PIKANT: LUC STEINS MET PSG IN HALVE FINALE CL TEGEN KIELCE
Door Frits Feuler – Precies een jaar geleden verbaasde het bericht dat spelverdeler Luc Steins een contract – vanaf 2024 - zou hebben getekend bij de Poolse topclub Kielce waar de Nederlander Bertus Servaas de touwtjes in handen heeft. Kielce dacht er zelfs aan hem eerder naar Polen te halen. Voorzitter Servaas had echter een foutje gemaakt: hij stemde in met een clausule waardoor Steins voor 30 juni 2023 onder het Poolse contract uit zou kunnen. Daar maakten Steins en zijn zaakwaarnemer gebruik van. Het slechte gevoel bij Servaas bleef niettemin hangen.
Alles bleek dus achteraf een vorm van miscommunicatie. In Polen was de teleurstelling uiteraard groot. Steins leek een contract te hebben getekend maar PSG was sterker en overtuigde de inmiddels drie keer tot MVP van de Franse liga uitgeroepen Oranje-international te blijven. Steins was even het middelpunt van een transfersoap die door de Polen niet in goede banen werd geleid: de 28-jarige Limburger tekende ‘gewoon’ weer bij bij PSG tot 2026. Zaterdag (18:00 uur) staat PSG tegenover Kielce in de halve finale van de Truck Scout24 EHF Final4 in Keulen. Pikant duel. Pikant weerzien.
De 1.72m Steins genoot zijn opleiding in het Limburgse land: begonnen bij Gemini in zijn woonplaats Voerendaal en viel al snel op door zijn balvaardigheid en snelheid. Hij werd geselecteerd voor de selecties van de afdeling Limburg, kwam vervolgens via Sittardia al gauw in beeld bij LIONS, de club die in 2008 ontstond uit BFC, Vlug en Lenig en Sittardia en hem als handballer gevormd heeft. Steins drukte zijn stempel op de successtory van de ploeg, daarbij onder meer geflankeerd door topspeler Kay Smits. Hij begint dit weekeinde met Magdeburg aan zijn eerste Final4, Luc was in 2021 al present in de Duitse handbaltempel, toen zonder publiek. Twee sterspelers met een Limburgse achtergrond, opgeleid bij LIONS die vervolgens naar het buitenland verkasten. Velen twijfelden eerst aan de overstap van Steins naar de Franse competitie bij Massy, later Tremblay en Toulouse: te klein voor het grote werk. Smits (26) bouwde verder aan zijn ontwikkeling in Noord-Duitsland bij Wilhelmshavener en daarna het Deense Holstebro. Nu zijn ze niet meer weg te denken uit het tophandbal.
DE TOP
Steins bouwde op stap voor stap aan zjn handbatoekomst, wilde per se slagen in het tophandbal. Die gedrevenheid straalde hij altijd uit, binnen en buiten de lijnen. Eind 2020 was door plots het kapitaalkrachtige PSG dat een vervanger zocht voor de langdurig geblesseerde topspeler Nikola Karabatic. Parijse scouts hadden Steins al langer op de radar, dus de overstap was snel beklonken. Steins wist dat het nu alles of niets was, dit is wat hij altijd wilde. Niet voor het geld, liet Steins in de media destijds optekenen. Ter vergelijking: bij Kielce, aldus de media, liggen de salarissen rond de vier ton. Bij de Franse topclub gaan de bedragen voor de sterspelers richting het miljoen.
Steins zette enorme stappen en behoort inmiddels tot de wereldtop. Beelden van zijn onnavolgbare acties en passes gaan overal rond op social media: draaiend, vliegend richting doel ‘Unstoppable!’ Of: ‘How on earth did he do that?’ Publiekslieveling pur sang, altijd vriendelijk. Een bijzondere speler ook, met roots in het Limburgse land. Aandacht van de media, van de vele jeugdige fans. Steins als voorbeeld. Hij heeft inmiddels wereldwijd de aandacht getrokken. Limburg blijft een centrale plek innemen in zijn leven. Heeft hij ook maar even tijd, keert hij terug naar de plek waar het begon: hij supportert in Sittard voor LIONS, komt bij de Europese wedstrijd van Handbal Venlo een kijkje nemen, organiseert trainingsstages in Limburg en Parijs voor talentvolle jeugdspelers.
foto PSG
Hij lijkt onvermoeibaar na zo’n lang en zwaar seizoen in Frankrijk en op de Europese velden. Presteren is het toverwoord. Zelfs in de periode dat Steins het privé erg lastig had vanwege het overlijden van zijn vader Lei, eind december, zette hij steeds de knop om als hij het speelveld betrad. Maar je voelde en zag dat het wel knaagde. Met name het thuisduel op 14 december tegen Magdeburg in de CL was niet het sterkste van PSG én Steins. Zijn gedachten waren al lang bij zijn vader, bij zijn familie, bij zijn dierbaren. Dat gevoel koestert hij elke dag en toen in het bijzonder, op bijna 400 kilometer van Voerendaal. “Handbal is niet het allerbelangrijkste in het leven,” vertelt hij. “Zekerheid, stabiliteit, dat zijn de juiste keuzes.”
DEBUUT
Zijn eerste FINAL4-optreden volgde in Keulen – het debuut in december 2020 ging aan zijn neus voorbij vanwege een corona-besmetting – in juni 2021 voor een bijna lege hal (coronamaatregel). Zijn vader kreeg nog een invitatie om aanwezig te zijn bij het toernooi. Jammer genoeg moest hij vanwege zijn broze gezondheid verstek laten gaan. Voor een gevoelsmens als Luc voelt dat alsof er iemand op de tribune gemist werd. Kerstavond 2022, midden in de voorbereiding met Oranje op het WK 2023 in Polen, overleed zijn vader, met alle dierbaren om hem heen. Bij het WK in Polen was het gezin weer voor het eerst even samen bij het handbal: moeder Mirjam, Luc en zijn vriendin Chantal, broer Ivo. Vader Lei zou het niet anders gewild hebben.
Steins neemt bij PSG zowat de hele ploeg op zijn schouders. Bijna alle wedstrijden zestig minuten op het parket, de lijnen uitzetten, hij is het brein van de ploeg. Schutters in de juiste positie brengen. “Hij is slim, snel en weet hoe hij de ploeg moet leiden,” vertelt zijn Spaanse coach Raúl Gonzáles voor de zoveelste keer tijdens een persconferentie. “Hoef hem weinig uit te leggen, hij snapt meteen de essentie van mijn aanwijzing.” Steins als dirigent, een soort André Rieu. Door de inbreng van Steins is het spel bij PSG veranderd: drie niet zo snelle opbouwers moeten er nu alles aan doen om de kleine gangmaker bij te benen. De tegenstander is dan vaak nog niet georganiseerd door de bewegingen van Luc. Daar profiteren de ‘grote jongens’ dan weer optimaal van. “Ik ben nog geen verdediger tegengekomen die Luc kan vangen,” grapt zijn ploegmaat Dainis Kristopans – zelf 2.14m – over zijn ideale aangever. En laat de tegenstander in de defensie al eens een gaatje vallen, is regisseur Steins er als de kippen bij om er doorheen te vliegen.
GEWOON DOEN
Spijkerharde duels zijn enorme aanslagen op het tengere maar pezige lijf van ‘Kiezel’ maar daar is hij na al die jaren tophandbal inmiddels aan gewend. Inherent aan zijn manier van spelen, niet mekkeren of zeuren, maar leveren. Af en toe een vragende blik richting de arbitrage, nooit over de schreef. Lofuitingen zijn aan Steins niet besteed. Hij, door kenners beschouwd als een van de tien beste handballers ter wereld, gaat niet mee in die euforie rond zijn persoontje. Geen poeha, geen luxe, niet pronken met Rolex-horloges of dure auto's. Gewoon gebleven, de dorpsjongen uit Voerendaal. Stond bij het eerst duel van zijn voormalige ploeg LIONS tegen Volendam tussen de Sittardse fans, niet te beroerd om handtekeningen uit te delen en op de foto te gaan. Grootste zorg: fit blijven. Goed voorbereiden op elke wedstrijd. Nog belangrijker: de groep bij elkaar houden, in goede en slechte momenten in de wedstrijd. Lukt plan A niet, dan moet plan B komen. Doen wat Steins aangeeft. Zo doet een goede regisseur dat.
Waar hij vroeger keek naar zoveel mogelijk topwedstrijden, staat hij nu zelf het middelpunt van de belangstelling. Ook in Keulen kan hij rekenen om een groot aantal Nederlandse fans dat speciaal voor hem en Kay is afgereisd. In Keulen bedraagt de hoofdprijs voor de winnaar ruim een half miljoen, de overige drie ploegen moeten met minder genoegen nemen. Voor Steins telt maar een ding: op dat hoogste treetje staan als eerste Nederlander. Zijn volgende stap. Wat Mark Bult – nu assistent-trainer bij Flensburg – in 2011 met Berlin niet lukte (verlies in halve finale tegen Kiel, verlies om het brons tegen Kopenhagen), wil Steins ‘beter’ doen. Maar ook zijn vriend en ploegmaat Kay Smits bij Magdeburg aast in zijn laatste optredens bij SCM op die primeur.
De vier duels in de Truck Scout24 EHF FINAL4 zijn te zien op ZIGGO Docu.Zaterdag 15:15 uur Magdeburg - Barcelona (scheidsrechters Jona Elisasson / Anton Palsson (IJsland); 18:00 PSG - Kielce (scheidsrechters: Vaclav Horacek / Jiri Novotny (Tsjechië)Zondag 15:15 uur duel om het brons (scheidsrechters: Lars Jorum / Havard Kleven (Noorwegen); 18:00 finale (scheidsrechters: Bojan Lah / David Sok (Slovenië)
cover Luc Steins: tweede optreden bij EHF FINAL4 in Lanxess Arena Keulen met PSG
foto PSG