TWEEDE ZEGE ORANJE OP SPANJE NA STROEVE EERSTE HELFT
De Nederlandse handbalsters zijn erin geslaagd hun tweede winst op de Olympische Spelen binnen te slepen. Na een lastige eerste helft, werd er in de tweede helft overtuigd waardoor de ploeg van Per Johansson met de 29-24 overwinning aan de haal ging. Donderdag vervolgt Nederland het toernooi, dan is om 9.00 uur Brazilië de tegenstander.
Met koninklijk bezoek op de tribune, begon Nederland vol vertrouwen aan de wedstrijd. Oranje startte, met Rinka Duijndam op doel, wat ongelukkig door twee mooie reddingen van de Spaanse keepster, Mercedes Castellanos. In een goed gevulde hal keek de ploeg na vijf minuten spelen tegen een 1-4 achterstand aan. Lois Abbingh, Bo van Wetering en Dione Housheer brachten Nederland weer op gelijke hoogte. Het was Estavana Polman die Oranje voor het eerst aan de goede kant van de score bracht (7-6). Hierna was het stuivertje wisselen met de Spaanse ploeg.
Yara ten Holte verving Rinka Duijndam (0/8) en gaf onmiddellijk haar visitekaartje af met enkele fraaie reddingen. Hierdoor wist Nederland van 10-10 uit te lopen naar 14-10 via Nikita van der Vliet (2), Estavana Polman en Dione Housheer. Spanje deed Oranje voor rust nog even pijn met twee doelpunten en bepaalde de ruststand op 14-12.
VERSCHIL
Tamara Haggerty opende de score in de tweede helft met een verwoestend strak schot, waarna Bo van Wetering met twee doelpunten het verschil naar vijf tilde. Daar bleef het niet bij, wederom Haggerty en Angela Malestein tilden de marge naar zeven. Met een sterk keepende Ten Holte, die uiteindelijk op 44% reddingspercentage kwam, op doel kon de ploeg van Per Johansson dit verschil lang vasthouden tegen een zenuwachtig Spanje. Hierna volgde een slordige fase waarin het Nederland niet lukte om het net te vinden. Lois Abbingh doorbrak deze fase met een prachtig onderhands schot (25-18). Laura van der Heijden mocht haar waarde laten zien en deed dit door direct tweemaal te scoren. Met veel snelle break-outs was Oranje de Spaansen in deze wedstrijd keer op keer te slim af.
Een mooi moment in de wedstrijd was er voor Kim Molenaar, zij maakte haar eerste minuten én doelpunt van het toernooi. De Spaanse Marta Lopez was verantwoordelijk voor het laatste doelpunt in de wedstrijd: eindstand 29-24.
Nederland: Rinka Duijndam, Yara ten Holte; Laura van der Heijden (2), Lois Abbingh (4), Larissa Nüsser (1), Bo van Wetering (5), Judith van der Helm, Tamara Haggerty (3), Kim Molenaar (1), Kelly Dulfer, Angela Malestein (3), Nikita van der Vliet (2), Dione Housheer (3), Estavana Polman (3).Spanje: Mercedes Castellanos, Nicole Wiggins; Paula Arcos (6), Silvia Arderius, Alexandrina Cabral (1), Carmen Campos (2), Alicia Fernandez, Kaba Gassama, Mireya Gonzalez (3), Lara Gonzalez (1), Jennifer Gutierrez (5), Marta Lopez (5), Maria Prieto, Lysa Tchaptchet (1).Scheidsrechters: Hansen/Madsen (DEN)Tijdstraffen: Nederland 2’ – Spanje 4’ (Van der Heijden 2’ – Lopez 2’, L. Gonzalez 2’)Strafworpen: 0/2 – 3/3
OVERZICHT SPEELRONDE 3
Met de eerste zege in drie duels heeft ook Duitsland de weg omhoog ingezet. Na de belabberde 22-23 nederlaag tegen Korea en het verlies tegen Zweden (28-31) was het tegen Slovenië eindelijk raak: 41-26. Na dertig minuten waren de punten tegen een onthutsend zwak Slovenië al binnen: 16-9. Ook in de tweede helft stoomde Duitsland door, ging voor een ruimer doelsaldo en liet met 41-26 duidelijk zien dat er nog kansen zijn op een plek bij de laatste acht. Annika Lott en Xenia Smits waren elk goed voor zeven treffers, Ana Gros kwam tot zes bij Slovenië.
Noorwegen, dat twee duels zonder Henny Reistad speelde, moest alles geven om tegen Zuid-Korea twee punten te pakken. Immers, de ruime zege op Denemarken (27-18) vroeg om een passend vervolg. Dat kwam er, al was bij rust (13-11) nog niets beslist. Eenmaal op 17-13 en 2014 was het gedaan met de weerstand van de Koreaantjes: 26-20. Bij Noorwegen kwam linkspoot Stine Skogrand tot 5, Reistad vierde haar heroptreden met vier treffers. En Hee Ryu was goed voor zes Koreaanse doelpunten.
Hongarije en Angola speelden een intensief potje dat uiteindelijk in 31-31 eindigde. Angola keek bijan de gehele eerste helft tegen een achterstand maar wist toch met een minimale voorsprong naar de kleedkamer te gaan: 15-16. Bij 27-26 kwam Hongarije weer op kop, had twee knuten voor tijd (31-30) nog via Klujber de leiding genomen maar 90 tellen voor affluiten zette Machodo de 31-31 eindstand op het bord.
Later vanavond nog Zweden – Denemarken in groep A. Bij de Deensen sudderde de zware nederlaag tegen Noorwegen nog door, zo leek het in het begin van de wedstrijd.Zweden koesterde twee zeges. Denemarken had de beste start: 1-6. Met moeite kon Zweden bij 9-9 (19') aanhaken om vervolgens gelijko richting de rust te gaan: 14-14. Pas bij 23-24 (Hojlund) kwam Denemarken weer op voorsprong (met nog drie minuten te gaan. De time out van Jseper Jensen moest een vliegertje van hoek tot hoek opleveren; dat trucje mislukte waardoorZweden nog één aanval had. Die werd door Reinhard gepakt. Het was Emma Friis die de laatste onzekerheid wegname: 23-25.
Frankrijk had niet echt een makkelijk avondje tegen Brazilië: bij rust wees het scorebord slechts 14-11. De Silva meteen met de volgende Braziliaanse treffer om vervolgens het gastland een 3-0 run te zien maken: 17-12. De Paula nog met de dertiende, gevolgd door een 4-0 run van de Franse ploeg: 21-13. Die liet niets meer aanbranden en finishte op 26-20.
PROGRAMMA, UITSLAGEN EN STANDEN:
cover Aanvoerder Loïs Abbingh legt aan voor een doelpoging tegen Spanje, Bo van Wetering ziet het gevaar
foto NHV