Nieuws

Terug in de tijd.....1980

Het honderdduizendste lid van het NHV

Door Frits Feuler –Wie wat bewaart, heeft ook wat. Soms is het de moeite waard om in oude boeken, tijdschriften en magazines te bladeren. Je schoolrapporten nog eens bekijken. Oeps! Een jaartje ietsjes minder gepresteerd. Hersenschudding gooide maandenlang roet in het schoolse eten. Diploma’s. Onderwijs en handbal. Oude docentenagenda’s doorgebladerd. Namen van leerlingen met een verhaal. Enkelen inmiddels overleden.

Beetje tijdverdrijf op lange zomeravonden. Niks moet. Herinneringen ophalen. Leuk om te doen. De grote kisten met Handbal Magazines, vanaf 1977, liggen er nog keurig bij. Even een greep…..1980…

In het Redactionele voorwoord – overige leden o.a. Michel Janssen, Evert ten Napel, Martien Schurink, Jan Stekelenburg en Henk Zwiers - schrijft toenmalig voorzitter Rob ten Dam in de uitgave van juni 1980 over een Handbalverbond dat tot de grootste sportbonden van Nederland behoort. In dat kader wordt de aanmelding van het 100.000 lid bijna onopvallend in beeld gebracht. Een fotootje, een stukje tekst. “De drempel is overschreden door een meisje uit Bathmen. Je zou bij deze mijlpaal een boel feestgedruis verwachten maar het is akelig stil gebleven. De mogelijke publiciteit die deze gebeurtenis had kunnen opleveren, is op eenvoudige wijze verknald!”

Oeps! Even verder lezen.

“Zo’n kans komt niet gauw meer. Zand erover, er zijn andere vragen te stellen en te beantwoorden.”

Dan maar eens verder gebladerd. Aha, onderaan diezelfde pagina een foto met ‘het gelukkige lid’. En de winnaar is?

Ans Höften uit Bathmen. 17 jaar. Kersvers aangemeld bij A.B.S. in haar woonplaats. A.B.S, nee, niet Antiblokkersysteem! De afkorting staat voor Algemene Bathmense Sportvereniging. Bestaat die club eigenlijk nog? Mijn geheugen laat me in de steek. Even de moderne handbal app erbij halen. Inderdaad, 14 teams in competitie. In augustus van dat jaar groot feest bij A.B.S. want de club bestaat 50 jaar! Nu, 2018, op de gezegende leeftijd van 78 (!) lentes. Bij A.B.S. kon je meedoen aan voetbal, gymnastiek en dus handbal. Die laatste tak werd toen door 100 personen beoefend.    

Ans werd door de toenmalige afdeling IJsselstreek precies op tijd geregistreerd. Die afdeling telde toen meer dan 30 verenigingen met ongeveer 4500 leden.

Ans Höften kreeg de versierselen én de bijbehorende bos bloemen op 25 mei door toenmalig voorzitter Jules Bosma uitgereikt tijdens een interland tussen Nederlandse damesploeg en de DDR (Deutsche Demokratische Republik, het voormalig Oost-Duitsland). Van het NHV verder nog een sporttas met inhoud en…..een jaar lang een gratis abonnement op het maandblad Handbal. Kosten normaliter 25 gulden, zeg maar 11,34 euro nu. Dat waren nog eens prijzen! Van de DDR-official kreeg Ans een vaantje met alle handtekeningen van de speelsters. Ook leuk als collectors item.

Een dag eerder, bij de eerste van twee interlands in de Martinihal in Groningen, mochten de beide Groningse verenigingen Olympia en Vlugheid en Kracht (V&K) een bondsvlag in ontvangst nemen voor hun 50-jarige verjaardag. Olympia Groningen komt niet meer voor in de app, V&K blijkt ook niet te vinden.

De website biedt uitkomst: Handbal bestaat al vele jaren in Groningen. In de jaren ’20 van de vorige eeuw leidden contacten tussen de Groningse gymnastiekvereniging Vlugheid en Kracht en Duitse zusterverenigingen tot handbal in Groningen. V&K-trainer Aoelke Faber werd dé handbalpionier van Nederland. In de jaren 1931 – 1933 werden de V&K-dames nationaal (veld) handbalkampioen.

V&K blijft niet de enige handbalclub. Brunhilde, Olympia en Sparta zijn roemruchte Groninger clubs. Alleen V&K enSparta bestaan nog in de jaren ’90, maar kunnen het niet meer afzonderlijk bolwerken. In 1997 volgt een fusie onder de naam V&S (Vlugheid en Sparta). Nu telt de club 120 leden verdeeld over talentvolle jeugd- en  seniorenteams en  een midweek-damesteam.

In bijna 40 jaar daalde het aantal NHV-leden tot rond de 50.000. Iets om de komende veertig jaar over na te denken.

Deel dit bericht