Nieuws

Terug in de tijd……april 1979…..Groningen protesteert

Door Frits Feuler – Komkommertijd in het handbal. Zeker. Voelt wat onwennig. Een mooi moment om nog eens in de archieven te duiken. Voorjaar 179. In het maandblad HANDBAL een open brief van de – toen nog – afdeling Groningen door Dick Voorsmid namens de afdeling Groningen. Gericht aan het bestuur van het Nederlands Handbal Verbond en de BWW (Bonds Wedstrijd Wezen).  Ook het antwoord van de competitieleiding is de moeite van het lezen waard. Toen. Zomaar. Handbal kon niet verder, bizarre sneeuwval was toen de boosdoener. 41 jaar geleden…..

We lezen mee…..

Zaterdag 17 februari 1979, een dag waaraan menig noordelijk handballer ongetwijfeld nog vele jaren zal terugdenken. Nee, dan denk ik niet aan de officiële opening van het nieuwe bondsbureau in Zaltbommel – op zichzelf natuurlijk een heuglijke gebeurtenis – maar aan de winter die juist in die dagen vooral in het noorden in volle hevigheid toesloeg. Scholen moesten worden gesloten en velen konden gedurende een aantal dagen hun werk niet bereiken. Heel noordelijk Nederland was gekluisterd aan radio Noord die verslag deed van alle moeilijkheden die de sneeuw had veroorzaakt. Tijdens deze uitzendingen voortdurend meldingen van de Rijkspolitie om toch vooral de telefoon zo weinig mogelijk te gebruiken en niet met de auto of ander vervoermiddel de weg op te gaan.

Bar weer

Zo ook op deze zaterdag de 17e februari toen al vanaf ’s morgens vroeg sneeuw, hagel en ijzel via de radio  - en zeker niet alleen via die van radio Noord – werden gemeld. Logisch dus dat er teams en scheidsrechters van landelijke klassen zich gingen afvragen of het wel verantwoord was de volgende dag op pad te gaan. Ook al, doordat in de loop van de morgen bekend werd dat de afdelingsbesturen van Groningen en Drente zo verstandig waren geweest alle afdelingswedstrijden af te gelasten. Wat lag dus meer voor de hand dan ‘even’ Zaltbommel te bellen waar alle bondsbazen, dus ook die van de competitie, toch aanwezig waren om getuige te zijn van de feestelijke opening.

Maar och arme, hoe bedrogen kwamen o.m. Peter Vervoort (voorzitter afdeling Groningen), Henk Menninga (voorzitter V en K Groningen) en Bob Langedijk (R.S.C.) uit deze telefoongesprekken tevoorschijn. De één had geen tijd, de ander schoof het weer aan een andere instantie door en zo bleef ieder begrip voor de wanhopige situatie in deze streken uit. Het openbaar vervoer reed, zo luidde de boodschap, dus alle wedstrijden in de 2e en 3e divisie moesten doorgaan en ook V en K en Sparta ’75 moesten op reis naar respectievelijk Amsterdam en Arnhem. Openbaar vervoer was er inderdaad nog, maar vraag niet hoe dit reed. Ondanks de geweldige verrichtingen van de NS en d busondernemingen waren de dienstregelingen totaal ontwricht.

Bovendien waren nog veel speelsters en spelers in hun woonplaatsen door de sneeuw opgesloten. Maar, dat konden die handbalvrienden in Zaltbommel vanuit hun warme gebouw natuurlijk bevroeden. Het is immers teveel gevraagd om met in de ene hand een glas sherry en in de andere een snack de telefoon aan te nemen. Gelukkig konden we via TROS radio nog wel horen dat competitieman Theo Muller veilig vanuit Emmen in Zaltbommel was aangekomen. Was het de feestvierders toen echt nog niet duidelijk wat er in de noordelijke provincies aan de hand was? In ieder geval waren alle telefoontjes gedurende de middag naar Zaltbommel tevergeefs: het was en bleef: spelen! Nogmaals, een zeer bijzondere en gedenkwaardige dag…..

Beslissing

Uiteindelijk was het scheidsrechtersman Bob Langedijk die na overleg met het afdelingsbestuur en verenigingen de knoop doorhakte en de beslissing nam die feitelijk in Zaltbommel genomen had moeten worden: alle 2e en 3e divisiewedstrijden in Groningen werden afgelast omdat de scheidsrechters niet in staat of bereid waren de onbegaanbare weg op te gaan. Aan het einde van de middag gebeurde hetzelfde in de afdeling Drente, echter nog steeds zonder toestemming van de betreffende ‘autoriteiten’.

Eindelijk, tegen negen uur ’s avonds kwam het groene licht en hoefden ook de ere- een 1e divisieteams niet af te reizen. Op dat moment echter had Theo Muller over een bijzonder glibberige weg zijn woonplaats Emmen weer bereikt. Gelukkig was hij heelhuids thuis gekomen en vermoedelijk toen pas overtuigd van de noodzaak de wedstrijden af te gelasten.

Einde van dit droevige verhaal? Welneen, natuurlijk niet. Bob Langedijk wordt het nog – terwijl hij als fluitist in Emmen was – aangewreven dat hij de boel in de war heeft geschopt. Was Theo Muller toen – ca. drie weken na dato – nog niet overtuigd van de onmogelijkheid om te reizen? Was hem toen nog niet bekend dat vrijwel alle bonden hun wedstrijden in dit weekend wél hadden afgelast?

Tenslotte nog dit: jammer dat de uitzendingen van radio Noord op 17 februari niet reikten tot Zaltbommel maar gelukkig bereikte TROS radio wel Emmen om te vermelden dat ……oh ja, dat hadden wij al eerder vermeld!

Is het teveel gevraagd in dit soort extreme situaties overleg te plegen met diegenen die anders ook meewerken aan een  verantwoord verloop van de landelijke klassen en die de toestand ter plaatse beter kunnen beoordelen? Bezinning en rehabilitatie van betrokkenen lijkt mij – en mij niet alleen – dringend gewenst!

                                 Het antwoord van de Competitieleiding van het NHV:
  • De B.W.W.-competitieleiding heeft niet anders gehandeld dan verschillende andere sportbonden, t.w. de afdelingsbesturen beslissen over het al dan niet doorgaan van wedstrijden op afdelingsniveau; de wedstrijden op landelijk niveau gaan door voor zover de wedstrijdplaatsen bereikbaar zijn met openbaar vervoer.
  • Enkele voorbeelden van wedstrijden in het betreffende gebied op 17 februari die doorgang vonden:
  • ijshockey, Heerenveen – Groningen; tafeltennis, Midstars - de Veluwe; basketbal, Amstelveen - Donar; volleybal, Assen – Lycurgus.
  • Achteraf bezien had de ontmoeting AMC Niloc tegen V en K niet afgelast hoeven te worden, vooral nu dit de tweede maal in successie gebeurde. Ook ESCA tegen Sparta ’75 had doorgang kunnen vinden. Indien de topteams spelers/speelsters van elders in hun gelederen hebben, dienen zijn de consequenties verbonden aan het spelen van tophandbal wel te dragen.
  • Terzake de contacten met het bondsbureau: de competitieleiding heeft de afdelingsfunctionarissen slechts medegedeeld, dat zij over de  afdelingscompetitie zelf konden beslissen doch dat de landelijke competitie doorgang zou vinden voor zover het openbaar vervoer dit toeliet.
  • Enkele competitieleiders hebben zich boos gemaakt over de sommatie van B. Langedijk aan de scheidsrechters om thuis te blijven. Wedstrijden als Meteoor-DSVD en SVBO-Hercules 2 hadden anders zeker gespeeld kunnen worden.
  • Vanzelfsprekend had een aantal scheidsrechters problemen. De competitieleiding is en blijft echter van oordeel dat B. Langedijk niet rechtstreeks op het competitieverloop had mogen ingrijpen, doch dat dit via de competitieleiding had dienen te geschieden.
  • Jammer is het dat H. Menninga (V en K) die zondagavond in een RONO-vraaggesprek te weinig de handbalbelangen wist te dienen door geen weerwoord te hebben op opmerkingen als: ‘begint Groningen een eigen handbalbond?’ en ‘handbal is kennelijk een elite-sport’

cover Wintertijd

foto Ferry Krauweel fotografie

Deel dit bericht