Nieuws

Promotiekansen eerste divisie worden vergroot

Promotiekansen eerste divisie worden vergroot

Van de Redactie – De competitie in de BENE-League, ere- en eerste divisies zijn inmiddels van start gegaan. De ploegen in de tweede divisies en hoofdklassen vertrekken in het laatste weekeinde van september. Handig om vooraf nog even het promotie- en degradatieschema door te nemen.

We geven hieronder een beknopte weergave:

De kansen voor bijvoorbeeld ploegen uit de eerste divisie om te promoveren naar de eredivisie zijn dit jaar in een klap een stuk groter. Na dit seizoen breidt de eredivisie namelijk uit van tien naar twaalf teams. Tegelijk slinkt de eerste divisie tot twaalf teams, waar dat er nu nog veertien zijn. In de eredivisie bij de heren wordt al met twaalf teams gespeeld.

Eerste divisie

De nummers 1 en 2 van de eerste divisie promoveren daardoor rechtstreeks naar het hoogste niveau. De winnaar van de nacompetitie – waar de vier periodekampioenen aan deelnemen – maakt ook de stap omhoog. Elke ploeg heeft dus in principe drie kansen om promotie af te dwingen. De nummers 13 en 14 degraderen rechtstreeks uit de eerste divisie.

Eredivisie

In de eredivisie is de regeling nagenoeg ongewijzigd. De beste nummers zes plaatsen zich voor de kampioenspoule, de andere vier spelen nacompetitie in de degradatiepoule. De uiteindelijke nummer tien degradeert naar de eerste divisie. De overige negen teams handhaven zich.

Tweede divisie en hoofdklasse

In de tweede divisie A en B verandert er niets. De kampioenen promoveren en de nummers 13 en 14 degraderen. De nummers 12 van de beide tweede divisies spelen een beslissingswedstrijd op neutraal terrein om klassenbehoud.

Ook in de hoofdklassen A t/m E wijzigt niets. De vijf kampioenen promoveren, de vijf nummers 12 degraderen. De vijf nummers 11 maken in een nacompetitie uit welke twee teams er volgend seizoen nog in de hoofdklasse mogen spelen.

Eerste en tweede klasse

In de regionale eerste klasse is er zoals elk seizoen vooraf weinig zeker. Wat wel duidelijk is, is dat de kampioen rechtstreeks promoveert. Hoeveel ploegen er degraderen is afhankelijk van het aantal tweede klassen en wie daar kampioen worden.

In de tweede promoveren de kampioenen. De nummers laatst en voorlaatst degraderen naar een poule in de breedtesport. Daarbij wordt uitgegaan van een ‘volle’ poule.

Deel dit bericht