Handbalshop
Tessa van Zijl: “Ooit een buitenlandse club is mijn droom”

Tessa van Zijl: “Ooit een buitenlandse club is mijn droom”

17 september 2015, 00:00 uur

PETER LOTMAN - Kwintsheul - De handbalvrouwen van Virto/Quintus hebben dit seizoen grootse plannen. De ploeg van de nieuwe trainer/coach Peter Lauwen wil zich mengen in de titelstrijd. Een van de dragende krachten in de Westlandse formatie is de pas 19-jarige Tessa van Zijl. Overgekomen van regiogenoot Verburch uit Poeldijk valt zij wekelijks op door haar enorme gedrevenheid.

Van Zijl is niet het type speelster dat zich verschuilt. Ze gaat vol de strijd aan en dat resulteert nog wel eens in een plekje op de strafbank. Zoals afgelopen zaterdag tegen mede-titelkandidaat Succes/VOC toen zij een kwartier voor tijd na haar derde tijdstraf definitief kon vertrekken met een rode kaart.

Van Zijl, die het grote voordeel heeft dat zij linkshandig is: ,,Dat zit nu eenmaal in mijn spel. In de aanval probeer ik niet alleen van afstand te schieten, maar ook te passeren. Dan krijg je al snel de confrontatie met de verdedigster. En ook in onze verdediging pak ik graag stevig aan. Dat hoort nou eenmaal bij handbal, vind ik. Duels uitvechten en dat kost dan wel eens een tweeminutenstraf.”

Tessa van Zijl is vrijwel dagelijks met haar geliefde sport bezig. Ze maakt deel uit van de Handbal Academie waar zij studie en handbal combineert. Bovendien is zij geselecteerd voor  Jong Oranje. ,,Een groot talent met veel potentie, kracht en vechtlust,” vindt ook haar clubtrainer van Quintus Peter Lauwen.

Gelet op haar ambities was de overstap destijds van Verburch naar Quintus dan ook niet zo verwonderlijk. Van Zijl: ,,Ik wil het maximale uit mijn handbalcarrière halen. Daarom ben ik ook naar de Academie gegaan. Een buitenlandse club is ooit mijn droom. Ik weet niet hoe het allemaal gaat lopen, maar ik train keihard en heb er veel voor over. Quintus was als eredivisieploeg hier in de buurt de eerste stap om mezelf te verbeteren.”

De Handbal Academie, de nationale ploeg en Quintus. Het lijkt allemaal nogal veel. Van Zijl: ,,Ik vind het heerlijk om zo veel met handbal bezig te zijn. Het was altijd mijn favoriete sport en dan is het mooi om veel te kunnen trainen en spelen. Daar krijg ik nooit genoeg van.”

Voor Quintus is het te hopen dat de ambitieuze opbouwspeelster nog even blijft. Zij is een belangrijke schakel in de ploeg van coach Lauwen. ,,Ik kan nog veel leren, dus voorlopig ga ik nog niet weg. Eerst met Quintus een grote prijs pakken. Daar gaan we dit seizoen voor. We hebben het team er voor om bovenin mee te doen. Daarna zie ik wel weer verder.”

*Quintus speelt zaterdag in de Van der Voorthal in Kwintsheul (aanvang 20.15 uur) tegen E&O uit Emmen.

AD WESTLANDSE COURANT 

Laatste update: 17 september 2015, 13:56 uur
Personeelsadvertentie Handbalstartpunt
Handbal-direct