OVERZICHT DEN HAAG/WESTLAND - 19 november

AD SPORT / Peter Lotman - Wisselende successen voor de regioteams in de eredivisie met winst voor de mannenploegen van WHC/Hercules en Hellas, maar verlies voor Quintus en EHC. Ook de vrouwen van VELO waren succesvol, maar ook hier leed de Heulse club een nederlaag.

QUINTUS vrouwen speelden een vlotte partij tegen koploper VOC Amsterdam. Het team van coach Rolf Schulte kende een flitsstart met een 5-1 voorsprong binnen vijf minuten. Collega Rachel de Haze nam onmiddellijk een time-out en in het verloop van de eerste helft werden de verhoudingen al weer rechtgetrokken. Na de 11-11 ruststand werd het uiteindelijk 22-26 voor VOC, dat over de hele linie gezien de betere ploeg was.

Judith van der Helm raakte in het begin al geblesseerd aan haar knie bij een van haar vele doelpogingen. Dat scheelde aanzienlijk in de schotkracht van de thuisclub. Teamgenoot Jara Datthijn nam de rol van formidabele schutter echter geruisloos over. De makkelijk springende en scorende opbouwspeelster kwam in totaal uit op 11 doelpunten. Bovendien verzette zij bergen werk in de verdediging en was ook in aanvallend opzicht de gangmaker van de Heulse formatie.

“Het was heel zwaar en ja, aan het einde zat ik er wel een beetje doorheen”, gaf de uitblinkster toe. “Maar ik heb lekker gespeeld en ook als team hebben we het goed gedaan tegen deze sterke tegenstander”, waarna de vrolijke Datthijn met bebloed shirt snel ging douchen. Officieus werd zij door ons uitgeroepen tot Vrouw-van-de-Wedstrijd!

Alieke van Maurik, vorig seizoen uitkomend voor Quintus, was nu namens VOC op schot tegen haar oude ploeg, foto Paul Vis sr

Bij 15-15, 16-17 en zelfs bij 18-20, twaalf minuten voor tijd, had Quintus nog kans op meer dan een nederlaag. Althans, dat leek zo. Het was optisch bedrog, want VOC had vervolgens in de slotperiode de touwtjes stevig in handen. Rozemarijn Alderen, Daphne Luchies en Sophie Buijs schoten hun ploeg naar 20-25 en dat was de genadetik voor Quintus. Twee breaks van Jill van den Berg en Esmee Martens konden alleen de eindstand met 22-26 nog wat dragelijker maken.

Een groot compliment verdiende óók, naast Jara Datthijn, keepster Lois van Ruijven, die veel zekere doelpunten van VOC voorkwam met knappe reddingen.

Doelpunten Quintus: Jara Datthijn (11), Judith van der Helm (3), Tess van der Knaap (2), Mirthe de Jong (1), Phoebe Muller (1), Jill van den Berg (1), Nina Koers (1), Esmee Verbeek (1) en Alyssa Schaap (1).
Bij VOC waren Alieke van Maurik (ex Quintus) en Jalisha Loy, beiden met 4 treffers, de beste schutters.

VELO had een relatief makkelijke avond met de 35-21 overwinning op het onderaan staande E&O. De aanloop was wat minder rustig met veel zieke speelsters en met Lexie Louwerens die op de training geblesseerd raakte aan haar enkel.

De thuisclub begon voortvarend en pakte al snel een 7-0 voorsprong met vlotte combinaties. Daarna zakte het wat in door veel afspeelfouten en dat bood E&O de gelegenheid terug te komen tot 12-8 na twintig minuten en tot 17-12 bij de rust. Een te geringe marge afgaande op de krachtsverhoudingen.

Ook na het wisselen bleef het spel van VELO te slordig en werden er veel open kansen gemist. Daarna werd er toch orde op zaken gesteld en kon het team van coach Nico Stet tien minuten voor het einde op 28-20 komen. De wedstrijd was gespeeld en VELO kon de partij rustig afmaken. Ook de jeugdige talenten Pieke van Ingen en Nikki Schildmeijer kregen speeltijd en konden zo hun doelpuntje meepikken. Angelique van Duijvenbode was met haar 9 doelpunten en fraaie passeeracties de uitblinkster in de Wateringse ploeg.

Doelpunten VELO: Carmen Riepe (13), Angelique van Duijvenbode (9), Kirsten van Steenbergen (6), Talisa van Bergen en Henegouwen (4), Pieke van Ingen (2) en Nikki Schildmeijer (1).

WHC/HERCULES is duidelijk op de goede weg en won ook de moeilijke uitwedstrijd van Feyenoord. Het team van technisch duo Wesley Hage/Nick Masmeijer zette de succesreeks van de laatste weken voort en won met 29-33.

Coach Hage: “We begonnen sterk en waren prima op schot. We vergaten alleen door te pakken. Daardoor was het bij de rust pas 14-17. Daarna kwamen we goed uit de kleedkamer en pakten een voorsprong van zes doelpunten. Toch lieten we Feyenoord weer te makkelijk terugkomen. Doordat we rustig bleven, konden we de voorsprong vasthouden. Maar we moeten in de aanval nog gretiger zijn en meer doelpunten maken uit de 1 tegen 1 acties. Maar al met al tevreden dat we de stijgende lijn doorzetten.”

Opnieuw maakte het jeugdige talent Sten Maas met zijn beheerste doelpunten uit de rechterhoek veel indruk. Hij ontpopt zich steeds meer als vaste waarde voor het team, al kreeg hij nog wel een reprimande voor zijn mislukte effectbal bij een snelle uitbraak…Verdedigend was Mitch Giezeman de vertrouwde rots in de branding. Positief in de Haagse ploeg was de snelle balcirculatie waardoor de combinaties in hoog tempo konden worden afgerond. Een overwinning die verder geen moment in gevaar kwam en aantoonde dat het Combinatieteam de weg omhoog heeft gevonden en de komende weken voor de nodige resultaten kan zorgen.

Doelpunten WHC/Hercules: Sten Maas (7), Stan Zwinkels (5), Tim Frenk (5), Jonah Baak (4), Koen Houdijk (4), Sil Klompé (3), Daan van Vliet (2), Marijn van de Ree (1), Mitch Giezeman (1) en Ziggy Eijsenring (1).
Bij Feyenoord was Milan Peters met 13 doelpunten de gevierde man. Ook Pascal Haak speelde een prima wedstrijd.

EHC verloor het degradatieduel met Opleidingsteam Bevo kansloos met 23-39 en donkere wolken pakken zich samen boven de club uit Leidschendam-Voorburg. Na 11 wedstrijden staat het team van trainer/coach Hedi Boumnijel met nul punten onderaan in de eredivisie. Bevo staat inmiddels op vier en Dynamico op zes punten.

Ook het terughalen van Pim Hessing en Kylian van Vliet kon geen ommekeer teweeg brengen. Boumnijel: “We konden in geen enkel opzicht opboksen tegen dit talententeam van Bevo. Mijn jongens hebben ongelofelijk hun best gedaan, maar het krachtsverschil was gewoon veel te groot. We missen op dit moment voldoende kwaliteit om voor succes te zorgen op dit niveau”, aldus de teleurgestelde maar nog niet verslagen Boumnijel.

Komende zaterdag staat de regioderby bij WHC/Hercules op het programma en dat wordt opnieuw een zware klus.

HELLAS begon nog stroef bij Watersley, maar pakte uiteindelijk met 23-31 toch de volle winst. Vooral de afronding bij de overtalsituaties liet te wensen over. Coach Richard Rijkens: “Nu komt dat goed, maar tegen ploegen die verder zijn, kan ons dat de wedstrijd kosten.” De omschakeling vanuit dekking was sterk bij de Hellenen, waardoor een voordelige marge van vijf doelpunten kon worden opgebouwd bij de rust: 10-15.

Rijkens paste nog wat tactische wijzigingen toe en dat leverde direct rendement op in het begin van de tweede helft. Binnen een kwartier was het 13-24 en kon de Haagse coach kiezen voor de ontwikkeling van zijn team. Zo bracht hij Rens Hulspas in voor de in topvorm verkerende doelman Storm Bolman en ook Hulspas speelde een prima partij. Ook Dave Uijtdewillegen in de rechterhoek was uitstekend op dreef en werd verkozen tot Man-van-de-Wedstrijd. Ook Michael Pronk speelde verdedigend en aanvallend met zijn sperretjes voor de opbouwers een sterke partij.

Door de vele wisselingen in het team werd het wel wat rommeliger, erkende ook Rijkens, maar op die manier konden wel alle spelers ervaring opdoen. Vooral de mentale weerbaarheid was weer het belangrijke aspect binnen de Haagse ploeg. Ondanks het matige afronden, bleven de Hellenen met het ‘koppetje’ spelen. Door dit resultaat en het verlies van streekgenoot Quintus is Hellas naar de derde plaats opgeklommen.

Doelpunten Hellas: Kevin Pronk (9), Thomas Beltman (5), Dave Uijtdewillegen (5), Michael Pronk (4), Joey van Dalen (3), Vito Kloots (2), Thierry van Zundert (2) en Thierry van Zielst (1).

cover Elf treffers van Quintus-uitblinkster Jara Datthijn, niet voldoende voor winst op landskampioen VOC