Nieuws

RENATE SCHUBERT: MEER DAN 50 JAAR INSPIRERENDE IDEEËN IN HANDBAL

Bron: DHB - Ook in het Nederlandse handbal klinkt haar naam bekend: ze was meermaals present bij clinics, gaf lezingen, schreef boeken over handbal die menig trainer zeker in zijn boekenkast heeft staan. Vandaag, 28 september, viert Renate Schubert haar 80ste verjaardag.

Renate Schubert, die in Werther (district Gütersloh) bij Bielefeld woont, heeft meer dan 50 jaar in verschillende functies en in verschillende gebieden van het handbal gewerkt. Zonder overdrijving en zonder inbreuk te maken op anderen, kan Renate Schubert worden omschreven als een van de grootste ideeënbronnen voor handbal in Duitsland: als bijna niemand anders heeft ze praktische concepten bedacht, met een eindeloze verscheidenheid aan spel- en oefenvormen voor het lesgeven in het handbal, vooral hier voor kinderen of in de jeugdsector en voor keepers.

Studies

Renate Schubert werd geboren in Hagen en volgde aanvankelijk een opleiding met aansluitend een baan als technicus. Vanaf 1967 studeerde zij aan de Duitse Sportuniversiteit Keulen, waar ze in 1971 met een diploma afstudeerde. Tot aan haar pensionering in 2005 was zij wetenschappelijk medewerkster aan de Universität der Educatie Westfalen-Lippe (afdeling Bielefeld). Na overplaatsing in het midden van de jaren tachtig deed zij afdeling sportwetenschappen aan de Universiteit van Bielefeld. Hier gaf ze generaties sportstudenten les in de verschillende praktijksportvakken (niet alleen handbal!), gaf ze seminars en leidde ze excursies onder meer in winter- en watersport.

                  

Renate Schubert kwam als kind naar de Selbecker Turnerschaft 1896 Hagen, vond als tiener haar weg naar atletiek bij ASC 09 Dortmund-Aplerbeck met een focus op speerwerpen. Ze werd een van de nationale toppers bij OSV en OSC Dortmund-Hörde in de jaren 1960 en haalde zelfs de kwalificatie voor de Olympische Spelen in Tokio 1964.

Handbal

'Toevallig' kwam Renate Schubert bij het handbal terecht, speelde aanvankelijk op het grote elf-handbal-veld en later in de zaal op de drie opbouwposities bij Fichte Hagen. Tussendoor nog een kort uitstapje naar het basketbal in Aplerbeck. Daarna opnieuw handbal ingegeven tijdens haar studie dankzij een medestudent bij TVD Velbert in de regionale competitie in de hoogste Duitse liga op dat moment. Tijdens haar professionele activiteit in Bielefeld stapte ze vervolgens over naar het Oost-Westfaalse topteam TuS Eintracht Minden. Hier werd ze in 1973 Duits kampioen, met o.a. de toenmalige internationals Karin Wagner, Sigrid Bierbaum, Waltraud Jakob en de zusjes Ilona en Veronika.

Coaching

Na het einde van haar actieve loopbaan was Renate Schubert meteen veel gevraagd als coach: eerst halverwege de jaren zeventig bij de Bundesliga-vrouwen van Eintracht Minden. Toen, aan het einde van de jaren zeventig, nam ze het stokje over bij het herenteam van Eintracht Minden in de toenmalige Oberliga Westfalen als de eerste vrouwelijke coach in Duitsland. Die stap haalde zelfs de televisie in het sportprogramma van het ZDF. Later kwamen daar andere teams bij, bij voorkeur in het handbaldistrict Bielefeld-Herford, zoals SV Heepen, SC Babenhausen en TuS Brockhagen.

Renate Schubert is in het bezit van alle DHB-licenties en heeft ook de EHF-mastercoachlicentie behaald. Maar dat is niet alles: ze maakte ook naam als uiterst succesvolle trainster van regioselecties bij de meisjes junioren en schopte het zelfs tot bondscoach van de Duitse jeugdploeg. Tot op de dag van vandaag onderhoudt ze persoonlijk contact met de speelsters en het begeleidingsteam van destijds, waaruit maar weer eens blijkt dat de handbalfamilie niet alleen op het veld bestaat.

Op het WK 1993 in Noorwegen (22:21 na verlenging tegen Denemarken), waar het eerste volledig Duitse damesteam (inclusief Andrea Bölk, Sabine Adamik, Michaela Erler en Bianca Urbanke) de eerste en tot nu toe enige keer wereldkampioen werd, was Renate Schubert verantwoordelijk voor de video analyse. Overigens begeleidde ze jarenlang de universitaire handbalteams van de universiteit van Bielefeld.

Clinics

Renate Schubert is ook op diverse terreinen, met en zonder officiële functie, bij de DHB betrokken geweest. Zo was zij decennialang lid van de docentenstaf van de Duitse Bind, was ook een veelgevraagd spreker bij keeperstrainingen en bijscholingen voor coaches en sportdocenten. Zij heeft bij de DHB de werkgroep kinder-, jeugd- en schoolhandbal opgericht en heeft deze jarenlang geleid, initieerde de populaire landelijke ‘kinderhandbalworkshops’ binnen de DHB en heeft daar altijd les gegeven. Ze is verantwoordelijk voor de Hanniball-medaille en de DHB-handbalspelbadge voor kinderen. Ze nam als opvolger van oud-bondscoach prof.dr. Horst Käsler (1926-1987) de werkgroep handbalspecialisten aan de universiteiten en lerarenopleidingen over en liet deze met de tweejaarlijkse conferenties uitgroeien tot een niveau van continuïteit die in geen enkele andere sport in Duitsland te vinden is.

Werkprofiel

Het onuitputtelijke werkprofiel van Renate Schubert voor handbal is alleen redelijk compleet met de veelzijdige specialistische auteur Renate Schubert: het begon allemaal in 1981 met de handbalkaartenbibliotheken die ze oprichtte voor een groep genaamd Bielefeld Handball Authors voor keeperstraining. Dergelijke kaartbestanden zijn tegenwoordig in bijna alle sporten aanwezig. Renate heeft er in totaal tien gemaakt. Daarnaast is ze lid van de redactieraad van het vakblad "Handball Training" (voorheen: "Lehre & Praxis des Handballspiels") vanaf het allereerste begin en tot op de dag van vandaag (!). Zelfs in het meest recente nummer is er een artikel waaraan zij heeft bijgedragen. Ze was medeoprichter van de vakpublicatie "Handballtraining Junior" en schreef en publiceerde verschillende handbalboeken, waaronder de bestseller "Handbuch Kinderhandball" als vertegenwoordiger van vele anderen. Renate Schubert heeft waarschijnlijk nooit alle teksten geteld die ze publiceerde: het moeten er duizenden zijn, nog afgezien van de arbeidsintensieve video's en dvd's die ze ontwierp om de dagelijkse training in de clubs nog diverser te maken.

Iedereen die de afgelopen vijf decennia heeft leren handballen, kent Renate Schubert persoonlijk of op de een of andere manier en heeft op een gegeven moment haar ideeën uitgeprobeerd of ervan geprofiteerd. Haar 80e verjaardag is daarom een ​​welkome gelegenheid deze handbalpionier nog eens extra in de schijn werpers te zetten.

Deel dit bericht