Nieuws

SAMIR BENGHANEM: OVERDAG FINANCIEEL ADVISEUR, 'S AVONDS HANDBALLER

Door voor het eerst sinds 1961 erbij te zijn op het 28e WK  bevestigde Nederland dat het een van de opkomende handballanden in Europa is. Met opnieuw een goede indruk in Polen, een jaar nadat de Nederlandse ploeg tiende werd op het EK 2022 in Hongarije.

De Nederlandse PLOEG, met een nieuwe coach in de persoon van de Zweedse legende Staffan Olsson aan het roer, zou zo maar de top tien in kunnen sluipen op het mondiale evenement als er vanavond (18:00 uur, VIAPLAY) in Katowice gewonnen wordt van Servië in het laatste groepsduel in de hoofdronde.

Niet zomaar een duel: beide ploegen zijn nog in de race om via een goede eindklassering op dit WK en het komende EK 2024 in Duitsland een ticket te pakken voor het OKT, het kwalificatietoernooi voor de Spelen in de zomer van 2024 in Parijs.

BIJZONDER

Maar zelfs als ze die zege niet behalen, is hun prestatie bijzonder geweest: de ploeg heeft tal van mijlpalen bereikt op dit WK: de eerste overwinning in de geschiedenis, hun 100e  doelpunt en voor het eerst vooruitgang geboekt in de voorronde. Natuurlijk, als we het over Nederland hebben, zijn alle ogen gericht op Luc Steins en Kay Smits, de twee tophandballers  die prominent aanwezig zijn op clubniveau voor respectievelijk de Franse kampioen PSG Handball en de Duitse kampioen SC Magdeburg.

Er zijn echter nog andere verhalen te vertellen over deze opwindende nieuwe selectie, zoals die van Samir Benghanem. De 29-jarige lijnspeler is de afgelopen jaren een integraal onderdeel geweest van het succes van Nederland en is ook in Polen in goede vorm: 15 goals, zes assists, vier steals en vier geblokkeerde schoten. Indruk maken aan beide kanten van de bal.

VERSCHIL

Het verschil? Welnu, terwijl Smits en Steins week in, week uit meedraaien in de topcompetities van de wereld, speelt Benghanem voor Aalsmeer, waarbij hij handbal combineert met zijn dagelijkse baan – die van belastingadviseur. bij een grote financiële onderneming in Den Haag, de Nederlandse administratieve hoofdstad en financieel centrum.

"Het is een interessante combinatie van een dagtaak en handbal, maar het werkt vrij goed, zou ik zeggen. Ik kreeg veel speelruimte van de jongens op het werk, ik kon het heel goed met hen oplossen, dus ik had de voorbereiding, kreeg vrije dagen voor dit WK en hier ben ik. Gewoon hier zijn en alles opsnuiven, genietend van elke minuut", zegt Benghanem.

"Ik ben overdag aan het werk en ga 's avonds of in het weekend naar trainingen en wedstrijden. Iedereen begrijpt het, dus de regeling is goed voor alle betrokken partijen. Ik gooi ook wat handbal in de mix en kijk het altijd op televisie,  Ik heb de tijd, dus het is perfect."

Ondanks dat hij op clubniveau niet in een sterk team zit, is Benghanem de perfecte aanvulling op de snelheid en creativiteit van de professionele spelers in de Nederlandse ploeg. Hij biedt ‘knowhow’ en fysieke meerwaarde in de verdediging, beide hoognodige kwaliteiten in het moderne handbal.

De 29-jarige lijnspeler, woonachtig in Den Haag, trok vanwege zijn uitstekende spel enige belangstelling van teams uit heel Europa, maar sloeg beleefd alle aanbiedingen af ​​vanwege zijn toewijding aan zijn dagelijkse werk. "Er waren enkele interessante aanbiedingen, maar ik kon mijn baan niet opzeggen omdat ik hou van wat ik doe. Ik zit op een goede plek en het zou niet hebben gewerkt voor mij en voor mijn leven. Daarom besloot ik in Nederland te blijven en de balans op te maken", voegt Benghanem toe.

Bij dit WK staat hij in de top 10 voor het aantal geblokkeerde schoten en in de top 15 voor de ‘steals’. Zijn verdedigende inzet deed wonderen voor Nederland, dat overwinningen pakte tegen respectievelijk Argentinië, Noord-Macedonië en Qatar, maar nipt tekort schoot tegen Noorwegen en afgelopen zaterdag door Duitsland werd overtroffen.

Met name de wedstrijd tegen Noorwegen was een pijnlijke nederlaag (26-27), waarbij de Scandinavische ploeg als overwinnaar uit de bus kwam dankzij hun diepgang en ervaring, kwaliteiten die Nederland nu pas aan het ontwikkelen is, nu steeds meer spelers handbal omarmen en de strijd aangaan .

"We hebben een heel, heel goed team. Het is duidelijk dat we de afgelopen jaren een aantal grote stappen hebben gemaakt en dat we nog beter kunnen worden omdat we ons nu meten met enkele van de beste teams ter wereld. Of we nu winnen of verliezen, we omarmen het proces omdat het ons uiteindelijk alleen maar beter zal maken", voegt Benghanem toe. "De kwaliteit is er; ik bedoel, we zien allemaal hoe Luc en Kay spelen, dit is nog maar het begin voor ons. Als team kunnen we in de toekomst alleen maar beter worden."

De Nederlandse ploeg ontving een Wild Card voor het WK nadat de ploeg in april door Portugal werd uitgeschakeld in een tweeluik in de Europese kwalificatiegroep. Even was er teleurstelling maar eenmaal het ticket binnen werd de ploeg opnieuw gemotiveerd en met een nog sterkere mentaliteit ging men in Krakau in het eerste WK-duel aan de slag. Hun resultaten zijn interessant, Nederland is zeker een team om naar te kijken. Ook in de buitenlandse media is er meer en meer aandacht. Een weerspiegeling van de ontwikkeling van het damesteam, dat na verschillende medailles op grote wedstrijden uiteindelijk goud won op het WK 2019.

Hoewel Benghanem misschien geen professional is, is hij nog steeds een van de pijlers van de ploeg: hij speelde niet als een parttime speler. En daar zit het addertje onder het gras. "Als je het met een open hart doet en alles op het veld stort, komt het succes vanzelf", besluit de Nederlandse pivot.

Het duel tegen Servië wordt het 101e en laatste duel in de nationale ploeg voor Jeffrey Boomhouwer. De 34-jarige linkerflankspeler van Aalsmeer kwam in 2009 bij de nationale ploeg in een duel tegen Oekraïne. In totaal scoorde hij tot nu toe 233 keer. Op dit WK staat de teller op 9 treffers uit 14 pogingen. Ook Jasper Adams en Iso Sluijters nemen na vanavond afscheid van de nationale ploeg.

Statistieken Oranjespelers:

Kay Smits (38/55); Luc Steins (19/21); Dani Baijens (17/35); Samir Benghanem (15/20); Rutger ten Velde (14/18); Niels Versteijnen (11/14); Bobby Schagen (11/21); Jeffrey Boomhower (9/14); Tom Jansen (5/11); Ivar Stavast (5/6); Bart Ravensbergen (2/2); Rob Schmeits (1/4).

Servië kwam dit WK ook vijf keer in actie. Er was verlies tegen Noorwegen (28-31) en Duitsland (33-34). Winst was er tegen Argentinië (28-22), Qatar (34-24) en Algerije (36-27). Beide teams hebben nog nooit tegen elkaar gespeeld.

cover Samir Benghanem (13) in duel met de Duitse verdediger Johannes Golla

foto Reza

Deel dit bericht