Nieuws

Stoere jongens, ferme knapen: Oranje verlaat met opgeheven hoofd het EK

Stoere jongens, ferme knapen: Oranje verlaat met opgeheven hoofd het EK

Door Frits Feuler – Bij de loting voor het EK afgelopen zomer sloeg Oranje de schrik om het hart: in één poule met regerend Europees kampioen Spanje en de kampioen van twee jaar eerde, Duitsland. ‘Der dritte im Bunde’ was het altijd lastig te bespelen Letland.

Maar de ploeg van coach Erlingur Richardsson reisde vol zelfvertrouwen af naar het eerste optreden op het Europese landenpodium. De start tegen Duitsland was drie kwartier fabuleus, missers aan eigen kant en de daarop volgende afstraffingen aan de overkant had Oranje niet verdiend. Maar toch! Een wijze les, die 23-34 nederlaag. De revanche is al gepland: 13 maart wordt in Magdeburg opnieuw tegen elkaar gespeeld.

Twee dagen later dat onberekenbare Letland dat in de kwalificatie ook al ‘moeilijk’ deed. Ditmaal was Oranje de bovenliggende partij. Subliem, degelijk, een verdiende zege die belangrijk zou zijn voor de positie in de eindstand vanwege de komende loting voor de play offs voor het WK 2021 in Egypte. Oranje won, meer dan verdiend, met 32-24.

Dan was er vanavond nog dat kleine sprankje hoop tegen het ervaren Spanje dat eerder al vier EK-finales verloor. Ze kegelden Duitsland omver, dus zou nu de zweep over Oranje worden gelegd. Met de sterkste ploeg of wisselbank, maakt niet veel uit bij de ploeg van het Iberisch schiereiland.

In no time 1-5, Oranje dreigde geplet te worden. Vanaf het begin hadden de Nederlandse aanvallers behoorlijk veel moeite om de Spaanse doelman Carrelas (20 van de 44 stops) en 'man of the match' te omzeilen. Kansen genoeg, zeker. De 7-14 achterstand werd halverwege gereduceerd tot 13-17. Fraai staaltje! Het slotakkoord in die eerste helft kwam van Jeffrey Boomhouwer: vliegertje met een niet te volgen draaibal! Of zoiets. Geen idee hoe hij dit bedacht en uitgevoerd heeft....iets met acrobatiek, maar toch nu al een van de mooiste treffers van dit EK....

Getergd

Na de pauze kwam Spanje aanvallend wat getergder terug, met name het spel naar de cirkelpositie kon Oranje niet goed afschermen. Oranje, met een opvallend vaak missende Luc Steins in vrije positie maar wel een trefzekere Kaj Smits (acht keer raak) bleef gaan en dolde bij tijd en wijle de Spanjolen. Steins bleef gaan, combineerde met Smits en dook ook meermaals als een duveltje uit een doosje aan de cirkel op. Als zelfs Alex Dushebaev boos opeens kijkt naar de passeerbewegingen van de Limburgse spelverdeler, dan is het duidelijk dat ook deze topper met zijn kolenschoppen de handen vol heeft aan dit Oranje.

Dubbele cijfers

Fouten tegen een dergelijke opponent zijn dodelijk, dat heeft de ploeg duidelijk kunnen ervaren. De marge liep nu al gauw richting de dubbele cijfers maar Oranje slaagde er toch nog in om dat getal tot acht minuten voor tijd (22-31) uit te stellen. Toen het pijpje toch leeg raakte, drukte Spanje nog even op het gaspedaal: 25-36.

Jeffrey Boomhouwer keek met gemengde gevoelens terug op het duel. “Dit hadden we ons anders voorgesteld, zeker na het scherpe begin. Toonden iets teveel respect maar het klassenverschil is er. Jammer dat het toch zo eindigt.”

Toch keek de hoekaanvaller van het Duitse Bergischer al wee monter vooruit. “In de toekomst spelen we zeker mee, we hebben de aandacht op ons gevestigd. Heel belangrijk voor de ploeg. Winst op Letland was het meest haalbare. Spanje en Duitsland waren nu nog te groot. Als ploeg hadden we ook meer doelpunten kunnen maken, denk ik. Met de kop omhoog stappen we uit het EK. De basis van de ze groep kan nog wel een paar jaar mee!”

Oranje neemt dus met een goed gevoel afscheid van dit EK waar ook toplanden als Rusland, Frankrijk en Montenegro de komende dagen in het vliegtuig stappen.

Het Nederlandse handbal heeft er weer een attractie bij.

Nederland: Gerrie Eijlers, Bart Ravensbergen, Jasper Adams, Dani Baijens, Samir Benghanem (3), Jeffrey Boomhouwer (3), Ephrahim Jerry (1), Toon Leenders (1), Tim Remer (2), Bobby Schagen (2), Robin Schoenaker, Iso Sluijters, Kay Smits (8), Ivo Steins, Luc Steins (5), Niels Versteijnen.

Spanje: Gonzalo Perez de Vargas Moreno, Rodrigo Corrales Rodal (1), Jorge Maqueda Pena (6), Angel Fernandez Perez (4), Raul Entrerrios Rodriquez (2), Alex Dujshebaev Dobicheva (2), Daniel Sarmiento Melian (1), Julen Aguinagalde Aquizu (3), Ferran Sole Sala (2), Adrian Figueras Trejo (4), Joan Canellas Reixach (2), Viran Morros de Argila, Aleix Gomez Abello (1), Aitor Arino Bengoechea (5), Gedeon Guardiola Villaplana (2), Daniel Dujshebaev Dobicheva (2).

Scheidsrechters: Vaidas Mazeika (LTU) / Mindaugas Gatelis (LTU)

Strafminuten: 16‘- 4‘ (Leenders 4’, Sluijters 4’, Benghanem 2’, Schoenaker 2’, Jerry 2’, Baijens 2’- Sole Sala 2’, D. Dujshebaev Dobicheva 2’)

Strafworpen: 3/4 – 1/1

cover Jeffrey Boomhouwer

archief HSP / foto Reza

 

Deel dit bericht