Nieuws

Tess Wester: "Super cool als kinderen handbal opnemen vanwege mij"

Door EHF- Tennis of handbal? Ze waren de enige opties voor meisjes in het kleine dorp in Nederland, waar de vijfjarige Tess Wester en haar ouders naar verhuisden in 1998. Omdat mama en papa wilden dat kleine Tess en haar zussen zoveel mogelijk kinderen ontmoetten in hun nieuwe buurt, kozen ze voor de teamsport.

"Ik had nog nooit handbal gezien, maar ik vond het meteen leuk", vertelt Wester aan eurohandball.com. "Wat vond ik het leukst? Doelpunten scoren! Ik herinner me hoe fantastisch het was om met de bal te rennen en te scoren." En ze genoten van de teamgeest van handbal: "Iedereen brengt individuele kwaliteiten naar het team, maar je wint nooit een tegen zes. Je hebt altijd je teamgenoten nodig. '

Anno 2018, Wester is de eerste keus keeper met Women's EHF Champions League-deelnemer Odense HC en de Nederlandse nationale ploeg. Ze is een rolmodel voor veel jonge spelers en is geselecteerd als ambassadeur voor de 'Handball Inspires Generations'-campagne van de EHF.

Keepster worden

Het duurde echter zeven jaar om handbal te spelen totdat ze op 12-jarige leeftijd keeper werd. Dat was niet haar idee omdat de jonge Tess graag scoorde. Ze gooide veel op doel, vanuit bijna elke positie. "Dat was niet leuk voor de meisjes waarmee ik speelde, dus op een dag zeiden ze dat ik de keeper moest zijn, tenminste voor één helft. Ik deed dat en het ging best goed ", zegt Wester.

Toen ze kort daarna lid werd van een ander team, hadden ze een keeper nodig - en de coach vroeg Tess om deze rol op zich te nemen. "Ik wilde dat absoluut niet doen. Ik herinner me dat ik thuis op de bank zat, huilend. 'Ik wil rennen en doelpunten maken,' zei ik tegen mijn ouders. Maar ze zeiden dat ik het gewoon moest proberen. En als ik het echt niet leuk zou vinden, zouden ze de coach vertellen dat ik het niet meer wilde doen. "

Sindsdien zijn dingen snel veranderd.

Al snel werd keepster Tess uitgenodigd voor een selectie van de beste speelsters uit de regio, die deelnamen aan de Nederlandse nationale kampioenschappen. En tijdens dat toernooi kreeg Wester haar eerste uitnodiging om lid te worden van de jongste leeftijdscategorie van het nationale team.  "Binnen een jaar begon de trein te rijden en het werd erg leuk", zegt Wester. "Plots was ik een van de beste spelers, kreeg veel aandacht en dat was erg motiverend."

Tess Wester, karakteristieke pose

Wester was 15 toen ze zich voor het eerst realiseerde dat ze een carrière in handbal kon hebben. Ze merkte dat handbal meer kon zijn dan alleen een sport voor haar, het zou haar beroep kunnen worden. Ze is drie jaar lid van de academie van de Nederlandse handbalverbond, een cruciale fase in haar vroege carrière. Wester herinnert zich hoe ze heel hard trainde, 'soms te hard, maar daar leer je ook van'.

Dankzij een Nederlandse coach die ook bij VfL Oldenburg werkte, nam ze contact op met de Duitse club. Toen hun eerste keepster  geblesseerd raakte, bood Oldenburg Wester haar het eerste contract als professionele speelster aan. Amper 18, stapte Wester in een nieuwe wereld. "Ik werkte met een Russische keeperstrainer. Ik heb zoveel geleerd in die vier jaar ", zegt Wester, die in Oldenburg werd herenigd met academievriendinnen Laura van der Heijden en Lois Abbingh.

Successen

Wester hielp Oldenburg de Duitse beker te winnen in 2012. Ze trad in 2015 toe tot Bundesliga-rivaal SG BBM Bietigheim, won de nationale titel met de club, speelde de EHF Cup Finale in 2017 en maakte haar debuut in de EHF Champions League het daarop volgende seizoen. Dit seizoen maakt ze opnieuw deel uit van de Europese top, met haar nieuwe Deense club Odense.

Haar carrière bij het nationale team is de afgelopen jaren nog succesvoller geweest. Met Wester tussen de palen, won Nederland de afgelopen jaren twee zilveren medailles (Wereldkampioenschap 2015, EHF EURO 2016) en één bronzen (Wereldkampioenschap 2017). En ze hoopt daar nog wat aan toe te voegen op de EHF EURO 2018 in Frankrijk.

Wester is bekend geworden door haar spontane juichen, is extrovert op het veld en is een boegbeeld geworden van het Nederlandse dameshandbal. "Het is moeilijk om over jezelf te zeggen dat je een rolmodel bent, maar het is hoe ik me de laatste jaren voel," zegt Wester. "Veel mensen kijken me aan en ik krijg veel reacties op sociale media van meisjes die zeggen: 'Ik wil zo goed zijn als jij bent' of 'Ik begon met handbal te spelen vanwege jou.'"

Een fan schreef een bijzonder ontroerende brief aan Wester.

"Ze vertelde me: 'Jij bent de reden dat ik keeper werd, hoewel ik het eigenlijk helemaal niet leuk vond.' Het is echt geweldig om dat te lezen, 'zegt Wester. "Het is super cool als kinderen de sport opnemen vanwege mij, als ze er ook alles voor willen geven."

Deel dit bericht