Nieuws

Uitzwaaiwedstrijd Nederlands Team Rolstoelhandbal

Uitzwaaiwedstrijd Nederlands Team Rolstoelhandbal

Oranje naar EK 2018 in Portugal

Door René Kok - Op zondag 18 november a.s. organiseert de werkgroep NHV Noord in samenwerking met sportcafé ‘de Twee Gezusters’ een clinic rolstoelhandbal. Corine Bijl (sportcafé ‘de Twee Gezusters’) en Hans Khoe (werkgroep NHV Noord) leek het een uitdaging om een voor Hoogeveen uniek handbalevenement naar de Topsporthal Activum te halen.  Het werd rolstoelhandbal.

   foto Hans Khoe

Dit is tevens de ‘itzwaai wedstrijd’ van het Nederlands team op weg naar Portugal, waar men hoopt opnieuw Europees Kampioen te worden. En dat dan voor de derde keer. Maar nu in het hol van de -  Portugese – leeuw, aangezien dit Oranje al twee keer de finale won van Portugal. Zowel in Oostenrijk als ook in Zweden was men te sterk voor de Portugezen.

   foto Hans Khoe

Het programma ziet er zondag als volgt uit:

10.30 – 12.15 uur Training Nederlands team

13.15 – 14.15 uur Clinic, deelname is gratis en er is een aantal rolstoelen beschikbaar

14.30 – 15.30 uur Demowedstrijd tegen een demo-team, bestaande uit bekende Drentse sporters en sportsters uit verschillende sporten

De toegang is gratis

Geschiedenis rolstoelhandbal

Rolstoelhandbal werd opgestart door de vraag: ‘waarom is er geen rolstoelhandbal?’ door een oud-handbalster van het eerste team van CSV Castricum.  Tijdens het 60-jarig bestaan van CSV werd een demo wedstrijd gespeeld. Nu zijn er inmiddels 8 verenigingen, 10 teams en een aantal verenigingen onderzoekt de mogelijkheden om een team op te starten.

Ondertussen spelen de rolstoelhandballers iedere maand een competitie, waarin ze per speeldag tweemaal een wedstrijd van 2x 20 minuten spelen. De regels zijn zo dicht mogelijk in de buurt gehouden van het reguliere handbal. Drie passen is b.v. drie keer het wiel draaien, inclusief het remmen.

   foto Hans Khoe

Het eerste jaar is het team van CSV door heel Nederland getrokken om promotie wedstrijden te spelen tegen eredivisieteams. Het team van CSV ging ook als team naar het Europees Kampioenschap in St. Pölten (Oostenrijk) en won daar de titel in een finale tegen Portugal.

Rolstoelhandbal is een gemengde sport voor zowel meisjes als jongens vanaf 16 jaar. Het is voor zowel invalide als valide sporters en sportsters. Plezier staat voorop.

Oranje

Als Europees Kampioen mocht Nederland natuurlijk de titel verdedigen. Dat was in 2016 in Zweden en weer was de finale tegen Portugal een spannende wedstrijd. Opnieuw won Oranje.

Binnen Nederland groeit het aantal teams dat mee gaat doen in de toernooi competitie gestaag en de Nederlandse selectie wordt inmiddels dan ook samengesteld uit meerdere verenigingen.

In 2018 zijn de Europese Kampioenschappen van 29 november tot met 3 december in het Portugese Leiria. In eigen land zullen de Portugezen er alles aan doen de titel te behalen, maar onze Oranje Leeuwen en Leeuwinnen denken daar zeker anders over. 

“In het noorden heeft de handbalvereniging Aeolus uit Wildervank een rolstoel handbal team, meldt de afdeling Noord vol trots.

De werkgroep NHV Noord wil iedereen uitnodigen voor dit unieke handbal evenement in Topsporthal Activum in Hoogeveen op zondag 18 november. “Belangstellenden en deelnemers wensen we heel veel pleizer en succes,” aldus een woordvoerder van de afdeling. 

Deel dit bericht