Nieuws

Quintus-coach René Zwinkels is teleurgesteld maar maakt gebroken seizoen toch af

Quintus-coach René Zwinkels is teleurgesteld maar maakt gebroken seizoen toch af

AD SPORT / Peter Lotman - Het leek erop, dat René Zwinkels al klaar was bij de vrouwen van Quintus. De club gaat na dit seizoen namelijk niet met deze coach verder. Maar nu de Heulse ploeg vanaf half maart een alternatieve competitie speelt, moet Zwinkels, die teleurgesteld is over de beslissing van de club, toch weer aan de bak.

De Sectie Topsport van Quintus (STQ) besloot na drie jaar de verbintenis met de succesvolle trainer niet te verlengen. Zelf had Zwinkels, na de vroegtijdig beëindigde competitie, volgend seizoen graag op een normale manier willen afsluiten. Hij werd overvallen door het besluit van ‘zijn’ club. Drie seizoenen vindt de clubleiding echter de gebruikelijke termijn om van trainer te wisselen.

                                                     LOYAAL AAN ZIJN ‘MEIDEN’

Zwinkels is daar, op zijn zachtst gezegd, teleurgesteld over: “Dit was vanwege de Coronastop geen normaal seizoen en kan dus eigenlijk niet worden meegerekend. Het vervelende is, dat ik met het onprettige gevoel blijf zitten dat ik het karwei niet heb kunnen afmaken. We waren goed bezig, had ik de indruk. Ook een aantal speelsters reageerde verbaasd en begreep het niet. Het was blijkbaar niet besproken met de speelstersraad. Graag had ik nog één volledig seizoen met de ploeg willen laten zien dat we in staat zijn mee te spelen om de prijzen. Dat kan dus helaas niet meer.”

Succesvol

Zwinkels was in het verleden onder meer met succes werkzaam bij de vrouwen van Verburch, bracht de mannen van Quintus naar de BENE-League en nam, na een sabbatical jaar, de vrouwen van de Heulse club onder zijn hoede. Daarmee veroverde hij de nationale beker, de Supercup, draaide steeds mee in de kampioenspoule van de eredivisie en was succesvol in de Europa Cup. Ook vervulde hij meerdere (technische) functies bij de club waarvan hij al zijn hele leven lid is.

Menig trainer zou besluiten om er na zijn ‘ontslagbrief’ meteen de brui aan te geven. Niet echter René Zwinkels. Het valt in hem te prijzen, dat hij met veel enthousiasme het team door de zware Coronaperiode heen wil loodsen.

Zwinkels daarover: “Ik wil het karwei afmaken, ook uit loyaliteit naar de meiden toe. We hebben mooie tijden beleefd. Op zo’n manier wil ik de boel niet in de steek laten. Ondanks dat deze competitie definitief niet doorgaat, zijn we wél met de trainingen begonnen. In eerste instantie zes weken en dan vier keer per week met tweemaal wekelijks testen.”

Leuke wedstrijden

Medio maart is het de bedoeling, dat Quintus een halve competitie gaat afwerken met een aantal topteams uit het westen van het land: VOC, Volendam, VZV en SEW. Zwinkels: “Dat kan nog een serie leuke wedstrijden opleveren om in het ritme voor volgend seizoen te komen”.

Wie Zwinkels gaat opvolgen, is niet bekend. De STQ is nog steeds druk op zoek, nadat verschillende kandidaten om uiteenlopende redenen voor de eer hebben bedankt.

Collega-trainers uit de eredivisie reageerden eveneens verbaasd op het, juist in deze tijd, wegsturen van een respectabele oefenmeester. “Quintus realiseert zich wellicht onvoldoende, dat het een capabele trainer/coach in huis heeft, die niet zo een-twee-drie te vervangen is”, luidden de reacties op social media.

Ook de eigen toekomst van Zwinkels is nog ongewis: “Ik zie wel wat er volgend seizoen op mijn pad komt. Daar maak ik me nu nog geen zorgen over. Eerst de zaken hier netjes afhandelen. Dan komt er vast wel weer een mooie club”, verwacht de coach.

cover René Zwinkels: nog even bij 'zijn meiden' van Quintus

foto archief HSP / Patrick Dolkens

Deel dit bericht