Nieuws

Play-offs bij landelijke A-jeugd dames

Play-offs bij landelijke A-jeugd dames

Door Rik Boonkamp - De belangrijkste kraamkamer van de Nederlandse eredivisie dames wordt gevormd door de landelijke A-jeugd. Helaas bestaat deze voor het seizoen 2020-2021 nog maar uit 10 ploegen: Hellas, Kwiek, PSV, SEW, Quintus, V&L, VOC, Vrone, VZV en ZAP.

Als grootste oorzaak hiervan worden de in de papieren lopende reiskosten en reistijden gezien. Gevolg hiervan zou een competitie van slechts 18 wedstrijden betekenen, daar waar deze in de ere- en eerste divisie rond de 30 wedstrijden bedraagt. Op initiatief van een aantal verenigingen is aan het NHV een verzoek gedaan om dan maar over te gaan tot het spelen van Play-offs.

                                  

NHV coördinator nationale competities Maarten-Jan de Koning heeft dit idee direct ter hand genomen en met diverse voorstellen de verenigingen de keuze gelaten.

Er speelden uiteindelijk 2 scenario’s: het eerste waarbij de nummers 1 t/m 4 uit de competitie een volledige play-off spelen voor het landskampioenschap en de nummers 6 t/m 10 een halve play-off voor de betreffende eindrangschikking. Het tweede scenario: zowel de nummers 1 t/m 5 als de nummers 6 t/m 10 spelen een halve play-off.

Voor de eerlijkheid zou het eerste scenario, met uit- en  thuiswedstrijden, voor de eerste 4 teams de mooiste optie zijn. Echter, de keuze is met een kleine meerderheid toch gevallen op scenario 2.

Waarschijnlijk heeft het risico om net niet bij de eerste 4 teams te eindigen en de kans om als nummer 5 toch door te kunnen gaan én om de titel te kunnen strijden bij een aantal verenigingen de doorslag gegeven.

Met een totaal van 22 wedstrijden en mogelijk een of meer bekerduels komt deze competitie nu toch op een acceptabel aantal. En uiteraard met een superspannend slot waar in de laatste 4 wedstrijden wordt bepaald welk team met de gouden kampioensmedaille aan de haal gaat.

Maar ook van belang om voor volgende seizoenen tijdig te kijken naar een aantrekkelijke opzet waaraan meer verenigingen willen deelnemen. Mogelijk kan eerst een regionaal competitie worden afgewerkt om vervolgens in play-off vorm landelijk voor het landskampioenschap te kunnen strijden.

                                                            Werk voor een denktank!

cover SEW A-jeugd

foto website SEW

Deel dit bericht