Nieuws

ROEMEENSE CLUBS EN OVERHEDEN SMIJTEN MET GELD: POLITIEK EN SPORT VERWEVEN

Bron: Roemeense media – Dat er in Roemenië voor tophandballers en -handbalsters een aardige stuiver te verdienen valt, is genoegzaam bekend. Media berichten de laatste maanden open en bloot over de salarissen die sporters maandelijks op hun rekening krijgen bijgeschreven. Ook Wester, Broch en Smeets komen op die lijstjes voor, uit privacy-overwegingen publiceert de redactie van Handbalstartpunt.nl deze bedragen niet. Het einde van alle topsalarissen waar ook veel managers en spelersmakelaars van profiteren, lijkt nog niet in zicht. De Roemeense clubs zien zich, in hun streven om zich te meten met de Europese topploegen, behoorlijk gesteund door gemeentelijke, regionale en landelijke overheden.

We zetten een paar voorbeelden op een rijtje:  

  • maart 2022: Brăila betaalt 12.000 euro aan de Angolese Ruth Joao plus nog de gebruikelijke commissie aan haar manager. De club had besloten haar in januari ondertekende contract te verbreken. Zij speelde geen seconde bij de club aan de Donau.
  • mei 2022: Brăila sluit een nieuw contract met Ana Paula Rodrigues om het oude contract te beëindigen in ruil voor het bedrag van 20.000 euro. De Braziliaanse tekent vervolgens bij competitiegenoot Craiova als ‘transfervrije speelster.’
  • juli 2022: Brăila haalt twee andere buitenlanders binnen: Kristina Liscevic en Mireya Gonzalez (momenteel geblesseerd, het is niet bekend wanneer en hoe ze zal terugkeren). Vreemd, omdat de ploeg al een groot aantal buitenlandse speelsters onder contract heeft. Ook de Macedonische Leonida Gichevska komt over, al heeft ze sinds haar krabbel onder het contract nog geen seconde gespeeld. Haar vorige club, Galați, ontvangt wel een afkoopsom. Het totale bedrag dat Brăila inmiddels heeft betaald voor de contracten van alle buitenlandse speelsters bedraagt inmiddels 92.000 euro. Dat bedrag loopt nog op tot 124.000 euro omdat ook de Roemeense Federatie en EHF ook hun deel van de transfers opeisen.
  • Hierboven alleen de transferbedragen bij Brăila. Tel daar bij op de commissies aan makelaars en de enorme salarissen die de speelsters vervolgens maandelijks ontvangen. En dat voor een ploeg die vorig seizoen niet eens in de Europese toernooien actief was en komend seizoen ook buiten de boot valt met een zevende plaats in de eindstand van de nationale competitie.
  • Brăila heeft een budget van 2,5 miljoen euro, is een van de armste steden, maar ook een van de armste provincies van het land. Toch ‘investeert’ de gemeente jaarlijks 2,5 miljoen euro in de plaatselijke handbaltrots. Bijna al het geld gaat naar de damesploeg. De club heeft ook nog een team in de divisie en een op juniorenniveau. Lovenswaardig, maar hier zijn slechts kleine bedragen mee gemoeid.

Nog meer ontwikkelingen bij CS Gloria 2018 Bistrița-Năsăud: dat budget wordt voor 87% gefinancierd door de provincie, op papier de derde hoogste uitgave van die overheid. 2,3 miljoen euro van Bistrita's geld gaat naar een club met 14 teams, een investering in professionele sporten en beduidend meer dan sectoren als gezondheidszorg of onderwijs.

Nog interessanter: het ministerie van Verkeer betaalt de overschrijvingsbedragen aan landskampioen Rapid Bucuresti van bijvoorbeeld Sorina Tîrcă die overstapt van Brașov naar de landskampioen. Kosten: 20.000 euro. In welk normaal land komt het voor dat de ministeries zoveel geld in sportclubs steken, vraagt de media zich enigszins zorgelijk af.

De gemeente Boekarest betaalde Győr voor de komst van keepster Laura Glauser het bedrag van 35.000 euro. Mogelijk heeft de overheid ook voor de terugkeer van Crina Pintea betaald. In ruil daarvoor vertrekt Yvette Broch – ook zij drukte aardig op de begroting – gratis van CSM naar Győr. Realiteit? Of duimzuigerij? De feiten liegen niet, maar de reacties zijn enorm op social media.

De gemeente Brasov is zo rijk dat het op het tweede niveau zelfs salarissen aan sporters biedt van 4.000 euro per maand. Bovendien werd de voorbije twee seizoenen toegestaan dat twee hoofdtrainers tegelijk onder contract bleven. Maar er was heibel, zodanig dat Ion Crăciun op het punt staat een rechtszaak te winnen. Ook nummer twee, Novanc en zelfs Mariana Tîrcă ontvingen of moeten nog geld terugkrijgen van Brasov. Volgens enkele bronnen in de lokale pers bedraagt ​​de totale schade ruim 500 duizend euro.

De gemeente Cisnadie betaalde een jaar geleden zo'n 120 duizend euro aan 3 speelsters, omdat een slimme man van de handbalclub (sommige bronnen beweren dat het de hoofdtrainer was) op het idee kwam om die contracten onrechtmatig te beëindigen. Daarna regende het verwijten: Is er iemand ter verantwoording geroepen voor deze acties? Duidelijk niet, heet het in de media. “Als onze ‘professionele sport’ er zo uitziet, wat heeft het dan voor zin? Is het niet beter om een ​​amateur- of semi-amateursport te hebben, zonder overheidsgeld of in elk geval zo min mogelijk?” is de terugkerende vraag in alle berichten. “Zouden alle luizen in de sport dan verdwijnen? Zou de Roemeense sport worden hersteld omdat alleen de gepassioneerde mensen overblijven die het van onderaf zullen overnemen om iets duurzaams en gezonds op te bouwen?”

Publiek geld

Veel vragen, weiig tot geen antwoorden. Bovenstaande cijfers zijn officiële gegevens en slechts enkele voorbeelden die in de pers zijn terecht gekomen. “Gebeuren er nog veel meer serieuze dingen in de sport, met ons geld, waar het grote publiek niet van weet of niet op de hoogte is?” vraagt men zich openlijk af. Discussies volgen op social media, niets blijft onaangeroerd. Er is altijd wel een klokkenluider. Het antwoord op al die vragen is nergens te lezen.

Dan: “Is de lokale pers in de meeste steden bijna dood? Zullen de politiek benoemde personen aan het hoofd van de sportclubs zichzelf blijven zien als een goed mens omdat ze het geld niet gewoon in hun eigen zakken steken? En met dat geld van tijd tot tijd wat resultaten te boeken, om alle ‘diefstallen van publiek geld’ te rechtvaardigen en om mensen de mond te snoeren? Worden onze sportclubs vooral gebruikt voor een politiek imago? Zijn zij in de eerste plaats een melkkoe van burgemeesters, politieke partijen, gemeentes en provincies? Clubs die op die manier geld wegzuigen voor feestvierders?

Bij CSM Bucuresti staat tophandbalster Christina Neagu voor 17.500 euro maandelijks op de loonlijst, fors meer dan de 10.000 van coach Adrian Vasili. Met een verruimd budget van 2.5 miljoen gaat de nummer twee en bekerwinnaar het nieuwe seizoen in: nationaal en Europees.

In groep A van het nieuwe CL-seizoen ontmoet CSM Odense, Kristiansand, Krim, Bietigheim, Brest, Ferencvaros en Banik Most. Rapid Bucuresti krijgt in de andere groep te maken met Györ, Metz, Buducnost, Storhamar, Esbjerg, Kastamonu en Lokomotiva Zagreb.

De cijfers:

Bij CSM Bucuresti werd inmiddels afscheid genomen van tien speelsters: de beide keepsters Jelena Grubisic en Tess Wester, Carmen Martin, Eduarda Amorim, Samara Da Silva, Yvette Broch, Barbara Lazovic, Martine Smeets, Denisa Valcan en Diana Fînaru. Het tiental stond in totaal voor 77.000 euro maandelijks op de loonlijst.
Contractverlenging was er voor Siraba Dembele Pavlovic, Cristina Neagu en Elizabeth Omoregie. Samen goed voor 35.500 euro per maand. Transfers zijn er ook: de Zweedse keepster  Evelina Eriksson (Vipers Kristiansand), linker hoek Kalidiatou Niakate (Brest Bretagne), rechter hoekspeelster Marina Sudakova (CSKA Moskou). De transfer van Györ-keepster Laura Glauser (28) naar CSM werd uiteindelijk afgerond en hield de Roemeense media maandenlang bezig. De Hongaarse club verlangde een afkoopsom voor het nog uitstaande eenjarige contract van 35.000 euro.

cover Christina Neagu, grootverdiener bij CSM Bucuresti

foto EHF

Deel dit bericht