Nieuws

Portengen kan niet meer stuk in Emsdetten

Portengen kan niet meer stuk in Emsdetten

Van de Redactie - Als interim-trainer bij Emsdetten wachtte Peter Portengen een hele zware klus: de hekkensluiter in de tweede Bundesliga uit het slop halen! Makkelijker gezegd dan gedaan.

De bonus aan het begin: vijf punten. Nu, drie duels later, heeft Portengen dat aantal al verdubbeld. Drie zeges waaronder gisteravond de volle buit tegen de ploeg van Niels Versteijnen, Lübeck-Schwartau: 32-25. Versteijnen kon zijn landgenoot op de bank geen pijn doen met slechts een treffer uit zeven shots. Nieuwkomer Robin Jansen kon voor de thuisploeg nog niet tot treffers komen. Halverwege (14-10) hing de thuiszege al min of meer in de lucht. Die derde opeenvolgende zege brengt TVE op plek 17. Weliswaar nog geen garantie op nog een jaartje op het tweede niveau, maar in punten staat de ploeg van Portengen gelijk met Konstanz (11) en heeft Wilhelmshavener – 20-25 thuisverlies tegen Aue, zes treffers Rutger ten Velde – en Hüttenberg, Eisenach en Hamm-Westfalen in het vizier. Die laatste ploeg reist zondag af naar Emsdetten.

Verrassend was de thuisnederlaag van koploper Gummersbach tegen debutant Grosswalsstadt: 28-29. Tom Jansen scoorde niet bij de gasten die door deze zege op plaats 10 in de middenmoot blijven. De marge met de eerste directe degradatieplek – nu Emsdetten - bedraagt vier punten. Koploper Hamburg waar doelman Johannes Bitter komend seizoen onder de lat staat, nam thuis twee belangrijke punten met winst op Bietigheim: 24-21. Met 30 uit 27 voert HSV de lijst aan, Gummersbach volgt met 27 uit 16. Zondag ontvangt Gummersbach Lübeck-Schwartau. De nummers een en twee promoveren rechtstreeks.

Bij de Bundesliga bij de vrouwen dendert koploper Dortmund ongenadig hard door. Ditmaal moest Bensheim-Auerbach eraan geloven: 28-38 (15-23). In totaal werden 30 van de 66 treffers door Nederlandse speelsters gescoord. Kelly Vollebregt (7) en Inger Smits (6) waren de topschutters. Sarah Dekker gaf blijk van haar kunnen: viermaal zette ze haar poging om in een treffer.

Neckarsulmer, verrassend dit seizoen onder trainster Tanja Logvin, kreeg het niet voor elkaar bij Blomberg-Lippe: 30-29 verlies. Jill Kooij toonde zich uiterst productief: 7 uit 10. Nathalie Hendrikse (zorgde voor 29-28) scoorde vier uit vier. Lynn Knippenborg (3/10) tekende voor de slottreffer voor de gasten. Beide ploegen wisselen van positie op de ranglijst.

In het bekertoernooi pakte Bietigheim - met Danick Snelder - door de 34-22 zege op Bad Wildungen het laatste ticket voor de FINAL4. Blomberg-Lippe, Metzingen en Rosengarten komen medio mei in Stuttgart in actie.   

Denemarken

In Denemarken was Nykobing – zonder de geblesseerde Dione Housheer - thuis een paar maatjes te groot voor Horsens, de ploeg van Claudia Rompen, die niet in actie kwam: 30-22. Nikita van der Vliet liet opnieuw van zich horen: de pivot zette vier van de vijf pogingen om in doelpunten waarmee haar totaal op 42 komt. Odense hield de winst in eigen huis: Silkeborg werd met 32-23 verslagen. Tess Wester kwam tot elf stops, Loïs Abbingh (3) en Nycke Groot (2) tikten samen een handvol doelpunten binnen. Odense (22-40), Viborg (22-38) en Esbjerg (22-38) vormen de topdrie. Over zes weken starten de eerste acht ploegen - waaronder ook Kopenhagen en Nykobing - in de kampioenspoule met de strijd om de titel.

In de tweede liga pakte Tonder, de ploeg van Lars Kooij, twee extreem belangrijke punten. Thuis was er de 31-27 zege op hekkensluiter Nyborg. Met 14 uit 18 is de elfde plek op dit moment 'goed' voor play downs met Otterup. Drie, vier punten bedraagt de marge met een veilige plek. Tonder heeft nog acht duels voor de boeg om uit die gevarenzone weg te komen. Te beginnen komend weekend met het bezoek aan nummer drie, Mydtjylland. Een week later komt Otterup op bezoek. 

Champions League

Met Luc Steins in de gelederen rendeert PSG prima in de Champions League van dit seizoen. Tweemaal kwam de Limburger in actie, tweemaal was er winst. Na Szeged was er nu winst op Meshkov: 33-26. Niet in het minst door de inbreng van de Limburgse spelverdeler die niet alleen zelf tot drie Europese treffers kwam maar ook zijn ploeggenoten bediende met perfecte passes. Makkelijk was het echter niet. Bij 18-18 kon het duel in Parijs alle kanten op. Eenmaal op drie – 23-20 – denderde PSG wat fanatieker door en eindigde op 33-26. Met name Syprzak profiteerde met zeven aannames én evenzovele treffers prima. Aan de rechterkant had Kounkoud het op zijn heupen: acht uit negen.

Dinsdag komt koploper Kielce (15 uit 10) naar Parijs, twee dagen later reist de Franse ploeg (10 uit 8) naar nummer twee, Flensburg (15 uit 9).

cover Robin Jansen en coach Peter Portengen: opmars met Emsdetten

foto archief HSP / club

Deel dit bericht