Nieuws

René Jaspers net als vader Dick gebrand op presteren

Topsport zit in de Genen

PETER LOTMAN - Den Haag - Topsport is belangrijk in huize Jaspers. Vader Dick is een wereldberoemd biljarter. Zoon René een handbaltalent bij het Haagse Hercules. Een portret via steekwoorden van een gedreven speler die leeft voor de sport en er van droomt ooit in de Bundesliga te handballen. ,,Maar eerst succes met Hercules.”

HET BEGIN
De net 18-jarige René begon bij Orion in Rucphen. Verkaste daarna naar Internos in Etten-Leur, de plaats waar hij nog steeds woont. Vervolgens maakte hij de overstap naar eredivisieclub Bevo in Noord-Limburg. ,,Dat kwam omdat ik op de Handbal Academie in Sittard zat. Op die manier was sporten en studeren makkelijker te combineren,” aldus Jaspers die in het examenjaar van HAVO-5 zit.

RESPECT
Vader Dick, die momenteel furore maakt op het WK in Zuid-Korea, is trots op zijn zoon. Dat respect is wederzijds. René: ,,Ik ben thuis altijd gestimuleerd door mijn vader en zag hem als voorbeeld om iets te bereiken in de topsport. Trouwens ook door mijn moeder Andrea, die van Duitse afkomst is. Dat wil ik later ook, dacht ik dan. Veel aan sport doen en daar je beroep van maken. Als jongetje ben je alleen niet zo bezig met biljarten. Ik wilde liever rennen en springen.”

HERCULES
René Jaspers stopte vorig jaar bij de Handbal Academie vanwege privéomstandigheden. ,,Ik werd gebeld door Ed van Offeren, de manager van Hercules, of ik naar die club wilde komen. Eerst heb ik dat afgehouden, maar naderhand dacht ik waarom niet. Heb hem teruggebeld en gezegd dat ik een gesprek wilde. Het was snel in orde. Het klikte met de spelers en met trainer Menno de Klerk.”

ONTWIKKELING
De linkerhoekspeler maakt dit seizoen een sterke ontwikkeling door. Hij heeft zich vrijwel onmisbaar gemaakt als hoekspeler in de basis. ,,Dat komt omdat ik vertrouwen krijg van de nieuwe trainer Maarten Roestenburg. Hij geeft me veel speeltijd en dat komt mijn prestaties ten goede. Ik speel top onder hem en voel me deel van het team, al ben ik de jongste.”

KWALITEITEN
Jaspers is zelfkritisch. ,,Mijn snelheid en spelinzicht zijn mijn grootste kwaliteiten. Ook het scoren uit de hoek gaat steeds beter. Mentaal kan ik nog verbeteren. Ik laat snel m’n koppie hangen als het niet goed gaat. Als ik mis, denk ik: shit, als het verder maar goed gaat. Dat is al behoorlijk verbeterd dankzij de aanpak van de trainer. Ook werk ik hard aan mijn fysieke kracht.”

RANGLIJST
Is twee schamele gelijke spelen niet wat weinig? Er werd vooraf gesproken over de top-4. ,,Het valt ons ook flink tegen. Toch zijn wij niet slechter dan de meeste andere ploegen. Het zit dicht bij elkaar. Op een uitzondering na hebben we meestal maar met twee doelpunten verschil verloren. Tegen de koploper zelfs twee keer maar met één doelpunt. We zijn een jong team en missen ervaring. Het balletje moet een keer goed vallen voor ons. We hebben een ploeg voor de middenmoot.”

JONG ORANJE
René Jaspers maakte eerder deel uit van Jong Oranje (Youth), maar staat sinds kort op de reservelijst. ,,Belachelijk,” vindt clubtrainer Roestenburg. ,,René is in topvorm. Hij verdient het de stages en kwalificaties van JO mee te maken.” En Jaspers zelf diplomatiek: ,,De bondscoach beslist. Ik vind het jammer dat ik er niet bij zit. Ik leef voor de sport en ben gek van handbal. De nationale ploeg is een prachtige beloning.”

COMPETITIE
Vanvond in sporthal Boswijk (20.45 uur) de kraker tegen Tachos. Die moet gewonnen worden om niet af te haken. ,,En die winnen we ook,” zegt Jaspers strijdlustig. ,,Verdedigend gaat het  goed en aanvallend maken we de kansen beter af. ”

AD Haagse Courant

Deel dit bericht