Nieuws

SINT-TRUIDEN WINT BELGISCHE BEKERFINALE

Door Frits Feuler - Handbal Sint-Truiden en HC Visé hebben zaterdagnamiddag de finales van de Beker van België bij de dames en heren gewonnen. Handbal Sint-Truiden versloeg in een felbevochten wedstrijd Hubo Handbal met 28-26. In een zinderende finale bij de mannen moest HC Visé BM 50 minuten achtervolgen om uiteindelijk de wedstrijd naar zich toe te trekken en te winnen met 30-34.

Handbal Sint-Truiden en Hubo Handbal beginnen met heel veel overgave aan de bekerfinale bij de dames. Het duurt ruim 3 minuten vooraleer Estelle Ghijsens de score opent, 1-0. Hubo Handbal, met coach Natasja Bekker-Kivit en assistent Kaj Verhoeven – hij gaat op zoek naar een functie als hoofdtrainer -  gaat goed mee in de match en komt via Maxim Gödden op voorsprong: 2-3. Het combinatieteam uit Hasselt en Tongeren maakt het Sint-Truiden flink moeilijk. Sint-Truiden komt iets over halfweg de eerste helft op gelijke hoogte waarna Ghijsens haar team opnieuw op voorsprong brengt: 7-6. Bij 9-7 mist Lamotte de kans om de kloof op drie goals te brengen. Hubo Handbal mist die kansen niet en komt via Geraerts opnieuw op voorsprong. Coach Delpire van Sint-Truiden foetert er langs de lijn op los. Met de rust in zicht redt Cochici een strafworp van Sint-Truiden. Stand halfweg de partij is 11-11.

Bij aanvang van de tweede helft laat doelvrouw van het jaar Editch Cochici zich enkele keren opmerken, net als haar collega aan de overkant. Padmé Van Nieuwenbergh die een strafworp redt. Hubo Handbal plaatst dan een tussenspurtje en loopt uit tot 13-15. De vlam zit nu helemaal in de pan. Aangemoedigd door de fans gaan beide ploegen er vol voor. Halfweg de tweede helft heeft Hubo Handbal nog altijd een voorsprong van twee goals. Sint-Truiden dicht in geen tijd de kloof en komt vervolgens via Lamotte en Schepkens op voorsprong: 22-20.

Met nog zes minuten te spelen hebben Hoogenboom, Lamotte en Schepkens de kloof uitgediept tot 26-21. Bij 24-21 gaat lijnspeelster Bo Hoogenboom defensief wat al te fel tekeer waarbij ze haar linkerknie verdraait. Ondersteund door coach Jo Delpire wordt de onfortuinlijke Limburgse van het veld gedragen. Een eerste diagnose na de wedstrijd luidt: kruisband gescheurd.

Sint-Truiden geeft de match niet meer uit handen en wint voor de vijfde keer in de clubgeschiedenis de Beker van België bij de dames. De wedstrijd eindigt uiteindelijk op 28-26.

DE REACTIES NA AFLOOP.....

Coach Jo Delpire was, zoals te verwachten, niet te spreken over de prestatie van zijn  ploeg en nog minder over de tegenstand van Hubo. In aanloop naar de bekerfinale vertelde de oud-speler van onder meer Vlug en Lenig stoer dat zijn ploeg met tien verschil zou gaan winnen. “Mijn meisjes maakten veel te veel balverliezen, Hubo was geen partij voor ons, we hadden met minsten vijftien verschil hier moeten winnen!” En weg was hij, de stoom kwam behoorlijk uit zijn oren.
Bo Hoogenboom is, naast de langdurig geblesseerde Laura Govaarts een van de twee Nederlandse speelsters bij de nieuwe bekerkampioen. Ze stond meteen na de wedstrijd al met twee krukken, geleend van Laura Govaarts die donderdag onder het mes ging vanwege een kruisbandblessure. “Intensieve wedstrijd, twee tijdstraffen. Binnen een seconde was het gebeurd, te fanatiek, willen winnen. Mijn eerste grote blessure. Prijs is verdiend. Hasselt gaf aardig partij, een bekerfinale is altijd anders met zenuwen en zo. Eerste beker gewonnen, vanavond nog even een feestje vieren. Weer een prijs die je pakt, in Nederland moet je er heel wat meer voor doen. Prima sfeer, veel publiek. Een aparte belevenis. Moesten van twee achter terug komen, dat is gelukt.”
Spelverdeelster Suzan Jordan die met Eef Toonen, Gayel Duran en Maxim Gödden de Nederlandse inbreng vormt bij verliezend finalist HUBO baalde behoorlijk. “Over de hele wedstrijd gezien hebben we het als team goed gedaan, jammer dat we in de slotfase de draad kwijt raakten. Die grootspraak van de coach van de tegenpartij om met tien verschil te winnen van ons was een goede drive voor onze ploeg, ze konden niet met twee vingers in de neus van ons winnen. Zonde dat in de slotfase onze fouten meteen door Sint-Truiden worden afgestraft. Ben voor mezelf tevreden, we hebben inderdaad teveel last van balverliezen. Verbeterpuntje. Nu nog verder in de play offs om de titel.”
Vanuit Arnhem zakte Maxim Gödden – is ze nou 21 of 22 jaar? - enkele jaren vgeleden ia Swift Arnhem, Achilles en Kwiek Raalte af naar Vlug en Lenig waar ze drie jaar speelde. “Veel trainen, te weinig spelen.” Toen een ploeggenote haar in contact bracht met Hasselt, was de overgang snel beklonken en werd meteen de eerste prijs – de beker – gevierd. “Ik woon op Watersley in Sittard, studeer aan Zuyd Hogeschool economie, de combinatie met handballen is prima te doen. Heb nu ook meer het idee dat ik van meerwaarde ben voor de ploeg.” Die meerwaarde legt ze met heel veel flair en inzet aan de dag aan de cirkel van de tegenpartij. Ook in de finale. “Onze assistent Kaj Verhoeven had al de hele week gehamerd op hoe ik daar mijn positie moest kiezen, blok en sper moest zetten, duwtje hier, armpje daar. Dat heeft echt geholpen,” glimlacht de nummer 71 fintjes. “Onze jonge ploeg heeft zich kranig geweerd, jammer dat we de goede lijn niet gedurende zestig minuten konden doortrekken. De komende weken gaan we spelen voor plek drie, achter Sint-Truiden en Eupem, voor ons een verbetering van twee plaatsen ten opzichte van vorig seizoen. Ja, ik volg het Nederlandse handbal zeker, mijn oude clubs en ook mijn vriendinnen bij SEW. Of ik ooit terugkeer? Geen idee. Ik voel me voorlopig hier in België op mijn plaats.
Gayel Duran was al toe aan de tweede Belgische bekerfinale: in 2019 won ze die met toen nog Initia Hasselt. De voormalig speelster van Gemini en Hellas was trots op deze prestatie met haar ploeg. Na haar verblijf in Zoetermeer en Kwintsheul stopte ze een jaartje en ging op reis door Amerika. Over zes maanden studeert ze in Hasselt af als doctor die onderzoek heeft gedaan naar Multiple Sclerose. “Prima teamprestatie, jammer dat het niet gelukt is. Ja, die gemiste strafworpen van mij aan het einde waren cruciaal. We speelden aanvallend lekker snel, hielden de favoriete ploeg heel lang bij. Jammer dat het uiteindelijk toch niet lukt. We bouwen zeker een feestje, de groep zal we in mijn appartement de avond afsluiten,” lacht ze.

cover Belgisch bekerkampioen HB Sint-Truiden

foto Alain Decamps

Deel dit bericht