt zich wel!”

Vooraf: plezier bij de Oranje-fans

Ruim twee voor het duel met IJsland loopt de spanning al weer op, niet alleen bij Karin. Ze voelt de spanning opkomen, weet niet goed hoe het deze keer gaat verlopen. Aan verliezen denkt niemand, zo verzekert ze. “In Noorwegen waren we al blij met die historische zege op Letland, nu tegen dit geweldige Hongarije! Je zou dan denken: het is klaar. De spelers en de fans hopen toch stiekem op meer. Kunnen ook nog twee keer verliezen en uit het toernooi liggen. We zien wel, maar we hebben met z’n allen goede hoop.” Twee uur na het gesprek een eerste teleurstelling: Nederland verliest, toch vrij onnodig, van IJsland. Slordigheidjes, de wat vreemde arbitrage, niet in het eigen spelletje kunnen komen. Spelers en staf vormen een hechte groep, de groep Oranje-fans, nog zonder echte naam, is dat ook. Beide groepen vullen elkaar goed aan. “Samen ook plezier hebben, niemand die scheef ligt. Iemand die niet of niet veel speelt gaat niet mokken, dat doen de ouders van die spelers ook in onze groep niet. Het teambelang staat centraal, een doel: stappen maken met de boys.”

Vandaag start de ploeg de voorbereiding op voor het duel met Portugal. Winst betekent een plekje bij de beste twaalf Europese ploegen. Bij verlies moeten de rekenmeesters aan de slag. Ook de fans benutten de vrije maandag om nieuwe energie te tanken. Energie die ze dinsdag nodig hebben. “We zullen ze jongens naar de twee punten toe schreeuwen!” besluit Karin Baijens, de moeder van…..

cover Op een goed resultaat!

foto Reza

 

Deel dit bericht