Nieuws

Toptransfer: Nora Mørk naar Team Esbjerg

Toptransfer: Nora Mørk naar Team Esbjerg

Van de Redactie - Nora Mørk, een van 's werelds beste handbalsters sinds meer dan een decennium,verlaat komende zomer Champions League-winnaar Kristiansand en stapt over naar het Deense Team Esbjerg, de ploeg van Estavana Polman en assistente Ana Razdorov-Lyo (48). De geboren Servische speelde 70 keer voor Oranje en voor Nederlandse clubs als Swift Roermond en SEW. In Denemarken kwam ze onder meer uit voor Odense, GOG, Kolding, Aarhus en Slagelse.

De 30-jarige linkspoot uit Oslo die voor twee jaar in Esbjerg tekent, was als tiener voor het eerst in het buitenland, toen ze in 2007-2008 voor één seizoen overstapte van de jeugdclub Bækkelaget naar Aalborg DH. Na acht seizoenen was ze weer terug in haar thuisland, waaronder zeven succesvolle jaren in Larvik HK. Daarna speelde ze drie seizoenen voor handbalgrootmacht Györ, gevolgd door één seizoen CSM Boekarest. Na twee seizoenen bij de Noorse kampioen Kristiansand is ze toe aan een nieuw avontuur.

“Ik heb me altijd op mijn gemak gevoeld bij het spelen in het buitenland, en aangezien de vele Noorse spelers in Esbjerg het goed doen, was het vanzelfsprekend om contact op te nemen met de coach van Teams Esbjerg, Jesper Jensen. We hadden een heel goed gesprek en ik ontdekte dat we in veel dingen op elkaar lijken. Ik ben een fervent en ambitieuze handbalspeelster en wil altijd beter worden. Ik denk dat ik goed zal passen en ik kijk er echt naar uit om bij de club te mogen spelen,” zegt Nora Mørk. Hoofdcoach Jesper Jensen hoede niet meer dan een kwart van de videomeeting met Nora Mørk door te brengen voordat hij ervan overtuigd was dat ze in het collectief in Esbjerg zou passen.

Getalenteerd

“Nora Mørk denkt net als wij over handbal, dat je niet alleen fysieke vaardigheden moet hebben, maar ook met zorg moet spelen en ontwikkelen. Ze is een waanzinnig getalenteerde speelster die teamgenoten beter kan maken en mij als trainer ook kan uitdagen. Nora wil zowel zichzelf als het team helpen ontwikkelen en met haar buitengewone winnende gen komt ze met een cultuur waar men naar meer zou moeten streven. Het is geen toeval dat kampioenschappen in meerdere landen met haar zijn meegegaan,” aldus Jesper Jensen.

Nora Mørk heeft in een nationale teamcarrière die in 2010 begon, 141 interlands gespeeld en 696 doelpunten gescoord voor Noorwegen. Ze is wereldkampioen in 2015, vier keer Europees kampioen en won twee keer Olympisch brons, maar nooit Olympisch goud. Op clubniveau won ze vijf Noorse kampioenschappen met Larvik, drie Hongaarse met Györ en tot nu toe één met Vipers, met wie ze eerder dit jaar de DELO EHF Champions League won. Daarvoor won ze vier CL-titels met Larvik en Györ.

“Bij Team Esbjerg moeten we gaan denken aan Final4 in de Champions League, en als we dat doen, kan er van alles gebeuren. Het belangrijkste voor mij aan een club is dat er een goede trainingsomgeving is, een goede coach en dat de club ambities heeft. Ik hou van handbal en spelen om te winnen. Team Esbjerg heeft een zeer goede bezetting aan de rechterkant, waar ik naar uitkijk om mee te spelen. Ik ben erg bezorgd om het team goed samen te laten spelen, ik ben waarschijnlijk veranderd van de speelster die de meeste doelpunten maakt, naar een meer collectieve speelster. Ik hoop dat mijn nieuwe teamgenoten blij zullen zijn om me te zien,” zegt Nora Mørk, die in verschillende finales als beste is uitgeroepen.

Henny Reistad

Ze hoopt vooral goed ontvangen te worden door haar goede vriendin uit het Vipers-tijdperk, Henny Reistad, die afgelopen zomer van dezelfde club overstapte naar Team Esbjerg. Nora Mørk heeft ook een persoonlijke reden om zich aan te melden voor Denemarken, aangezien ze verliefd is op Jerry Tollbring, de Zweedse flankspeler van GOG Gudme en het Zweedse nationale team. Al snel werd haar echter duidelijk dat ze naar het westen moest om de ideale club te vinden. Nora Mørk is van plan zich in Esbjerg te vestigen.

“Als Nora er zelf over zegt dat ze contact met ons heeft opgenomen, denk ik dat dat komt omdat ze nog steeds erg ambitieus is om zich te ontwikkelen en steeds beter te worden. Ze is enorm toegewijd en haar enorme eisen aan het milieu worden alleen overtroffen door de eisen die ze zichzelf stelt. We denken dat we een sterke cultuur hebben, maar zij kan die nog verder brengen. Ik ben zowel trots als nederig dat ze voor Team Esbjerg heeft gekozen,” zegt Jesper Jensen.

De hoofdcoach schat dat de toevoeging van Nora Mørk op 1 juli 2022 nieuwe elementen zal toevoegen aan het merk en de reputatie aan de top van het Europese clubhandbal, dat de club twee seizoenen geleden oprichtte. Toen kwam Mette Tranborg, daarna Henny Reisstad en nu Nora Mørk in seizoen drie. Het zijn allemaal aantrekkelijke speelsters die Europese wedstrijden kunnen beslissen, en samen met de anderen een sterke ploeg kunnen vormen met de ambitie om Final4 de komende seizoenen te spelen. Niet alleen een hoop, maar ook een realistische kans maken op de titel.

Kathrine Heindahl

Naast Nora Mørk komt ook Kathrine Heindahl (29), lijnspeelster van CSKA Moskou en het Deense nationale team volgende zomer terug naar Denemarken. Ze tekent een contract voor drie jaar, tot 30 juni 2025.

De uit Nyborg afkomstige speelster vond in de Russische hoofdstad niet datgene wat mocht verwachten op handbalgebied, mede ook door de corona-uitbraak. “Ik wil een socialer leven leiden, dichter bij mijn familie. Dus het contact met Team Esbjerg kwam als geroepen!” Ook de samenwerking met coach Jesper Jensen, ook als bondscoach actief, maakte de overstap eenvoudiger.

Eerder speelde ze voor GOG, HC Odense, Team Tvis Holstebro en Odense Ze komt uit Nyborg, waar haar ouders nog steeds wonen, en speelde in een reeds lange carrière voor GOG, HC Odense, Team Tvis Holstebro, Randers HK en Odense Håndbold, voordat ze in 2020 overstapte naar CSKA Moskou.

Kathrine Heindahl, 184 cm, begon haar internationale in 2010 en speelde 89 interlands waarin ze 165 goals scoorde.

cover Nora Mørk verruilt komende zomer Kristiansand voor Team Esbjerg

foto archief HSP / EHF

Deel dit bericht