Nieuws

Tophandballer Erik Blaauw vreest voor buitenlandse transfer

Tophandballer Erik Blaauw vreest voor buitenlandse transfer

Bron: Studio Alphen –  Erik Blaauw behoort tot de beste Alphense handballers van dit moment. De 23-jarige opbouwspeler komt namens vice-landskampioen Volendam uit in de eredivisie. De Alphenaar wil dolgraag aankomende zomer de overstap maken naar een buitenlandse club, maar de kans is groot dat het coronavirus roet in het eten gooit. “Het is een riskante investering voor clubs”, aldus een realistische Blaauw in het radioprogramma Sport Lokaal op Studio Alphen.

                                          Clubs nemen vanwege corona geen risico’

Van jongs af aan handbalt Blaauw. Begonnen bij het Alphense Rijnstreek, maar aan het begin van zijn middelbareschooltijd overgestapt naar de Nederlandse topclub Aalsmeer. “Rijnstreek is er voor de breedtesport en ik was toe aan een andere uitdaging. Ik ben toen een week gaan meetrainen bij Aalsmeer en twee weken later overgestapt. Vanaf dat moment ging ik er vier à vijf keer per week naartoe met het openbaar vervoer”, herinnert de voormalig jeugdinternational zich.

Tot en met de A-junioren komt Blaauw uit voor Aalsmeer, maar op het moment dat hij in 2015 de overstap wil maken naar de senioren is er geen plek in het vlaggenschip. “Toen ben ik verhuisd naar Sittard om bij Limburg Lions te handballen. Na twee seizoenen ging ik terug naar Aalsmeer om in de eredivisie te spelen en dat is achteraf de beste keuze tijdens mijn handbalcarrière geweest. Met het eerste team ben ik twee keer achter elkaar landskampioen geworden.”

Erik of broertje Niko in Nederlands team?

Toch belandt Blaauw in het tweede kampioensseizoen op een zijspoor. “Als jonge jongen wil je handballen, dus ben ik om mij heen gaan kijken. Toen kwam Volendam om de hoek.” Blaauw is bezig aan zijn tweede seizoen in het vissersdorp. “Vorig jaar is een hele nieuwe ploeg gestart met veel jonge spelers. Vanwege de andere samenstelling was het aftasten. Voor dit seizoen hebben we een goede voorbereiding gehad, staan wij op dit moment op de derde plek en ziet alles er goed uit. Maar nu zitten we in de coronabreak.”

En juist die coronabreak dwarsboomt de ambities. Volendam wordt ook wel Het andere Oranje genoemd. En Blaauw zou erg graag uitkomen voor het échte Nederlands team. “Maar dat is heel lastig. De selectie waaruit gekozen wordt is vrij klein. Jongens die gekozen worden, spelen in het buitenland. De weerstand in die competities ligt veel hoger. Dus als ik dat wil, moet ik zelf ook naar het buitenland.”

“Ik had het liefst na dit seizoen de stap naar het buitenland willen maken, maar vanwege corona ontbreekt het wedstrijdritme en zijn clubs niet echt op zoek naar een nieuwe, riskante investering”, vertelt Blaauw. “Dat is heel vervelend voor een speler als ik. Ik ben niet de allerbeste op mijn positie en moet altijd heel hard werken. In een gunstige tijd zou een club dat 'risico' wel durven nemen, maar nu gaan zij op veilig en proberen zij niet om een nieuwe speler te halen.”

“Als je ooit de naam Blaauw op de lijst van Oranje ziet staan, zal dat eerder de naam van mijn broertje zijn.” Erik doelt op Niko Blaauw (18), die afgelopen zomer de overstap heeft gemaakt naar Duitsland. “Hij heeft heel veel talent en dat hebben buitenlandse clubs ook gezien. Een Bundesligaploeg (TBV Lemgo) heeft gezegd dat hij bij hun in programma kan komen, om uiteindelijk over twee of drie jaar in het eerste te gaan spelen. Hij komt nu uit in het tweede team.”

Sportschool

Aan het buitenland of het Nederlands team hoeft Erik Blaauw voorlopig niet te denken. Eerst zelf maar weer eens handballen in Nederland en hopen dat de coronabeperkingen spoedig worden verminderd. “Onze handbaltrainingen zijn er compleet uitgegooid. Wij hebben een heel mooi schema ontvangen van de club en een sportschool tot onze beschikking gekregen waar wij drie à vier keer per week mogen komen.”

“Het is echt balen”, treurt Blaauw over het stilleggen van de competitie en het niet kunnen trainen. “Je wordt geleefd door je sport, leeft in een bepaald ritme en dat valt opeens helemaal weg. Je hebt nu zoveel vrije tijd, je ziet bij veel mensen dat het bevalt en daarom hoeft het van hen niet meer. Dat is jammer.” Wanneer er weer gehandbald kan worden? “Dat is koffiedik kijken. Ik hoop in ieder geval in februari de hal in te gaan. Het liefst volgende week al, maar dat wordt lastig.”

cover Erik Blaauw hunkert naar een overstap naar het buitenland

foto archief HSP / foto Reza

Deel dit bericht