Nieuws

Twaalfde landstitel Aalsmeer of winst voor LIONS?

Twaalfde landstitel Aalsmeer of winst voor LIONS?

Van de Redactie – De teleurstelling na het eerste verloren duel in de ‘best-of-three-serie’ tegen Aalsmeer was groot bij LIONS. Vanaf januari had de Limburgse ploeg geen nederlaag meer hoeven slikken, was superieur in de HandbalNL League driemaal beter dan de opponent. Morgenavond is het alles of niets voor de ploeg van de Duitse coach Christoph Jauernik: winst in De Bloemhof betekent een week later de ‘belle’ in eigen huis. Verlies betekent de twaalfde titel voor de ploeg uit de bloemenstad.

Maar resultaten uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst. LIONS-spelers Lino Janssen (29) en doelman Luuk Hoiting (28), beiden kind van de club, hebben nog maximaal twee uur competitiehandbal voor de boeg: tophandbal, zoals beiden al zo vaak in hun carrière hebben meegemaakt. Kunnen de schoenen zaterdagavond al worden opgeborgen of maken ze volgende week de laatste meters in de vertrouwde Stadssporthal? Ook voor Tim Roefs – hij sluit aan bij Volendam – komt er dan een einde aan zijn Sittardse avontuur, een avontuur dat hij graag met een schaal wil opluisteren.

Janssen begon in 2001 bij de buren van BFC in de jeugdopleiding voordat hij overstapte naar LIONS. Een enkele maal werd hij opgeroepen voor de nationale ploeg maar die ambitie verdween al snel uit het zicht. Onlangs maakte de flankspeler zijn afscheid bekend: 12 jaar LIONS zitten er dan inmiddels op. Tussen 2014 en 2017 was hij onderdeel van de succesvolle ploeg die drie keer titel en beker pakte, tweemaal de Super Cup omhoog mocht houden en tweemaal de sterkste was in de grensoverschrijdende competitie, de BENE-League. In de groepsfase van de EHF Cup kwam het tot duels met o.a. Nantes en Rhein Neckar Löwen. Samen met Hoiting ligt Janssen er alles aan gelegen om met de hoofdprijs door de voordeur in Sittard afscheid te nemen. Afscheid van het handbal in de Bloemhof is niet echt gepland.

“Lekker niks doen hierna,” vertelde Janssen onlangs nog in de media. Hij gaat van zijn vrije tijd genieten.

Doelman Luuk Hoiting heeft na zijn handbalpensioen andere ijzers in het vuur. Ook sinds 2009 actief bij LIONS nadat hij zijn eerste stappen bij Vlug en Lenig zette. Ook twaalf jaar trouwe dienst, nooit gekeken naar een transfer. Zijn maatschappelijke belangen – marketing manager in het bedrijf van zijn vader Evert - prevaleerden: op termijn neemt hij het bedrijf over. En daar kan geen tophandbal naast gedaan worden, weet hij als geen ander. In zijn hoedanigheid als keeperstrainer blijft het wel verbonden met de Sittardse club.

Het tweetal zal, net als andere ploeggenoten, niet lang hebben stil gestaan bij de dreun die Aalsmeer zaterdagmiddag in Sittard waar voor het eerst weer 250 fans de zaal in mochten, uitdeelde. De eeuwige rivaal ligt nu op pole position voor die twaalfde nationale titel, LIONS wil de vierde binnen halen en heeft daarvoor nog twee duels nodig. Waar Janssen met enige regelmaat opviel in het missen van dotten van kansen, kan Hoiting terug kijken op een prima en constant seizoen, hoe kort dit ook geweest is. Zijn jarenlange ervaring maakt hem rustiger, zijn ontelbare stops zijn een degelijk houvast voor de ploeg geworden.

Janssen en Hoiting weten maar al te goed dat winnen in Aalsmeer heilig is. Dan nog is de titel niet zeker, want in Sittard, in het hol van de leeuwen, komt het dan tot een definitieve beslissing. In het eerste duel was alleskunner Joao Ramos afwezig vanwege rugklachten, of hij weer opdraaft, is nog niet duidelijk. Het zou voor LIONS een enorme meerwaarde zijn in dit ‘do or die duel’.

Een of twee duels, op het scherpst van de snede, dat is zeker. Aan beide kanten geldt een ding: de ploeg die de minste fouten maakt, mag zich tot winnaar kronen. Hetzij voor de titel, hetzij voor een derde duel.

Vier keer speelden Aalsmeer en LIONS dit seizoen tegen elkaar:
Aalsmeer - LIONS 24-24; LIONS - Aalsmeer 32-26; Aalsmeer - LIONS 27-28 / LIONS - Aalsmeer 23-27
Zaterdag 12 juni, aanvang 19:00 uur, Aalsmeer – LIONS, tweede duel
Scheidsrechters: Geraets/Geraets
Waarnemers: Van der Helm / Bol

cover Samir Benghanem en Luuk Hoiting, lief voor elkaar....maar morgen even niet....

foto archief HSP / Rob Creemers

Deel dit bericht