Nieuws

Russen dragen de vlag onder hun shirt

Russen dragen de vlag onder hun shirt

Bron: Dmitrii Khristich / Handbal Rusland - Rusland-coach Velimir Petkovic ondersteunt de actie van zijn spelers om de nationale vlag onder het wedstrijdshirt te dragen bij het WK. Rusland opent donderdagavond het WK met een duel tegen Wit-Rusland. Daarna volgen duels met Slovenië en Zuid-Korea.

                                                      Petkovic: "We zullen het voelen"

De handballers zijn het eerste Russische nationale team dat moet deelnemen aan een groot sportevenement zonder de vlag, het wapen en het volkslied van het land, alles volgens de laatste CAS-uitspraak over dopingpraktijken door de Russische staat. De spelers en hun Duitse coach Velimir Petkovic (64), Serviër van geboorte, willen rustig protesteren bij het WK in Egypte. "In ieder geval zullen wij allemaal, inclusief ikzelf, het wapen en de vlag van Rusland onder onze shirts dragen, ook al ben ik geen Rus. Ze kunnen niet worden getoond, maar we zullen ze voelen", zei de voormalige bondscoach van uit de Duitse Bundesliga in de Russische krant "Sport Ekspress".

                                                            

Het is voor elke sporter een groot genoegen om zijn land te vertegenwoordigen. De 64-jarige benadrukte dat het privilege van zijn spelers was ingetrokken vanwege de fouten van de sportfunctionarissen. Op dit WK zal het Russische team strijden onder de naam "Russian Handball Federation" en speelt in groep H tegen Wit-Rusland, Zuid-Korea en Slovenië.

Verbod

Half december heeft het Internationaal Gerechtshof een verbod van vier jaar, opgelegd door het Wereldantidopingagentschap (WADA), teruggebracht tot twee jaar. Rusland mag dit jaar niet deelnemen aan de Olympische Spelen van Tokio en de Winterspelen van 2022 in Peking. Tijdens deze periode kunnen atleten in het land die niet worden blootgesteld aan doping echter als neutrale atleten deelnemen aan grote evenementen. Om dit te doen, moeten ze voldoen aan bepaalde antidopingvoorwaarden. Het Russische volkslied mag niet gespeeld of gezongen worden, de Russische vlag mag niet gedragen of gehesen worden op teamkleding.

                                             

                                                              Velimir Petkovic, als coach in Berlijn

De aanleiding voor het verbod was dat Rusland naar verluidt dopinggegevens had gemanipuleerd en vervalst die van 2012 tot 2015 waren aangevraagd bij het laboratorium in Moskou voordat deze aan het WADA werden overgedragen. Ze bevatten het bewijs van de sportfraude, gepleegd door talrijke Russische atleten, die met behulp van de staat systematisch werd begeleid en bedekt.

Problemen kent de Russische ploeg ook. Linker opbouwer Alexander Shkurinsky liep tijdens de training een ernstige blessure aan de enkelbanden op en valt minstens drie weken uit. In de oefenduels, voorafgaand aan dit WK tegen Argentinië en Spanje B stond de onfortuinlijke Shkurinsky 51 minuten binnen delijnen en scoorde zeven keer.

Eerder al zag Petkovic blessures van Pavel Atman, Dmitry Santalov en Mihail Vinogradov die daardoor een groot deel van de voorbereiding moesten overslaan. Uit de eerdere selectie van 35 werden twee spelers, doelman  Denis Zabolotin (Krasnodar) en linkspoot Andrei Beliaev (SSAU Saratov) geschrapt. Met 21 spelers is de groep dinsdag in Egypte aangekomen.

Petkovic begon na zijn actieve carrière als trainer in 1989 (tot 1991) bij Borac Banja Luca, de club ook waar hij tot dan ook speelde en waarmee hij in 1976 de Europacup voor bekerwinnaars won. Daarna werd hij clubtrainer in Duitsland en Oostenrijk: Scharnhausen, Wernau, Rintheim, Osswell passeerden. Tussen 1998 en 2004 werd Wetzlar zijn eerste grote klus gevolgd door een periode van bijan tien jaar bij Frisch Auf! Göppingen. Twee jaar Eisenach volgden voordat hij van 2016 tot 2020 neerstreek bij Füchse Berlin. In oktober vorig jaar nam hij de Russische nationale ploeg onder zijn hoede, als opvolger van Oleg Kuleshov. Viif keer kwam hij met een ploeg in de finale van de EHF Cup, vier keer was er winst: 1991 (Borac), 2006 (finalist Göppingen), 2011 en 2012 (Göppingen) en 2018 (Berlin). Met Wetzlar won hij in 2001 de Duitse beker.

cover WK Arena in Caïro

foto IHF

Deel dit bericht