Quintus maakt in tweede helft het verschil tegen V&L

AD SPORT / Peter Lotman - De krachtmeting tussen de vrouwen van Quintus en V&L leek vooraf een evenwichtige partij te worden. Daar zag het in de eerste helft (rust 13-10) ook wel naar uit. In het tweede half uur overrompelde het team van coach René Zwinkels de Limburgse opponent echter volledig. Met 32-20 kwam pas een einde aan de dadendrang van de thuisclub.

TEAM VAN COACH RENÉ ZWINKELS IS EFFECTIEVER IN DE AFRONDING

In de eerste twaalf minuten leek Quintus al op een duidelijke overwinning af te stevenen. Met fraaie doelpunten van Lisanne Kruijswijk, Amber Verbraeken, Esmee Martens, Anouk Zwinkels en Celine Michielsen was het al snel 7-3. Ook bij 9-6 liep het allemaal nog gesmeerd bij de Heulse ploeg, maar V&L knokte zich knap terug tot 10-9. De 13-10 ruststand gaf nog allesbehalve zekerheid voor Quintus.

Fraai doelpunt

Na het wisselen zette de thuisclub onmiddellijk wéér de toon. Snel combinatiespel en flitsende breaks zorgden voor 16-12, vooral dankzij opnieuw Kruijswijk, Verbraeken en Zwinkels. Dit keer drukte Quintus echter door en liet V&L niet meer dichterbij komen. Michielsen, Zwinkels en Verbraeken zorgden voor 21-13 en toen waren er pas tien minuten gespeeld.

In die fase viel ook hét doelpunt van de wedstrijd. Amber Verbraeken ging vol in de break-out, werd daarbij in de hoek de reclameborden in gelanceerd, maar schoot desondanks de bal snoeihard langs de Limburgse keepster. Een staaltje van ongekende kracht en snelheid van het jonge talent.

Amber Verbraeken worstelt zich door de Geleense defensie

De Limburgse ploeg speelde overigens een prima spelletje. Dat klinkt vermoedelijk vreemd met zo’n stand, maar de spelopvatting en vooral het hoge tempo waren het aankijken meer dan waard. Soms liepen de speelsters zichzelf voorbij door de snelheid en misten daardoor ook nogal wat kansen door te gejaagd te willen afronden. Maar kwaliteit heeft de ploeg ontegenzeggelijk.

Effectiever

Dat gold trouwens ook voor Quintus. Ook veel tempo en veel snelheid in de tegenaanval. De Heulse speelsters waren echter veel effectiever in de afronding. Lisanne Kruijswijk schoot vanuit de tweede lijn en de break haar ploeg naar de comfortabele 28-16 voorsprong. Daarna was het consolideren en proberen de score verder op te voeren. Dat lukte via Esmee Martens, Fem Boeters en de uitblinkende Amber Verbraeken vrij eenvoudig. Mede omdat keepster Kim van Vliet een serie knappe reddingen verrichtte. Zij verving de laatste tien minuten Esther de Vos, die ook al sterk op dreef was.

Coach Zwinkels was tevreden. “We verzuimden in de eerste helft de genadeklap te geven. Het was toen te onrustig. Fouten door te haastig spel. Na de rust was het veel beter. In de breedte worden we sterker. Het was goed, maar er zit nog veel rek in.”

Doelpunten Quintus: Esmee Martens (7), Amber Verbraeken (6), Lisanne Kruijswijk (5), Celine Michielsen (5), Anouk Zwinkels (5), Angelique van Duijvenbode (2), Lois Strik en Fem Boeters.

Doelpunten V&L: Maxime Drent (5), Annika Noordink (4), Nomi in de Braekt (3), Marlies Verschuuren (2), Evi Jaspers (2), Marit van Ede, Anne Acampo, Ashley Jacobs en Marit Crajé.

WEDSTRIJDRAPPORT

Amusementswaarde (***): Door het hoge tempo van beide ploegen én de vele scoringskansen was het een aardige wedstrijd om naar te kijken. Er was nogal wat balverlies en de nodige kansen werden onbenut gelaten. Daar stonden veel inzet en gedrevenheid tegenover. Quintus was vooral effectiever in de afronding.

Scheidsrechters (***): Zo’n wedstrijd kun je wel aan Adri Holierhoek en Wim Palts overlaten. Ze hebben genoeg ervaring en overwicht om hun beslissingen overtuigend te nemen. Er was nauwelijks discussie over hun leiding, omdat zij veel zaken op de juiste wijze beoordeelden. De wedstrijd ‘liep’ lekker en dat was mede de verdienste van de arbiters.

Beste speelsters: Bij Quintus liet Amber Verbraeken zien dat zij een groot talent is. Ze heeft alles mee: linkshandig, lengte, gedrevenheid en oog voor haar medespeelsters. Ook Esmee Martens speelde een prima wedstrijd.

Bij V&L trok vooral de ervaren Maxime Drent de kar.