Nieuws

Top transfer voor Lois Abbingh naar Rusland

Top transfer voor Lois Abbingh naar Rusland

De 25-jarige uit Groningen afkomstige handbalster Lois Abbingh speelt het komende seizoen voor de Russische top club Rostov Don. De Nederlandse international verruilt daarmee de Franse competitie waar ze twee jaar heeft gespeeld voor Issy Paris Hand voor de Russische competitie. In de Russische competitie is Rostov Don op de derde plaats geëindigd met één punt achterstand op Togliatti en Astrahaochka. Eind maart beginnen de play-offs met de kwartfinale.

Ook in de Champions League is Rostov Don nog altijd in de race voor een plaats in de Final4. In het hoofdtoernooi eindigde men op de tweede plaats met  één punt achterstand op Györi KC. In de kwartfinale speelt men in een dubbele confrontatie tegen het Hongaarse Ferencvaros, de ploeg van Danick Snelder en Laura van der Heijden.

Met het vertrek naar Rusland wordt de droom van de Groningse, die afgelopen december topscorer werd bij het WK in Duitsland met 58 doelpunten, om de Champions League te kunnen winnen weer levend. Voor elke speelster is het spelen op het allerhoogste niveau uiteindelijk het ultieme doel. Met de overstap naar Rusland lijkt die droom te worden verwezenlijkt.

In Rusland zijn ze de naam van Lois Abbingh nooit vergeten. De Nederlandse opbouwster was er in 2013 bijna hoogst persoonlijk verantwoordelijk voor dat Rusland voor het eerst in de geschiedenis zich niet wist te plaatsen voor het WK. Nadat Nederland de thuiswedstrijd met 26-27 - na een geweldige eerste helft welke met een 16-10 ruststand  werd afgesloten - had verloren, waarin Abbingh 11 maal had gescoord, onderschatten de Russinnen de Nederlandse ploeg in de return.

Na de 10-11 ruststand demaskeerde Nederland de Russische ploeg in Rostov-Don en won met 22-33 en plaatste zich daarmee voor het WK van 2013 in Servië. Met zeven doelpunten werd Abbingh ook in Rusland topscorer.

Voordat Abbingh naar het buitenland vertrok speelde ze bij E&O in Emmen. Vandaaruit begon haar internationale reis via het Duitse Vfl Oldenburg (2010-2014) naar het Roemeense Baira Mare (2014-2016) en het Franse Issy Paris (2016-2018). Tussendoor won ze de Duitse beker met Vfl Oldenburg in 2012, de Roemeense beker in 2015.

Met Oranje pakte ze een zilveren en bronzen medaille op het WK van 2015 en 2017 en zilver bij het EK 2016. 

Deel dit bericht