Nieuws

WK U20 IN SLOVENIE: WINST IN HOOFDRONDE OP TUNESIE

Nauwelijks zijn de kruitdampen van de Champions League en de strijd om de diverse nationale titels achter de rug of de volgende handbalevenementen staan voor de deur. In Griekenland het WK Beach Handbal, in Slovenië beginnen de U20-meisjes aan het 23e WK in de geschiedenis van de Internationale Handbal Federatie (IHF). Op drie locaties in twee steden wordt gespeeld: Celje en Lasko.

In een gebied dat bekend staat om zijn handbaltraditie, zullen 32 teams strijden om de felbegeerde medaille van wereldkampioen, die Hongarije in 2018 pakte voordat de volgende editie - georganiseerd door Roemenië - werd geannuleerd vanwege de COVID-19 pandemie.

                            

                             foto IHF

Dit is het allereerste WK voor U20 meisjes met 32 teams aan de afworp, met 108 wedstrijden verspreid over de komende tien dagen. Zal Hongarije het eerste team in 17 jaar worden dat hun trofee behoudt of zal een andere partij de kroon overnemen?

                           

De ploegen:

GROEP A

Slowakije-Japan, 14:30 uur; India-Nederland, 20:30 uur Tri Lilije Arena, Lasko

Slowakije gaat naar dit WK na twee nederlagen tegen Kroatië in twee vriendschappelijke wedstrijden. Maar het belangrijkste is dat ze Barbora Lancz zullen missen vanwege een blessure, hun topscorer en de vierde beste scorer op EK U19 in 2021. "We willen door naar de volgende fase", zei de Slowaakse coach, Jan Benadik, kort en bondig op de officiële website van de Slowaakse Handbalfederatie.

In de andere wedstrijd is Nederland overweldigend favoriet tegen India, dat als een van de drie teams debuteert in de competitie. Met opbouwspeelster Kim Molenaar in uitstekende vorm - 29 doelpunten gescoord in de Scandinavian Open, waar Oranje gelijk speelde tegen Zweden, won van Noorwegen en verloor van Denemarken - hoopt Nederland op een sterke start van het toernooi.

WK-selectie Dames U20:
1. Fem Boeters (Quintus)
2. Roos Daleman (VOC)
3. Senna van Galen (VOC)
4. Judith van der Helm (Quintus)
5. Jette van Ingen (VOC)
6. Lynn Kuipers (VOC)
7. Jalisha Loy (VOC)
8. Britt Maarschalkerweerd (VOC)
9. Kim Molenaar (VOC)
10. Jessie van de Ruit (VOC)
11. Bianca Schanssema (Quintus)
12. Rome Steverink (VZV)
13. Eline Veltrop (SEW)
14. Amber Verbraeken (Quintus)
15. Loïs van Vliet (VOC)
16. Lisa Vlug (Füchse Berlin)
17. Pipy Wolfs (VOC)
Begeleiding:
Ricardo Clarijs, bondscoach
Per Johansson, assistent bondscoach
Linda Coppens, fysiotherapeut
Carla van Dijk, teammanager

GROEP B

• Islamitische Republiek Iran-Guinee, 12:30 uur; Zweden- Tunesië, 16:30 uur.

Drie teams dit jaar hun debuut op het WK maken, twee van de drie nemen het in de eerste wedstrijd tegen elkaar op. Guinee eindigde als vierde in het CAHB Junior Handbalkampioenschap voor dames na het winnen van hun groep, maar haperde in de knock-outfase tegen Angola en Tunesië. Aan de andere kant zet de Islamitische Republiek Iran haar stijging in handbal voor vrouwen voort, na hun debuut op het WK dames in 2021 in Spanje. Ze leggen de focus op hun eerste overwinning in de geschiedenis tegen Guinee.

Met vier speelsters die al hun debuut in het seniorenteam maakten - Thea Blomst, Clara Petersson Bergsten, Charité Mumbongo en Tyra Axnér - zal Zweden zeker de favoriet zijn tegen Tunesië. Het zou een perfecte start kunnen zijn voor de Europese krachtpatser: het winnen van een tweede medaille na de gouden van inmiddels tien jaar geleden.

GROEP C

Denemarken-Montenegro, 18:30 uur; Argentinië-Italië,  18:30 uur

Op het eerste gezicht lijkt dit een evenwichtige groep, met drie Europese teams aan de start, maar Denemarken is zeker favoriet, na oefenwinst tegen Nederland (30-23) en Noorwegen (36-23) maar verlies tegen Zweden (22-25) op de Scandinavian Open. De regerend Zuid- en Midden-Amerikaans kampioen Argentinië neemt het op tegen Italië, een team dat via een Wild Card doorging naar het eindtoernooi, na twee wedstrijden te hebben verloren van Polen en Montenegro in het EK-kwalificatietoernooi in Podgorica afgelopen november.

                                                              

GROEP D

• Noorwegen-Republiek Korea, 15:30 uur; Frankrijk-Brazilië, 20:30 uur

Dit zal ongetwijfeld de zwaarste groep op het WK zijn, met twee krachtpatsers die nauwelijks voor elkaar zullen onderdoen en als ‘haantje de voorste’ willen eindigen. Noorwegen, dat zilver won in Hongarije 2018 en de Republiek Korea - vier jaar geleden de bronzen medaille - botsen op de eerste dag al als een ware clash op elkaar. Het is altijd moeilijk om het niveau van de Aziatische ploeg te bepalen. Zeker is dat ze op dit niveau altijd een harde noot waren om te kraken. De ploeg verloor onlangs twee wedstrijden op in een vriendschappelijk toernooi in Siofok: 31-33 tegen Roemenië en 25-28 tegen Hongarije.

Aan de andere kant is Frankrijk een van de teams om naar uit te kijken. Tijdens de laatste edities van het WK eindigde men sinds 2012 drie keer in de top 10 en zal het zeker favoriet zijn tegen Brazilië, dat als tweede eindigde op het Women's Junior South and Central Amerikaans kampioenschap.

GROEP E

• Roemenië-Angola, 12:30 uur; Tsjechië-Litouwen, 13:30 uur

Zesde in Kroatië 2014, 3e in Rusland 2016 en 8e in Hongarije 2018 zijn de laatste drie resultaten voor Roemenië op het WK U20. De ploeg van Horatiu Pasca hoopt hun top-10-reeks in Slovenië 2022 te verlengen. Ze beginnen als favoriet tegen Angola. De twee partijen ontmoetten elkaar al op 11 juni in een vriendschappelijk toernooi in Siofok, waar Roemenië met  22-21 won. Aan de andere kant maakt Litouwen zijn comeback na 17 jaar op dit eindtoernooi maar zal het de underdog zijn tegen een moedig Tsjechië dat kan bogen op de tweede beste topscorer van EK U19 2021, Charlotte Cholevová.

GROEP F

• Duitsland-Chili, 11:30 uur; Slovenië-Mexico, 18:30 uur

Het gastland zal zijn debuut maken, net na de openingsceremonie van deze 23e editie van het IHF Women's Junior World Championship. De ploeg is meteen favoriet tegen Mexico, een team dat pas voor de tweede keer op een WK verschijnt sinds 2010. Met hoge verwachtingen voor Slovenië, zal het thuisland de kans grijpen om zich voor te bereiden op de laatste wedstrijd van de groep tegen Duitsland, dat als eerste tegen Chili aan de bak moet.

GROEP G

• Kroatië-Kazachstan, 14:30 uur; Zwitserland-Oostenrijk, 16:30 uur

Kroatië, dat op weg is naar hun 10e opeenvolgende WK, is het enige niet-Europese team in deze groep en start tegen Kazachstan. Twee uur later is het tijd voor een spannende Alpenderby: Zwitserland treft buurland Oostenrijk. Voor de Zwitserse ploeg is het de eerste wedstrijd op dit niveau sinds 1997, terwijl Oostenrijk na een onderbreking van ze s jaar zijn comeback maakt.

GROEP H

• Polen-Verenigde Staten, 10:30 uur; Hongarije-Egypte, 20:30 uur

De openingswedstrijd van het toernooi wordt gespeeld in groep H tussen Polen en de VS. Voor de Poolse ploeg wordt het de negende deelname aan het WK, met als beste resultaat nog steeds de derde plaats in 1985. Op zijn beurt kwalificeerde het Amerikaanse team zich voor het toernooi als tweede van de 2022 Noord-Amerika en de Caraïben voor dames junioren. De ploeg keert, na een onderbreking van 41 jaar, terug aangezien ze voor het laatst deelnamen in 1981.

In de andere wedstrijd zal Hongarije, dat vier jaar geleden in eigen land zegevierde, hun titelverdediging beginnen met een wedstrijd tegen Egypte, dat in 2018 als 23e eindigde.

De wedstrijden van NEDERLAND zijn te volgen via Viaplay; alle overige duels via het You Tube kanaa;l van de IHF.

Zondag: Eerste overwinning in hoofdronde op Tunesië

Het eerste duel in de hoofdronde is overtuigend gewonnen door Nederland: Tunesië werd met 41-25 verslagen. Bij rust stond de ploeg van bondscoach Ricardo Clarijs ook voor: 20-11. Dinsdag is de tweede en laatste wedstrijd in die hoofdronde, dan is om 14:30 uur Zweden de opponent. Het duel is te volgen via Viaplay.  

Nederland liep in het begin van het duel over het Noord-Afrikaanse land heen. Linkerhoek Roos Daleman zorgde voor het eerste doelpunt, waarnaar Romé Steverink, Pipy Wolfs en Lynn Kuipers (tweemaal) een 5-0 score lieten noteren. Tunesië had zichtbaar moeite met de hardwerkende Nederlandse dekking. Het eerste tegendoelpunt ontstond na eerst goed verdedigend werk, maar Tunesië met geluk de bal terugkreeg en simpel kon afronden.

De Nederlandse aanval had iets meer moeite met het net te vinden, waardoor Tunesië terug kon komen tot 6-3. Nederland rechtte de rug en bleef haar doelpunten voornamelijk via de snelle tegenaanval maken. Keepster Bianca Schanssema liet zien waarom zij onder de lat stond. Eerst verzorgde ze de assist voor Pipy Wolfs om vervolgens één aanval later exact hetzelfde te produceren voor Roos Daleman. En in de aanval erop stopte ze een zevenmeter van Tunesië.

Simpele doelpunten

Nederland bleef alert in de verdediging en schakelde telkens snel om. Dit resulteerde in simpele doelpunten van Roos Daleman (tweemaal) en Amber Verbraeken: 16-6. Het was diezelfde Verbraeken die in de verdediging een Tunesische speelsters naar de grond werkte en hiervoor een directe rode kaart ontving. De zevenmeter werd benut. Ondanks de speelster minder bleef Nederland scoren in de aanval. Nederland eindigde de eerste helft met een strak afstandsschot die in de kruising belandde door Jette van Ingen. Zo zochten beide landen de kleedkamers op bij een stand van 20-11.

Het eerste doelpunt in de tweede helft kwam op naam van Kim Molenaar die goed doorzette tussen hoek- en opbouwverdediger. Nederland dat zes aanvallen op rij wist te scoren dankzij twee verschillende makers: Lynn Kuipers eenmaal en Kim Molenaar vijfmaal. Tunesië moest het vooral hebben van de toegekende penalty’s om doelpunten te maken.

In de tweede helft mocht Senna van Gaalen het Nederlandse doel verdedigen en deed dat met verve. Ze was meerdere malen een echte sta-in-de-weg voor Tunesië. Ook Van Gaalen bediende Jette van Ingen keurig in de break-out na een goede redding: 30-18. Nederland had soms moeite om de focus erbij te houden, maar Tunesië was niet bij machten om dit echt af te straffen.

Eline Veltrop kreeg het op het einde van de wedstrijd op haar heupen. Met vier doelpunten in evenveel doelpogingen drukte ze haar stempel op de wedstrijd. Het laatste doelpunt van de wedstrijd kwam op naam van Roos Daleman die haar negende doelpunt liet noteren: 41-25.

NEDERLAND SCOORT ER VROLIJK OP LOS TEGEN INDIA

Het openingsduel tegen het nietige India was voor Oranje niet meer dan een veredeld oefenpotje. Na een 32-10 voorsprong bij rust gingen de ploegen bij 46-18 uit elkaar. Voor keepster Senna van Galen was het een prima duel om in het toernooi te komen: 12 van de 24 schoten pareerde de keepster van VOC. Meest productieve Nederlandse speelster werd Rome Steverink: de rechterflank speelster van nu nog VZV, die de komende weken bij VOC verder gaat, scoorde negen keer. Amber Verbraken en Fem Boeters legden er ieder zes in het netje.

Donderdag om 18:30 uur komt Oranje opnieuw binnen de lijen, dan tege Slowakije. Die ploeg verloor het openingsduel van Japan met 29-17.

Taai Slowakije

In het tweede groepsduel kreeg Oranje een redelijk sterk Slowakije als opponent. Uiteindelijk namen de ploeg met een 27-27 gelijkspel afscheid van elkaar. In de eerste helft gaven de teams elkaar weinig toe: de marge schommelde rond de een, in Nederlands voordeel tot 9-9. Dan een kleine versnelling tot 12-9, weer sloten de Slowaaksen aan: 12-12. Bij rust had Oranje nipt de leiding: 14-13.

In de tweede helft kwam de tegenstander bij 16-17 voor het eerst aan de leiding. De ploeg van Clarijs moest in de achtervolging, moest zelfs een marge van 3 toestaan: 18-21. Oranje vocht verbeten door, kwam bij 23-22 weer met de neus aan het venster. Nog eenmaal lukte het Slowakije een voordelige marge (25-26) op het bord te zetten. De eindsprint van Oranje loonde: 27-27.

Later op de avond komen Japan en India nog in actie.

 

 

 

Deel dit bericht