Oranjeheren verliezen eerste wedstrijd op het EK

Van de Redactie - De Oranjeheren zijn het eerste Europese Kampioenschap in de geschiedenis begonnen met een nederlaag tegen Duitsland. De ploeg van bondscoach Erlingur Richardsson verloor van de Europees kampioen van 2016, Duitsland, met 34-23. Bij rust keek de ploeg tegen een 15-13 achterstand aan.

De Oranjeheren maken via Iso Sluijters de eerste goal van de wedstrijd en daarmee ook de eerste goal voor het team ooit op een Europees Kampioenschap. Samir Benghanem vergroot direct de voorsprong, na twee minuten spelen staat Oranje op een 0-2 voorsprong. Duitsland weet na vijf minuten op gelijke hoogte te komen dankzij een snoeihard schot van Julius Kühn en een goal van linkerhoek Uwe Gensheimer.

Op dat moment begint de aanval van Duitsland te lopen en pakken de Oosterburen na zeven minuten hun eerste voorsprong: 4-3. Duitsland weet deze voorsprong, mede door tijdstraffen aan Nederlandse kant, verder uit te bouwen: 10-4. Halverwege de eerste helft zorgt Kay Smits met een mooie schijnbeweging voor de 10-5. Duitsland krijgt na een overtreding van Dani Baijens een penalty tegen, deze wordt gemist door topschutter Gensheimer: die raakt het hoofd van keeper Bart Ravensbergen. Na raadplegen van de beelden kunnen de Sloveense arbiters niets anders besluiten dan een rode kaar voor de speler van Rhein Neckar Löwen te geven. Via Luc Steins, Kay Smits (4x) en Jeffrey Boomhouwer weet Nederland het gat te verkleinen tot één doelpunt: 12-11.

De laatste minuten van de eerste helft gaat het spel op en neer. Fabian Böhm en David Schmidt scoren voor de Duitse ploeg. De laatste goal is van jubilaris Toon Leenders (100 interlands) waardoor de teams met een tussenstand van 15-13 de kleedkamers opzoeken.

De tweede helft start met een goal van Jannick Kohlbacher. Luc Steins zorgt met een goede actie voor de 16-14. De Duitse ploeg, met de grote fysieke jongens in het centrum, heeft toch wel wat schrik voor de beweeglijkheid van de spelverdeler van het Franse Toulouse. Een foute wissel aan Duitse kant leidt tot een twee minuten tijdstraf én een bijbehorende 7-meter voor de Oranjeheren. Kay Smits schiet de bal hard tegen de touwen en brengt het verschil terug tot één doelpunt: 16-15.

Even lijkt Duitsland te twijfelen. Maar dan! Duitsland is vervolgens scherp in de dekking en weet de Oranjeheren tot fouten te dwingen en bouwt de voorsprong uit naar 20-16. Nog steeds is Oranje er niet af.

Dani Baijens weet met een onderhandsschot de sterk keepende Andreas Wolff te verrassen en ‘man of the match’ Luc Steins schiet twee keer goed raak. Het verschil tussen de teams wordt terug gebracht naar drie: 22-19.

Dan bepaalt Duitsland binnen zes minuten het verdere verloop van de wedstrijd met een score van zeven treffers zonder dat Oranje de netten weet te vinden: 29-19. Coach Erlingur Richardsson heeft dan inmiddels ook zijn experiment met de zevende veldspeler toegepast maar dat rendeert niet echt. Duitsland kan daardoor ook snel scoren in de tegenaanval en pikt op die manier wat makkelijke doelpunten mee. Via Bobby Schagen, Ivo Steins en Ephrahim Jerry wordt de achterstand verkleind tot 30-22. Met nog wat treffers aan beide kanten eindigt het eerste optreden voor Oranje op een groot toernooi – sinds 1961 – in een 34-23 nederlaag. Misschien een te groot verschil. Maar het pijpje was in het laatste kwartier vrijwel leeg. Geen schande. Zaterdag wacht Letland.

Duitsland: Johannes Bitter, Andreas Wolff (1), Uwe Gensheimer (2), Patrick Wiencek (3), Tobias Reichmann (3), Hendrik Pekeler (1), Philipp Weber (1), Marian Michalczik, Kai Häfner (5), Julius Kühn (4), Fabian Böhm (2), Janick Kohlbacher (5), Timo Kastening (3), David Schmidt (2), Patrick Zieker (2), Paul Drux.

Nederland: Gerrie Eijlers, Bart Ravensbergen, Jasper Adams, Dani Baijens (1), Samir Benghanem (1), Jeffrey Boomhouwer (2), Ephrahim Jerry (1), Toon Leenders (2), Tim Remer, Bobby Schagen (1), Robin Schoenaker, Iso Sluijters (1), Kay Smits (7), Ivo Steins (1), Luc Steins (6), Niels Versteijnen.

Scheidsrechters: Bojan Lah / David Sok (SLO)

Strafminuten: 10‘- 8‘ (Reichmann 2’, Häfner 4’, Kohlbacher 2’, Wiencek 2’ – Benghanem 2’, Jerry 4’, Baijens 2’)

Strafworpen: 3/5 – 2/2